GuidePedia

0
Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σχθες για δεύτερη ήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες δημοσιογραφικές πηγές, παρούσες στα σημεία των ββομβαρδισμών.
Ωστόσο και πάλι οι δυνάμεις του Καντάφι δεν μπόρεσαν αναπτύσσοντας χερσαίες επιθέσεις να ανακαταλάβουν την πόλη που διαθέτει στην ακτίνα της το μεγαλύτερο διϋληστήριο πετρελαίου της Λιβύης. “Το πρωί, στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης“, ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα. “Απ’ ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα“, τόνισε.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης στη Βεγγάζη, απέρριψε κατηγορηματικά την μεσολάβηση του προέδρου της Βενεζουέλας, Τσάβες, λέγοντας ότι είναι πιά πολύ αργά μετά από τους χιλιάδες νεκρούς που υπάρχουν στη Λιβύη. Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας είναι και το γεγονός ότι ο Καντάφι διόρισε νέους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης μετά την παραίτησή τους και το πέρασμά τους στις δυνάμεις των επαναστατών. Αλλά πληροφορίες από την Τρίπολη φέρουν τους γιούς του να μην μπορούν να κινητοποιήσουν, όπως έλπιζαν, σημαντικές λιβυκές στρατιωτικές μονάδες καθώς μεγάλος αριθμός στρατιωτών αλλά και αξιωματικών αυτομολούν πλέον προς τους επαναστάτες ενισχύοντας τις δυνάμεις τους.,

Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το «Λιβυκό»

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κας Άστον. Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή “γεύματος εργασίας”, με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

Ομπάμα: να φύγει τώρα ο Καντάφι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε εκ νέου σήμερα τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, με τον Μεξικανό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν, ο κ. Ομπάμα ανέφερε ότι ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητα να διοικεί και πρέπει να φύγει.

Σημείωσε επίσης ότι έχει εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών για να προσφέρουν βοήθεια σε Αιγύπτιους που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας ώστε να επιστρέψουν σώοι στην πατρίδα τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις επιλογές για την λιβυκή κρίση, στρατιωτικές ή μη. Παράλληλα, ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να δράσει γρήγορα αν υπάρξει ανθρωπιστική κρίση ή για να σταματήσει την βία κατά των αμάχων στην Λιβύη

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο ανακοίνωσε ότι χθες ότι αρχίζει έρευνα σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, των γιών του και πολλών υψηλόβαθμων Λίβυων αξιωματούχων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Επιθυμούμε να σας ανακοινώσουμε πως στις 3 Μαρτίου 2011 το γραφείο του εισαγγελέα αποφάσισε να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα που φέρεται ότι διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας από τις 15 Φεβρουαρίου στη Λιβύη», δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. «Εντοπίσαμε ορισμένα άτομα που έχουν ντε φάκτο εξουσία», ανακοίνωσε ο Μορένο-Οκάμπο και ανέφερε «τον Καντάφι και το στενό κύκλο του, περιλαμβανομένων των γιών του». Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης «στον υπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής της ασφάλειας του καθεστώτος και των στρατιωτικών πληροφοριών, τον επικεφαλης του προσωπικού ασφαλείας του κ. Καντάφι και τον επικεφαλής του οργανισμού της εσωτερικής ασφάλειας», χωρίς να τους κατονομάσει. «Θέλουμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία αυτή για να επισημάνουμε ότι αν οι δυνάμεις τις οποίες διοικούν διαπράξουν εγκλήματα, μπορεί να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι», συνέχισε ο εισαγγελέας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητήσει με απόφασή του το Σάββατο να επιληφθεί της κατάστασης στη Λιβύη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Πονικού Δικαστηρίου, εκτιμώντας ότι «οι συστηματικές επιθέσεις» εναντίον του άμαχου πληθυσμού αυτής της χώρας «μπορεί να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Ομάδες ειρηνικών διαδηλωτών δέχθηκαν επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τις επόμενες εβδομάδες το γραφείο θα διερευνήσει ποιοι είναι οι πλέον υπεύθυνοι για τα πιο σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη», όπως είπε ο Μορένο-Οκάμπο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα διενεργηθούν έρευνες και εις βάρος της αντιπολίτευσης αν έχει διαπράξει εγκλήματα. Σύμφωνα με το λιβυκό Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η καταστολή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6.000 ανθρώπων, από τους οποίους 3.000 σκοτώθηκαν στην Τρίπολη και 2.000 στη Βεγγάζη.

