GuidePedia

0

Ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στην αναγνώριση του Κοσόβου. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της σερβικής κυβέρνησης, που δεν κατονομάζεται, ειπώθηκε ότι «οι Έλληνες δεν θέλουν να μας πουν ευθέως ότι δέχονται τις πιέσεις των Βρυξελών και της Ουάσιγκτον, αλλά μας πουλάνε την ιστορία ότι είναι θυμωμένοι με τη Σερβία εξαιτίας των καλών της σχέσεων με την FYROM. Σύμφωνα με την ίδια πηγή «...η Ελλάδα θα καθυστερήσει όσο περισσότερο γίνεται την αναγνώριση του Κοσόβου, πρωτίστως επειδή αυτό θα δυσχέραινε τη θέση της Κύπρου και το ζήτημα της αναγνώρισης του αποσχισθέντος τμήματος της».
Σύμφωνα με εκτίμηση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και πρώην πρέσβη της Σερβίας στη Γαλλία Πρέντραγκ Σίμιτς, «οι Έλληνες αναμένουν τώρα και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύ ισχυρό μέσο για την άσκηση πιέσεων», καθώς και ότι «τυχόν αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα θα προκαλούσε ένα νέο κύμα αναγνωρίσεων».

Σημειώνεται επίσης ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κόσοβο Μίλοβαν Ντρέτσουν, ο οποίος δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο, ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι η μόνη. Είναι και η Ρουμανία και η Σλοβακία. Αυτό πάντως προέρχεται από τις πιέσεις των μεγάλων χωρών της ΕΕ και της διοίκησης της». Ο Ντρέτσουν εκτίμησε επίσης ότι «οι σχέσεις Σερβίας και FYROM ασφαλώς δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας».

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβαν Μρκτις, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για δήθεν αναγνώριση του Κοσόβου και ότι ελπίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. «Η φίλη Ελλάδα, ελπίζω, δε θα προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα. Αυτό θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις μας. Όμως, δε θα ήθελα να κάνω εικασίες», διεμήνυσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ.

Τέλος σύμφωνα με άποψη του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DS), Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, «η Ελλάδα από την πρώτη μέρα δέχεται πιέσεις» και «η έννοια της πίεσης στην Ευρώπη έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα». Σημείωσε δε ότι θεωρεί «ότι αυτό δεν θα συμβεί και ότι και αν συνέβαινε, αυτό δεν θα μπορούσε να χαλάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα, θα αποτελούσε μόνο ένα πλήγμα στη σερβική εξωτερική πολιτική».
Αυτό που βλέπαμε και στο παρελθόν να έρχεται (αναγνώριση Κοσόβου), σαν προϊόν πίεσης, φαίνεται να είναι κοντύτερα από ποτέ. Όμως απορούμε γιατί οι φίλοι μας Σέρβοι να ενοχληθούν από μια τέτοια αναγνώριση, όταν οι ίδιοι με την συμφωνία των Βρυξελλών έδειξαν πρώτοι το πράσινο φως. Τώρα αν μια τέτοια αναγνώριση θα προκαλέσει εξελίξεις άλλων αναγνωρίσεων ή αποσχιστικών τάσεων, αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαιτέρα την Αθήνα πριν την τελική της απόφαση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top