Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ισραηλινού προέδρου, Shimon Peres, η αραβική εφημερίδα Al Hayat φιλοξένησε συνέντευξη του Βασίλη Γιαννακόπουλου για τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις συνεργασίας:
«Από το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησε μια πολυεπίπεδη αναβάθμιση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων συνεργασίας (διπλωματική, αμυντική, τεχνολογική, τουριστική, ενεργειακή, πολιτισμική, κτλ). Ωστόσο, θεωρώ ότι οι κύριοι τομείς
συνεργασίας είναι η άμυνα και η ενέργεια. Στον τομέα της άμυνας, το Ισραήλ επιδιώκει να καλύψει το κενό της Τουρκίας. Λόγω της έλλειψης επαρκούς εναέριου χώρου για τα ισραηλινά αεροσκάφη, διεξάγει κοινές ελληνο-ισραηλινές αεροπορικές ασκήσεις στο FIR Αθηνών. Επίσης, στο προσεχές μέλλον επιδιώκει να πραγματοποιήσει πωλήσεις ισραηλινών οπλικών συστημάτων, κυρίως για την ελληνική πολεμική αεροπορία. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει την Τουρκία, καθότι συνιστά μείζονα περιφερειακό δρώντα σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Λογικά, μια συνεργασία Τελ Αβίβ-Αθηνών θα αναγκάσει την Άγκυρα να επανεξετάσει και να επισπεύσει τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος. Στον ενεργειακό τομέα, η ισραηλινο-κυπριακή συνεργασία ‘νομιμοποίησε’ τα κοινά όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η μελλοντική ελληνο-ισραηλινή ενεργειακή συνεργασία, η οποία όμως αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίδραση της Άγκυρας. Επιπρόσθετα, ένα από τα πιθανά μεσο-μακροπρόθεσμα σενάρια είναι η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη μέσω αγωγού από την Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι ελληνο-ισραηλινές σχέσεις θα φέρουν θετικά αποτελέσματα στην ελληνική πλευρά, μόνο αν βελτιωθούν οι αραβο-ισραηλινές σχέσεις. Ιδιαίτερα, αν σημειωθεί επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το παλαιστινιακό, με συμμετοχή των Αθηνών. Προς το παρόν, το Ισραήλ προβληματίζεται σοβαρά για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο. Μοναδικές του επιλογές είναι η διατήρηση των σχέσεων συνεργασίας με την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, η αναθέρμανση των σχέσεών του με την Τουρκία και η σύναψη σχέσεων με τις σουννιτικές χώρες του Κόλπου λόγω της κοινής ιρανικής πυρηνικής απειλής».
πηγή
Δημοσίευση σχολίου