Τη χθεσινή του επιτυχία ο Ερντογάν θα πρέπει να την προσθέσει στο βιογραφικό του σημείωμα. Ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή. Και αν χρειαστεί, το να έχεις καταφέρει να νευριάσεις ακόμη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο (τον υπουργό μας επί των Εξωτερικών λέμε, τον φίλο του άλλου φιλέλληνα του Νταβούτογλου), όσο να’ ναι θέλει ικανότητα μεγάλη, οπότε δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί ως… τεκμήριο ικανότητας και να «ανοίξει πόρτες» και… ορίζοντες.
Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική ερμηνεία. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο και κανονικά, όσοι τον αγαπάνε, θα έπρεπε να του συστήσουν να κάνει μια πρώτη συζήτηση με έναν καλό ψυχολόγο (όχι κεμαλιστή, αυτοί είναι κακοί άνθρωποι, θα προσπαθήσει να τον τρελάνει). Ότι και να συμβεί, ξεκινάει τις αναλύσεις του με ένα πέρασμα από την Ελλάδα. Το… καζανάκι να του χαλάσει, κάτι θα βρει να μας στολίσει.
«Εμμονές», σύμφωνα με την ψυχολογία, «είναι σκέψεις, πνευματικές εικόνες ή παρωθήσεις οι οποίες μπορεί μεν προκαλούν δυσαρέσκεια αλλά επανέρχονται συνεχώς στο μυαλό του ανθρώπου» (ρε τον καημένο τι έπαθε). Και εντάσσονται σε αυτό που αποκαλείται «Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές» (ρε τον καημένο τι έπαθε, με τους κωλο-Έλληνες που έμπλεξε, εμείς είμαστε φίλοι του και τον πονάμε, πως είναι φίλοι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, καμία σχέση…).
Τι την ήθελαν αυτή την ερώτηση οι δημοσιογράφοι για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Άστραψε και βρόντηξε. Καλά, δεν μπορούσαν αυτοί οι αδιόρθωτοι Αγγλοσάξονες να πάρουν ένα τηλέφωνο να τους πει δυο λόγια για τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν; Αίσχος. Οπότε, δικαιολογημένα, «τους τα έριξε» γερά: «Δεν είναι δυνατόν να συμφιλιωθώ με τους οίκους αυτούς. Είναι πλήρως πολιτικοποιημένοι. Η Ελλάδα έχει βουλιάξει και ανεβάζουν την βαθμολογία της κατά έξι μονάδες, ενώ της Τουρκίας με το σταγονόμετρο… αυξάνουν κατά έξι βαθμίδες, την βαθμολογία μίας χώρας που πουλάει τα νησιά της».
«Άντε στο διάολο», αναφώνησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μόλις το πληροφορήθηκε. «Είναι δυνατόν τόσα λεφτά στα τηλέφωνα να έχω ξοδέψει για να συνεννοούμαι με τους κερατάδες και αυτοί να μου τη βγαίνουν έτσι;», συνέχισε. Και κάθισε κάτω πήρε το πανάκριβο στυλό και έγραψε την ακόλουθη εμπνευσμένη παράγραφο, «αδειάζοντας» (το εννοούμε, κυριολεκτικό είναι, δεν κάνουμε χιούμορ) τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του:
«Χαιρέκακες δηλώσεις, που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία, δεν ταιριάζουν σε ηγέτες και μάλιστα γειτόνων, που λένε ότι επιθυμούν την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης. Οι οικονομικές κρίσεις είναι σαν τις πανδημίες, δεν γνωρίζουν σύνορα και δεν ξέρεις πότε θα σου χτυπήσουν την πόρτα. Για αυτό απαιτούνται μετρημένα λόγια. Όσο για τα περί πώλησης νησιών, φοβούμαι ότι όσοι συμβουλεύουν τον κ. Ερντογάν δεν γνωρίζουν, ή μάλλον κατασκευάζουν πληροφορίες. Κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή. Και τα ιστορικά έθνη, όπως η Ελλάδα, πάντα βρίσκουν το δρόμο τους. Αυτό καλά θα κάνει να μην το ξεχνά κανείς».
Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην «τσιμπήσει» μόλις του ξανακάνουν τα γλυκά μάτια οι πονηροί της απέναντι πλευράς. Ας πάει μια βόλτα στον Σαμαρά, ας καλέσουν και τον Παναγιωτόπουλο και ας πάρουν τα αγωνιώδη σημειώματα των αρχηγών για το πρόβλημα που θα αντιμετωπιστεί σε λίγα χρόνια από σήμερα που δεν θα φτάνουν ούτε 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να μαζευτεί η κατάσταση, χώρια του διαστήματος που θα περάσει μέχρι την παράδοση όσων παραγγελθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αναπτυξιακά μέτρα θα πάρουν αργά ή γρήγορα, ας εντάξουμε μέσα και τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ, κι αυτά ανάπτυξη φέρνουν, θέσεις εργασίας δημιουργούν. Καλά, δεν το καταλαβαίνουν ότι η υπόθεση με τους Τούρκους δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει, επειδή οι ηγέτες τους πείθονται από τα παραμύθια που σερβίρουν στους άλλους για την υπερδύναμη Τουρκία; Τους Αλβανούς δεν τους βλέπουν; Τους Σκοπιανούς; Εμείς σπέρνουμε τον πανικό ή αυτοί δεν χάνουν ευκαιρία για να προκαλέσουν. Το πιστεύουμε δηλαδή, ότι αν τους δοθεί η ευκαιρία δεν τα μας την κάνουνε;
Ευτυχώς, η δήλωση του Αβραμόπουλου αυτή τη φορά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Αρκεί να δοθεί και συνέχεια, σε όλα τα μέτωπα, πριν το μετανιώσουμε πικρά.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου