Πενήντα χρόνια ακριβώς μετά την ανέγερσή του, στις 13 Αυγούστου 1961, το Τείχος του Βερολίνου, που γκρεμίστηκε το 1989, εξακολουθεί να ρίχνει τη σκιά του στη Γερμανία και να σημαδεύει νοοτροπίες, διατηρώντας ουσιαστικά ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.
Η αίσθηση αυτή του χωρισμού επικρατεί ανάμεσα στις δύο "Γερμανίες", παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μετά την επανένωση για την άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία ανήκε στον δυτικό κόσμο, και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, που ανήκε στο σοβιετικό μπλοκ.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 50ής επετείου της ανέγερσης του Τείχους, το 83% των ερωτηθέντων από τα 6 κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας (το 90% στην περίπτωση της Σαξωνίας-Ανχαλτ), θεωρούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει «ένα αόρατο τείχος», ένα τεράστιο πολιτισμικό κενό ανάμεσα στους ίδιους και τους γείτονές τους.
Τo Τείχος του Βερολίνου, γνωστό τότε στη Σοβιετική Ένωση και στη γερμανική Δημοκρατία ως το «αντι-φασιστικό Προπύργιο» χώριζε τη Γερμανία σε Ανατολική και Δυτική και ανεγέρθηκε στις 13 Αυγούστου 1961.
Όταν η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας ανακοίνωσε, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, μετά από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων ότι μπορούσαν πλέον να περάσουν το Τείχος και να πάνε στη Δυτική πλευρά, πλήθος Ανατολικογερμανών σκαρφάλωσαν και πέρασαν στην άλλη πλευρά του Τείχους, όπου τους υποδέχτηκαν οι συγγενείς και φίλοι τους στη Δυτική πλευρά, ενώ ακολούθησε τις επόμενες μέρες η κατεδάφιση του τείχους με ειδικά μηχανήματα.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου