GuidePedia

0
Τα πέντε ραντεβού της νέας κυβέρνησης με τη ΚομισιόνΠέντε σημαντικά ραντεβού του 2009 με τη Κομισιόν, περιμένουν την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Η επιτυχία των ελληνικών διπλωματικών κινήσεων θα κρίνει τον χρόνο παράτασης, αλλά κυρίως την αυστηρότητα της επιτήρησης.Το χρονοδιάγραμμα είναι προγραμματισμένο από καιρό, αλλά ενδεχομένως κάποια ραντεβού να μεταφερθούν χρονικά αργότερα,  σε περίπτωση συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης ή αν ζητηθεί χρόνος ενημέρωσης από το νέο οικονομικό επιτελείο.....

* Στις 22 Οκτωβρίου η Eurostat θα αποφασίσει αν ευσταθούν τα στοιχεία που έστειλε η ΕΣΥΕ στις 30 Σεπτεμβρίου για την εκτέλεση των προϋπολογισμών των τελευταίων ετών και δείχνουν το έλλειμμα στο 6% του ΑΕΠ το 2009. Σε περίπτωση που υπάρξει ξανά αμφισβήτηση, δηλαδή ο γνωστός «αστερίσκος», τότε ξεκινά νέος γύρος δημοσιονομικής απογραφής.
* Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στην Επιτροπή επιστολή με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. Στόχος είναι να αποδειχτεί ότι έχει λάβει (ή θα συνεχίσει να λαμβάνει σε περίπτωση απόσυρσης κάποιων διατάξεων) «αποτελεσματική δράση» για τη μείωση του ελλείμματος. Πιθανόν η επιστολή να συνοδεύει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έπρεπε βάσει Συντάγματος να κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει το εξάμηνο περιθώριο που έδωσε η Κομισιόν στην Ελλάδα τον Απρίλιο να παρουσιάσει μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και κυρίως από την πλευρά των δαπανών», τα οποία θα πρέπει να μειώσουν το έλλειμμα στο 3,7% φέτος και κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2010.
* Από τις 28 Οκτωβρίου η Κομισιόν θα ξεκινήσει να συντάσσει την αξιολόγηση της χώρας. Θα βασιστεί στην επιστολή της κυβέρνησης, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και στα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Η Επιτροπή θα πρέπει να αποφανθεί αν παρά την απόκλιση από τον στόχο (δηλαδή από το 3,7% που ήθελε η κυβέρνηση) η Ελλάδα έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα.
* Στις 3 Νοεμβρίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ευρωοικονομίας. Αν εκτιμά για την Ελλάδα ύφεση μεγαλύτερη από 0,3% για φέτος (όσο, δηλαδή, υπολόγιζε το κοινοτικό όργανο τον Απρίλιο) τότε η κυβέρνηση θα έχει ακόμη ένα «όπλο» στη φαρέτρα της. Δηλαδή, θα μπορεί να δικαιολογήσει την απόκλιση του ελλείμματος στη μεγαλύτερη από την (τότε) αναμενόμενη κρίση.
* Το πόρισμα της Επιτροπής θα παραμείνει μυστικό έως τη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας στις 3 Δεκεμβρίου, εκτός και αν η κυβέρνηση επιθυμεί να το κοινοποιήσει. Τότε οι υπουργοί θα πρέπει να αποφανθούν αν συμφωνούν ότι ελήφθησαν επαρκή μέτρα και αν όντως η ύφεση ήταν ισχυρότερη από ό,τι προβλεπόταν τον Απρίλιο.
Αν το πόρισμα είναι θετικό, τότε τα νέα είναι καλά. Η Ελλάδα «επιστρέφει» στο σημείο που ήταν τον Απρίλιο (θα λάβει παράταση με συστάσεις για μέτρα που αυτή θα επιλέξει). Αν όχι, τότε αυτομάτως οδηγείται στο άρθρο 104 παράγραφος 9 της συνθήκης, που λέει ότι τα κοινοτικά όργανα έπειτα από πολιτική διαπραγμάτευση αποφασίζουν ουσιαστικά τα μέτρα που θα λάβει η χώρα.
Ύστερα από το παραπάνω πόρισμα, δηλαδή ουσιαστικά το 2010, ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα έτη της παράτασης (το πιο πιθανό είναι να ζητηθούν τρία, ώστε να καταλήξουν τα κοινοτικά όργανα σε δύο).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top