GuidePedia

0
Φθηνές πτήσεις από Αφρική και χαλαροί έλεγχοι από Τουρκία τροφοδοτούν τη λαθρομετανάστευση προς την Ευρώπη

Του Colin Freeman 
The Irish Independent

To αυξανόμενο κύμα εισροής λαθρομεταναστών στην Ευρώπη τροφοδοτείται από διάφορες αεροπορικές εταιρείες, που προμηθεύουν οικονομικά εισιτήρια σε ενδιαφερόμενους από τη Βόρεια Αφρική. Τα εισιτήρια αυτά αγγίζουν το χαμηλό κόστος των 150 ευρώ, σύμφωνα με διοικητικό υπάλληλο της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Ο Gil Arias, υποδιευθυντής της υπηρεσίας Frontex, δήλωσε σε ανταποκριτή της λονδρέζικης εφημερίδας The Telegraph:

«Οι επίδοξοι λαθρομετανάστες αγοράζουν, με χαμηλό κόστος, ένα απλό (δηλ. χωρίς επιστροφή) εισιτήριο από το Μαρόκο και την Αλγερία προς την Τουρκία και στη συνέχεια καταφέρνουν να διεισδύσουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια δια της εύκολης οδού: των χερσαίων συνόρων μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας και Τουρκίας – Βουλγαρίας.
Οι λαθρομετανάστες αυτοί επωφελούνται πλήρως από μια πρόσφατη νομοθεσία, γνωστή ως «πολιτική θεωρήσεων βίζας» από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, «χαλάρωσε» τους περιορισμούς που διέπουν τις χορηγήσεις βίζας σε πολίτες από άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Ως αποτέλεσμα, η διαδρομή των λαθρομεταναστών έχει καταστεί ταχύτερη και ασφαλέστερη από την παλαιότερη, κατά την οποία επιβιβάζονταν σε σκάφη διακινητών, που τους μετέφεραν παράνομα μέσω κάποιου σημείου της Μεσογείου σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
Δύο τέτοια σκάφη βυθίστηκαν σχετικά πρόσφατα, στις αρχές Οκτωβρίου, στα ύδατα μεταξύ της Λιβύης και του νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας, μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 500 άτομα.

«Λόγω αυτής της νέας πολιτικής θεωρήσεων βίζας από την Τουρκία για πολίτες χωρών της βόρειας Αφρικής, οι τελευταίοι πετούν προς Κωνσταντινούπολη με φθηνές πτήσεις και στη συνέχεια φθάνουν στην Ελλάδα, αλλά όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα, και στη Βουλγαρία», δήλωσε στην Telegraph ο ανώτερος υπάλληλος της Frontex, κ. Arias, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως επιθεωρητής της αστυνομίας και αξιωματικός σε συνοριακά φυλάκια στην Ισπανία.

«Όταν φθάνουν εκεί, πετούν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, και μερικές φορές προσποιούνται ότι είναι είτε Παλαιστίνιοι είτε Σύριοι, προκειμένου να επιχειρήσουν να διεκδικήσουν την "ταυτότητα" του πρόσφυγα». 


Χάρτης που δείχνει την εξέλιξη της κατασκευής κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών από το 2000 έως το 2012. Στον χάρτη φαίνεται καθαρά ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία οι λαθρομετανάστες εγκλωβίζονται και παραμένουν επ' αόριστον
Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι οι αεροπορικές εταιρείες είναι συνένοχες στην υπόθεση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά ο κ. Arias δηλώνει ότι η Frontex αδυνατεί να εμποδίσει την μεταφορά τέτοιων επιβατών, και κυρίως των κατόχων μαροκινών και αλγερινών διαβατηρίων. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη εκ των προτέρων ότι οι επιβάτες αυτοί σχεδιάζουν να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σχόλια αυτά του διοικητικού υπάλληλου της Frontex συμπίπτουν χρονικά με μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, καθώς αναζητούνται τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και τίθεται σε δημόσιο διάλογο το ερώτημα: «Ποιες χώρες θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος του προβλήματος»;

Στην Ελλάδα, τη χώρα της ΕΕ που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από το φαινόμενο, η κοινή γνώμη είναι ήδη στα όριά της, και εκφράζονται φόβοι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα και η μη αντιμετώπισή του συνέβαλε στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή».

Όσο για μια άλλη βαλκανική χώρα, τη Βουλγαρία, την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 2,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φράχτη, σε μια προσπάθεια περιορισμού του αριθμού λαθρομεταναστών που εισρέουν στη χώρα, και οι οποίοι ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τη Συρία.

Ο φράχτης θα έχει μήκος 33 χιλιόμετρα και θα περικλείει την ορεινή περιοχή Elhovo της Βουλγαρίας, μία από τις δυσκολότερες περιοχές από άποψη δυνατότητας φρούρησης και ελέγχου, σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την άφιξη, από τις αρχές του 2013 έως σήμερα, 6.800 λαθρομεταναστών, το 70% των οποίων δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία.

Η Βουλγαρία, η οποία θεωρείται το φτωχότερο μέλος της ΕΕ, έχει ζητήσει επιπλέον ενισχύσεις από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ αυτό πρόβλημα. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top