GuidePedia

0
Μετά την απόφασή της να διακόψει τις σχέσεις της με τον Μ. Καντάφι και να αναγνωρίσει τους επαναστάτες της Λιβύης, η Τουρκία προχώρησε σε κατάσχεση όλων των ενεργητικών των λιβυκών τραπεζών.
Το Ταμείο Δανείων και Ασφαλειών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι παίρνει υπό τον έλεγχό του το 62,37% της τράπεζας A&T (Arab & Turkish Bank), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… Η τράπεζα είχε δημιουργηθεί πριν από 30 χρόνια κυρίως από τη Λιβύη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εμπορικές σχέσεις. Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας φτάνει τα 863 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Η Τουρκία τον τελευταίο καιρό κινούνταν παρασκηνιακά και δημόσια για τη δημιουργία επαφών με το επαναστατικό συμβούλιο στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια να μπορέσει να κερδίσει μελλοντικά συμβόλαια ανοικοδόμησης στη χώρα.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν είχε λάβει θέση εναντίον του Μ. Καντάφι, στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικών προβλημάτων του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τελευταίος επισκέφθηκε τη Λιβύη, συνοδευόμενος από 100 επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα υπογράφηκαν συμφωνίες για έργα αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, σε συνέχεια άλλων πρόσφατων συμφωνιών ύψους και πάλι 100 εκατ. δολαρίων, ενώ υποσχέθηκε άλλα τόσα ως χρηματική βοήθεια προς τους επαναστάτες. Μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων, με ηγέτες “παρίες” όπως η Μ. Καντάφι και ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Αντιθέτως οδηγούν την Τουρκία σε απομόνωση και μακρυά από το “μέλι” – οικονομικό και πολιτικό.
Η ελληνική κυβέρνηση, ο αεικίνητος, πολυταξιδευμένος και με διεθνή αναγνώριση πρωθυπουργός μας, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην και ο νυν υπουργός εξωτερικών, καθώς και οι υπουργοί και σύμβουλοι του πρωθυπουργού, με ευθύνη την προσέλκυση επενδύσεων… απλώς αγνοούνται.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top