GuidePedia

0
Παρέμβαση σε «γενετικό μονοπάτι» χαρίζει τα οφέλη της... δίαιτας χωρίς δίαιτα
Η αποσιώπηση ενός γονιδίου σε ποντίκια φάνηκε ότι μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή τους, προσφέροντας ουσιαστικά τα οφέλη μιας εφόρου ζωής ολιγοθερμιδικής διατροφής χωρίς αυτή να είναι απαραίτητη! Βρετανοί ερευνητές του University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η αποσιώπηση του γονιδίου S6Κ1, το οποίο σχετίζεται με την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ανάπτυξη, επιμήκυνε τη ζωή των πειραματόζωων κατά 20%.....
Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science» δείχνουν επίσης έναν πιθανό γενετικό στόχο για φάρμακα τα οποία θα μπορούν να προστατεύουν από τις ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι ένα ήδη υπάρχον φάρμακο για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, φαίνεται ότι παρεμβαίνει στο ίδιο γενετικό μονοπάτι, γεγονός που πιθανώς μεταφράζεται σε θετική δράση της σε ό,τι αφορά τη μακροζωία.

«Αυτό που δείξαμε είναι ότι το συγκεκριμένο γονίδιο ρυθμίζει το προσδόκιμο ζωής και προσδιορίζει επίσης πόσο υγιή είναι τα ζώα στη μέση αλλά και στην τρίτη ηλικία» ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών Ντόμινικ Γουίδερς του Κέντρου Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας στο University College.

Ο Γουίδερς και οι συνεργάτες του μελέτησαν ποντίκια στα οποία είχε αποσιωπηθεί το γονίδιο S6Κ1 (ribosomal S6 protein kinase). Η αποσιώπηση αυτού του γονιδίου μεταφραζόταν στο ότι ο οργανισμός των ποντικών συμπεριφερόταν σαν να ακολουθούσαν δίαιτα περιορισμένων θερμίδων. «Τα πειραματόζωα εμφάνιζαν ανθεκτικότητα στον διαβήτη τύπου 2 ενώ παράλληλα παρουσίαζαν μειωμένη συχνότητα προβλημάτων που μοιάζουν με την οστεοπόρωση στον άνθρωπο» εξήγησε ο Γουίδερς. Τα συγκεκριμένα ζώα είχαν επίσης καλύτερη ισορροπία, συντονισμό κινήσεων και δύναμη ενώ εμφάνιζαν και μεγαλύτερη νοητική εγρήγορση. «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι το S6Κ1 επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των υγιών θηλαστικών» γράφουν οι ερευνητές στο Science. Σ ύμφωνα με τον Γουίδερς διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες διερευνούν το ενδεχόμενο ανάπτυξης φαρμάκων που θα παρεμβαίνουν στο μονοπάτι του S6Κ1 και τώρα η νέα μελέτη έδειξε ότι αυτού του είδους οι θεραπείες θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες και ενάντια στις ασθένειες του γήρατος. Παράλληλα όμως, όπως εξήγησε ο ερευνητής, ένας άλλος γνωστός στόχος φαρμάκωνΑΜΡΚ, ΑΜΡ- activated protein kinase- φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο μονοπάτι με το S6Κ1, γεγονός που μαρτυρεί ότι υπάρχουσες θεραπείες μπορεί να έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό προσφέροντας χρόνια ζωής. Ενα τέτοιο φάρμακο είναι η μετφορμίνη που ενεργοποιεί το σημαντικό δίκτυο ρύθμισης του μεταβολισμού ΑΜΡΚ και η οποία χορηγείται ευρέως σε διαβητικά άτομα. Ο Γουίδερς σημείωσε ότι με βάση τη δράση του το συγκεκριμένο φάρμακο ίσως θα μπορούσε να μελετηθεί ως πιθανό «ελιξίριο» ζωής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top