GuidePedia

0
Επί θύραις βρίσκεται η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο Δευτέρα, πέραν της απόπειρας μετεξέλιξης της ΕΕ σε κράτος, κεντρικός άξονας της προσπάθειας θα είναι τα Ευρωομόλογα, ωστόσο, με μια ειδοποιό διαφορά: Αυτά δεν θα αφορούν τα χρέη παρελθόντων ετών, αλλά αυτά που θα δημιουργηθούν από εδώ και πέρα!
Οι χώρες δεν θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που παράγουν, ωστόσο, εάν υπάρχει ανάγκη, η ομάδα των υπουργών Οικονομικών θα εξετάζει το αίτημα και τη λογική πίσω από αυτό και εάν δοθεί το «πράσινο φως» θα ακολουθεί δανεισμός ο οποίος θα καλύπτεται από εκδιδόμενο Ευρωομόλογο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι.
Μια ευρωπαϊκή προσωπικότητα φαίνεται ότι θα αναλάβει να επιτελεί τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα διευθύνει την ομάδα των υπουργών, η οποία θα ελέγχεται από ένα νέο ευρωπαϊκό όργανο, στο οποίο θα έχουν έδρα εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων.
Σε μια πρώτη ανάγνωση το σχέδιο έχει νόημα και δίνει δυνατότητες πολιτικής αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων χωρίς τη δημιουργία οικονομικού χάους, αφού οι εξαιρέσεις που υιοθετεί λειτουργούν σαν ένας αναδιανεμητικός μηχανισμός στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη εξαιρετικής σημασίας για την τιθάσευση των δημοσιοοικονομικών και τη μετεξέλιξη της Ένωσης σε ένα είδος συνομοσπονδιακής οντότητας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top