Η Αθήνα… ξύπνησε!

Ενημέρωση για τελευταίες διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην κρίση της Λιβύης και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων είχε ο Πρωθυπουργός σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππος.

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα, καθώς και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες των νατοϊκών βάσεων στη Σούδα και το Άκτιο αλλά και Ελληνικές δυνατότητες παρέμβασης αν απαιτηθεί.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας αναφερόμενος στην κρίση σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων και προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις για το πιθανό μεταναστευτικό κύμα».

Μεταξύ άλλων, ενημερώνοντας τις Επιτροπές Εθνικής Aμυνας και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων o υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πρωτοφανές κύμα αμφισβήτησης που σαρώνει τον αραβικό κόσμο, επισήμανε ότι «δεν ξέρουμε ως που θα φτάσει και τι θα αφήσει πίσω του» και υπογράμμισε ότι «η νέα κατάσταση θα επηρεάσει άμεσα και γεωπολιτικά την Ελλάδα».Τόνισε ακόμη ότι «ως χώρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν, σαν να συμβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσμου, δεν μας επιτρέπεται να αδρανούμε γιατί εκτός από ανθρώπους έχουμε και επενδύσεις ενός δισ. δολαρίων».

Συνεχίζοντας ο υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους εταίρους μας και τα όργανα της ΕΕ επισημαίνοντας ότι πρέπει συνολικά να αντιμετωπιστεί το θέμα και οικονομικά και επιχειρησιακά. «Είναι και ηθική υποχρέωση της ΕΕ να δείξει την σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Επανέλαβε εξάλλου την προτροπή του Πρωθυπουργού προς τον Μουαμάρ Καντάφι να τερματίσει την χρήση βίας, ενώ απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης να καταδικάσει τη βία του καθεστώτος Καντάφι.

Ο κ. Δρούτσας, υπογράμμισε παράλληλα, ότι κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι μπορεί ή πρέπει να χειραγωγήσει τα κινήματα των πολιτών στις αραβικές χώρες και κάλεσε άπαντες να σεβαστούν τους αγώνες για ελευθερία και κοινωνική αλλαγή. «Οι αραβικές χώρες πρέπει να βρουν μόνες τους τον δρόμο τους γιατί αλλιώς το πείραμα δεν θα πετύχει», σημείωσε. Τόνισε, τέλος, ότι «είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε αρωγοί στον Λιβυκό λαό και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και πρωτοβουλία που μπορεί να βάλει τέλος στη βία».

Κι η Τουρκία με άποψη!

Την αντίθεση της Άγκυρας στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε αντίθετοι σε ξένη επέμβαση επειδή οι Λίβυοι είναι εναντίον της». Ο Νταβούτογλου τόνισε πως η Τουρκία υποστηρίζει τον ειρηνικό μετασχηματισμό στην περιοχή. Τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίζει «ανόητη» την ιδέα επέμβασης του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Ωστόσο η Άγκυρα με την πολιτική της αυτή, ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις της Τεχεράνης και της Δαμασκού που καθημερινά υπογραμμίζουν ότι «το ΝΑΤΟ επιδιώκει επέμβαση, που οι λαοί δεν επιθυμούν», παραβλέποντας τις σοβαρότατες καταγγελίες για εκατοντάδδες νεκρούς στη Λιβύη από τη δράση των μισθοφόρων του Καντάφι που για τη Δύση αποτελεί πρόβλημα «υπεράσπισης αξιών».
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top