Επιστολές «φωτιά», που «καίνε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, φέρνει σήμερα στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία». Αποκαλύπτεται το πώς ο ανιστόρητος υπουργός Εξωτερικών προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με την απαράδεκτη παραχώρηση του ιερού ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια, φτάνοντας στο σημείο -από φόβο- να επιχειρεί να νουθετήσει τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης!
Στην επιστολή-ντροπή που έστειλε στον κ. Ανθιμο, μεταξύ άλλων, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη «δημοκρατία», επειδή ξεσκέπασε την υποχωρητική στάση του, που συνιστά εθνική πρόκληση και προσβάλλει ευθέως την εθνική συνείδηση όλων των Ελλήνων.
Στην έγγραφη απάντησή του, ο μαχητικός μητροπολίτης αποκαλύπτει τον σνομπισμό του υπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ολες οι τηλεφωνικές προσπάθειές μου να σας βρω απέβησαν απροσπέλαστες» γράφει και ερμηνεύει το λαϊκό αίσθημα: «Ο λαός της Μακεδονίας "έθαψε" κάθε προσπάθεια παραχώρησης του ονόματος»!
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θορυβήθηκε όταν πληροφορήθηκε την πρόθεση του μητροπολίτη να καταγγείλει τη στάση του στο κυριακάτικο κήρυγμά του. Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» που στηλίτευε τη στάση του, όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, από το βήμα της Ολομέλειας της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δεν δίστασε να αποδεχθεί τη σύνθετη ονομασία για το γειτονικό κρατίδιο, προσφέροντας ως «δώρο» το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Σε μια προσπάθεια να προλάβει την καταιγίδα των αντιδράσεων -ήδη ο κ. Ανθιμος είχε εκδώσει ανακοίνωση-προειδοποιητική βολή- έσπευσε να του στείλει επιστολή.
«Προφανώς αναφέρεστε στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη δήθεν έκπληξη που ένιωσε μια συγκεκριμένη εφημερίδα για αυτήν, ωσάν να είπα κάτι νέο ή πρωτάκουστο» τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές κατά της «δημοκρατίας», διότι αποκάλυψε το εθνικά επιζήμιο των χειρισμών του.
Και δεν σταματά εδώ. Σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος προσπαθεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες για την απαράδεκτη υποχώρηση της Ελλάδας.
«Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πως η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, στις 02/04/2008, με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που έλαβε ευρεία δημοσιότητα, τάχθηκε υπέρ της "σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα λαμβάνει υπόψη την πολιτική πραγματικότητα στην περιοχή και θα ισχύει έναντι όλων"» υπογραμμίζει στον κ. Ανθιμο.
Υποθέτει επιπλέον ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, θα ζήτησε να μάθει «το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται, με πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο, η χώρα στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φτάνει μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τον κ. Ανθιμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μου έχετε κάνει την τιμή να μου θέσετε σχετικά ερωτήματα όσον καιρό ασκώ τα καθήκοντά μου». Προσπαθεί επιπλέον να αποποιηθεί κάθε προσωπική ευθύνη, γράφοντας ότι «η εθνική πολιτική δεν είναι υπόθεση του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών, αλλά του εκάστοτε πρωθυπουργού, όλης της κυβέρνησης, των κομμάτων που μετέχουν σε αυτήν και όλης της Βουλής».
«Ιερή» οργή
Η απαράδεκτη επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου και το ύφος της προκάλεσαν την «ιερή» οργή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.
«Από την απόφαση του 2008 έχουν περάσει έξι χρόνια. Για την απόφαση αυτή ουδείς έκτοτε ησχολήθη και η σιωπή των πολιτικών μας είναι ενδεικτική» απαντά στον υπουργό Εξωτερικών.
Σημειώνει ότι «ο λαός της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας "έθαψε" την απόφαση αυτή, καθώς και εκείνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη από το 1993 και τινές άλλες διπλωματικού τύπου άτονες υπομνήσεις, καθώς και ευκαιριακές αναφορές, τις οποίες ο λαός δεν πληροφορείται».
Ο μαχητικός μητροπολίτης με τον φλογερό λόγο για τη Μακεδονία και την Ελλάδα παραδίδει μαθήματα Ιστορίας στον υπουργό Εξωτερικών: «Το σημαντικότερο εξ όλων είναι ότι ο λαός μας, στο σύνολό του, διατυπώνει και ανανεώνει το αίτημά του "Ποτέ το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στο κράτος των Σκοπίων"» τονίζει.
Ο κ. Ανθιμος εξηγεί στον κ. Βενιζέλο -που όφειλε να το γνωρίζει και ο ίδιος- ότι ο λαός είναι σε αγωνία και για τον λόγο αυτόν αποφάσισε να μιλήσει για το Σκοπιανό. Σημειώνει επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό δεν έγινε καμιά αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου.
Οσον αφορά το «καρφί» του Ευάγγελου Βενιζέλου για την επικοινωνία με τον κ. Ανθιμο, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απαντά με νόημα: «Εχω να σας ιδώ από την τελετή του Επιταφίου στη Θεσσαλονίκη, το 2013, ουδέποτε ενημερώθηκα για τις αφίξεις σας στη Θεσσαλονίκη και από ικανού χρόνου έπαυσα να ζητώ τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, διότι όλες οι τηλεφωνικές μου προσπάθειες απέβησαν απροσπέλαστες».
Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα του ΟΗΕ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εκχώρησε με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Οσον αφορά το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τη διαδικασία υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, μέσω του προσωπικού απεσταλμένου του κ. Μάθιου Νίμιτς, και συμμετέχει πάντα σε αυτές, εποικοδομητικά και με καλή θέληση. Η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να προβεί σε αντίστοιχα. Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία (με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη "Μακεδονία") για κάθε χρήση, erga omnes».
Ο κ. Ανθιμος, σχολιάζοντας όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η απόφαση του 2008 για την ονοματοδοσία των Σκοπίων ξεχάστηκε. «Σήμερα έχουμε 2014 και σε κάθε περίπτωση ο λαός ποτέ δεν κατάλαβε να υπήρξε μια τέτοια συμφωνία και ποτέ δεν δέχτηκε τα Σκόπια να πάρουν το όνομα "Μακεδονία"» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε μάλιστα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που δίνει υπέρ της Μακεδονίας και των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας.
Θάνος Χερχελετζής
πηγή
Δημοσίευση σχολίου