Της Εύας Καραμανώλη
Την προφυλάκιση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Λαγού, αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας. Ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους κρίθηκαν οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι απολογούνταν όλη τη νύχτα.
Οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με τη διαφορά ότι στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε και η χρηματική εγγύηση των 50.000 ευρώ.
Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων.
Οι τρεις βουλευτές, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ, ενώ ο Γιάννης Λαγός κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων λόγω και των επιβαρυντικών στοιχείων, έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ «Ότι η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται», ενώ τόνισε ότι «Υπάρχουν διώξεις και κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».
Ο κ. Μιχελάκης συμπλήρωσε ότι «Το γεγονός ότι οι τρεις εκ των τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής αφέθηκαν ελεύθεροι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τελεστεί κακουργηματικές πράξεις».
Πολιτικά επιχειρήματα, εν είδει μανιφέστου, επεχείρησε να αντιτάξει στο βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο φερόμενος ως διευθυντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Κατά τη μαραθώνια -σχεδόν 7ωρηαπολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική. Η απολογία του ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ, οπότε και άρχισε να απολογείται ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος.
Ηλίας Κασσιδιάρης
Στις 6,5 ώρες που βρισκόταν στο γραφείο του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα, ο Ηλίας Κασιδιάρης επεχείρησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο, το οποίο απέδωσε σε «πολιτικές σκοπιμότητες», αλλά και την αξιοπιστία του ενός εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη δομή και την οργάνωση της Χ.Α. «Αρνούμαι τις κατηγορίες, αμφισβητώ τη νομιμότητα της διαδικασίας γιατί δεν έγινε άρση της ασυλίας μου. Πίσω από τη δίωξή μου κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών», είπε. Αμφισβήτησε το καταστατικό της οργάνωσης, βάσει του οποίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γίνονταν οι επιθέσεις, ενώ έβαλε και κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Το καταστατικό που υπάρχει στο κατηγορητήριο δεν το αναγνωρίζουμε. Δεν είναι αυτό που έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο. Ο ρόλος μου στη Χ.Α. είναι αυτός του εκπροσώπου Τύπου και μόνο. Θα προσκομίσουμε εφημερίδες με δηλώσεις που αποδίδονται στον Σαμαρά όπου λέει “θα σας ξηλώσω, θα σας λιώσω”».
Ο ανακριτής ρώτησε τον Ηλία Κασιδιάρη για την ύπαρξη και τον ρόλο του επικεφαλήςεκπαιδευτή που του αποδίδεται στην ομάδα κρούσης της Χ.Α. ονόματι «Ιnnova». «Πρόκειται για προβοκάτσια. Αλλωστε δεν θα δίναμε ποτέ ξενόγλωσση ονομασία σε κάποιο τμήμα μας», απάντησε. Ως προς τη μάρτυρα που φέρεται να επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως εκπαιδευτή, ο Ηλ. Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «με είδε στην τηλεόραση και γι’ αυτό το λέει». Ακόμη ισχυρίστηκε ότι η κατηγορία σε βάρος του δεν ευσταθεί καθώς δεν εμφανίζεται σε καμία τηλεφωνική συνομιλία. Ως προς τον προστατευόμενο μάρτυρα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία αλλά και το ήθος του. «Είναι πρώην στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πληρώθηκε από τον Alpha για να δώσει συνέντευξη. Αποχώρησε από την οργάνωση γιατί ζητούσε χρήματα...».
Ηλίας Παναγιώταρος
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Ηλία Κασιδιάρη, άρχισε να απολογείται ο έτερος κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος νωρίτερα, κατά την άφιξή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 3.30 το μεσημέρι, υπεραμύνθηκε της αθωότητας του ιδίου και των συγκατηγορουμένων του βουλευτών, λέγοντας ότι «είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλο».
Στις τρεις ώρες που βρέθηκε ενώπιον των δύο ανακριτών, ο Ηλίας Παναγιώταρος υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον συγκατηγορούμενό του βουλευτή Γιάννη Λαγό, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα ήταν κάτι σύνηθες και στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχει με όλους τους συναδέλφους του.
Απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση ότι δεν γνωρίζει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά και ότι τον έχει δει σε δύο τρεις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΧΑ.
Ο βουλευτής φέρεται να υποστήριξε ότι ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι αστείο και ότι στηρίζεται σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά που είναι άσχετα με το κόμμα. Ο κ. Παναγιώταρος τέλος, φέρεται να δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στην ΧΑ.
Γιάννης Λαγός
Ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές επί τρεις ώρες, δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη «κινητικότητα» με κλήσεις ήταν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.
Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.
Νίκος Μίχος
Τέλος, ο Νίκος Μίχος υποστήριξε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.
Ελέγχονται 6 για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, συνολικά έξι άτομα ελέγχονται για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Πέραν του κατηγορουμένου Γιώργου Ρουπακιά, στη δολοφονία φέρονται να εμπλέκονται άλλα τρία άτομα στα οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος ο δράστης, ενώ ως ηθικοί αυτουργοί κατονομάζονται άλλα δύο πρόσωπα, στα οποία ήδη έχει απαγγελθεί κατηγορία για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Ειδικότερα, στη δικογραφία περιλαμβάνεται έγγραφο της Αστυνομίας προς την ανακρίτρια Πειραιά από το οποίο προκύπτει ότι μιάμιση ημέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα άγνωστος, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, τηλεφώνησε και υποστήριξε ότι μαζί με τον Ρουπακιά ήταν άλλα τρία άτομα, ενώ «κουμάντο» έκαναν δύο ακόμα πρόσωπα από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης. «Στις 3.15 το μεσημέρι στις 19 Σεπτεμβρίου του 2013 τηλεφώνησε στο Υπασπιστήριο άγνωστος ο οποίος δήλωσε πρώην μέλος της Χ.Α. και υποστήριξε ότι στο περιστατικό του Κερατσινίου μαζί με τον Ρουπακιά ήταν και οι Α. Τσ., Θ. Κ., Φ. Σβ. Κουμάντο έκαναν ο Γ. Δ. και ο πρόεδρος Γ. Π.». Η ανακρίτρια έχει ήδη διατάξει άρση τηλεφωνικού απορρήτου και των πέντε προσώπων, ενώ από την άρση του απορρήτου του Γ. Ρουπακιά έχει διασταυρωθεί η επικοινωνία του με τρεις εξ αυτών.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου