Εχουν καταγραφεί δύο τηλεφωνικές συνομιλίες των κκ. Παπανδρέου και Νετανιάχου με αυτό το αντικείμενο
Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο Βενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε στην τελετή αποφοίτησης της σχολής Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ. Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ισραηλινού πρωθυπουργού αφιερώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για να αποτρέψει την αποστολή του στολίσκου προς τη Λωρίδα της Γάζας. Τίποτε το εντυπωσιακό θα μπορούσε να πει κανείς. Στην ομιλία αυτή όμως, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο σε έναν ξένο ηγέτη: στον έλληνα ομόλογό του κ. Γ. Παπανδρέου.
Οι πρόσφατες εξελίξεις με την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και την απαγόρευση του απόπλου από ελληνικά λιμάνια πλοίων του «Στολίσκου για την Ελευθερία ΙΙ» καταδεικνύουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και από τις δύο χώρες, τη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ηγετών τον τελευταίο χρόνο. Στα οφέλη αυτού του «γάμου συμφέροντος» που γεννήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι αναφέρθηκε χαρακτηριστικά με δημοσίευμά της την περασμένη Παρασκευή η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz».
Από την αρχή της κρίσης με τον δεύτερο στολίσκο, ο κ. Νετανιάχου προσπάθησε να πείσει την Αθήνα ώστε να μην αποπλεύσουν από ελληνικά λιμάνια τα πλοία των ακτιβιστών. Από δημοσιογραφικής απόψεως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες των κκ. Παπανδρέου και Νετανιάχου με αυτό ακριβώς το αντικείμενο - η τελευταία την προηγούμενη Τετάρτη. Και όπως αναφέρει η «Haaretz», η ισραηλινή πλευρά γνώριζε από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης για την πρόθεση της Αθήνας να απαγορεύσει τον απόπλου. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις στο υπουργείο εξωτερικών, όπου ακούστηκαν και αντίθετες φωνές, αλλά τελικά επελέγη η οδός της απαγόρευσης του απόπλου.
Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε χθες, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρα, ότι συντάσσεται με τις δδηλώσεις τόσο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι - μουν όσο και του Κουαρτέτου για την αποθάρρυνση της αποστολής του στολίσκου στη Γάζα. Και προσφέρθηκε να μεταφέρει εκείνη την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω των υπαρχόντων διαύλων. Οι ελπίδες πάντως για συνεννόηση μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και των ακτιβιστών θα πρέπει να θεωρούνται μηδαμινές.
Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί τις συνέπειες από τις κινήσεις ορισμένων πλευρών που καταβάλουν συστηματική προσπάθεια να μπει η Ελλάδα στο κέντρο μίας αντιπαράθεσης με τον κίνδυνο να πληγεί ακόμη περισσότερο η διεθνής της εικόνα. Οι ίδιοι κύκλοι επέμεναν ότι «η Ελλάδα είναι η πλέον φιλοπαλαιστινιακή χώρα από όλες όσες επρόκειτο να συμμετάσχουν με πλοία στον στολίσκο και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς».
Παράλληλα, ξένες πηγές δεν δίσταζαν να τονίσουν ότι «ειδικά σε σχέση με το Ισραήλ, η Ελλάδα του 2010 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2011». Η συνεργασία των δύο πλευρών, σε τομείς όπως η άμυνα, η ανταλλαγή πληροφοριών, η ενέργεια και ο τουρισμός, αναπτύσσεται γρήγορα. Μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου λειτουργεί εσχάτως και ως λομπίστας υπέρ της Ελλάδος στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσφάτως, ο κ. Νετανιάχου είχε παρέμβει υπέρ της Ελλάδος τόσο σε συνάντησή του με αμερικανούς γερουσιαστές όσο και σε συνομιλίες του με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλεν Ζυπέ.
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου