Η κυβίστηση του Ερντογάν στις ΗΠΑ είναι εμφανής καθώς μεγάλη τουρκική τράπεζα δεν δέχεται πλέον Ρώσους καταθέτες προδικάζοντας νέες τουρκικές απειλές κατά της Ελλάδος και μεγάλες πιέσεις των ΗΠΑ να τα "βρούμε" στο Αιγαίο
Ενόψει της επίσκεψης του Κ.Μητσοτάκη στην Τουρκία, το καθεσώς Ερντογάν ( αισθανόμενο την ανεξήγητη ανοχή των ΗΠΑ) προχωρά σε ασκήσεις Έρευνας και διάσωσης στο κέντρο του Αιγαίου, μετά την προκλητική μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, προκαλώντας ευθέως τον ελληνισμό.
Η Τουρκία προχωρά σε ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην καρδιά του Αιγαίου στις 15,16, 22 και 23 Μαΐου με παράνομη NAVTEX (Οι Τούρκοι δεν έχουν δικαιοδοσία να δεσμεύουν περιοχές μέσα στο Αιγαίο χώρο ευθύνης Αθήνας), η οποία εκδόθηκε χθες το μεσημέρι.
Πρόκειται για μια άκρως τουρκική προκλητική κίνηση κατά της Αθήνας ενόψει και της επίσκεψης του Κ.Μητσοτάκη στην Τουρκία, για να συζητήσουμε τι ακριβώς, όταν ο Φιντάν αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα σε ελληνικά νησιά, και μας καταγγέλλει για δήθεν παραβιάσεις στην Δυτική Θράκη.
Πρόκειται για παιχνίδια τουρκικού ψυχολογικού πολέμου στην ελληνική πολιτική ελίτ και τίποτα άλλο, τα οποία οι Τούρκοι ασκούν με προκλητικό τρόπο, για να μας αναγκάσουν να συζητήσουμε θέματα που δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ η ελληνική πλευρά.
Η Μονή της Χώρας έγινε τζαμί μετά την Αγία Σοφία
Η λειτουργία ως τζαμί της Μονής της Χώρας, του περικαλλούς βυζαντινού ναού της Κωνσταντινούπολης, εγκαινίασε χθές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βύθισε στη θλίψη όλο τον ορθόδοξο κόσμο.
Σε ειδική τελετή στην οποία συνδέθηκε απευθείας από το προεδρικό μέγαρο μέσω τηλεδιάσκεψης δήλωσε «Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιάς μας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στην εισαγωγική του ομιλία στην τελετή, η οποία αφορούσε την ολοκλήρωση των έργων αναστήλωσης και συντήρησης 201 ιστορικών μνημείων από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Κοινωφελών Ιδρυμάτων) ανά την Τουρκία και στην Πρίστινα του Κοσόβου.
Στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας
Το τζαμί θα λειτουργεί στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Tα ψηφιδωτά στους τοίχους στον χώρο της προσευχής καλύφθηκαν, ενώ καθορίστηκε περιοχή που θα την επισκέπτονται οι τουρίστες με ξεναγό.
Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.
Μεγάλη τουρκική τράπεζα δεν δέχεται Ρώσους καταθέτες
Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες, η DenizBank, έχει αυστηροποιήσει σημαντικά τους όρους για το άνοιγμα λογαριασμών για Ρώσους υπηκόους από τις αρχές του 2024, και ουσιαστικά έχει σταματήσει να εγκρίνει τέτοιες αιτήσεις, αναφέρει η επιχειρηματική ιστοσελίδα RBC, επικαλούμενη δύο μεσάζοντες που βοηθούν Ρώσους πολίτες να αποκτήσουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες.
Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την πίεση των δευτερογενών κυρώσεων στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα επηρεάζοντας την δυναμική του ρωσοτουρκικού εμπορίου από τις αρχές του 2024.
Η DenizBank ανήκε στον μεγαλύτερο δανειστή της Ρωσίας που ελέγχεται από το κράτος Sber (Sberbank), η οποία πούλησε την Deniz πριν από την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ρωσικές πηγές της εφημερίδας Kommersant ισχυρίζονται ότι η DenizBank «έχει πρακτικά σταματήσει» το άνοιγμα λογαριασμών για Ρώσους πολίτες από τις αρχές του 2024, εγκρίνοντας μόνο μία στις δέκα αιτήσεις.
“Είναι αδύνατο να ανοίξετε λογαριασμό ακόμα και με άδεια παραμονής και επιβεβαιωμένη διεύθυνση στην Τουρκία. Η τράπεζα φέρεται να κάνει εξαιρέσεις μόνο για πελάτες με μεγάλες καταθέσεις 100.000 $ και άνω”, καταλήγει η ίδια πηγή.
Ο Ερντογάν απομακρύνεται από την Ρωσία, πουλώντας όμως πολύ ακριβά την μεταστροφή του αυτή, πιθανότατα σε βάρος της Ελλάδος και της κατάστασης στο Αιγαίο.
Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, που θέλουν όσο τίποτα την συμμαχία με την Τουρκία, θα κάνουν τα πάντα ( Μπάιντεν ή Τραμπ) για να ικανοποιήσουν τον Τούρκο πρόεδρο, που βρήκε πάλι τον παλιό καλό εαυτό του, απειλώντας την χώρα μας.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου