GuidePedia

0

Στον αέρα η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.Το μυστήριο ΑΡΧΥΤΑΣ και τα προγράμματα που στήνονται στο πόδι και μένουν στα χαρτιά. Τα αναπάντητα ερωτήματα, τα παράδοξα και οι «αποκεφαλισμοί».

Του Πάρι Καρβουνόπουλου
Προγράμματα που έχουν προχωρήσει μένουν «στο ράφι» ενώ την ίδια ώρα μεγαλεπίβολα σχέδια ανακοινώνονται χωρίς καμία εγγύηση ότι μπορούν να ολοκληρωθούν.Η «καθαίρεση» στελέχους της ΕΑΒ που υποστήριξε ότι το UAV ΑΡΧΥΤΑΣ «δεν θα πετάξει».Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη δοκιμάσει σε μεγάλες ασκήσεις ελληνικό UAV που πετάει αλλά άγνωστο γιατί δεν το βάζουμε σε βιομηχανική παραγωγή.Στα αζήτητα και το σύστημα αντι-drone ΤΗΛΕΜΑΧΟΣΠόσο μπροστά βρίσκεται η Τουρκία με το Bayraktar.

Ανακοινώσεις, φωτογραφίες σε κλίμα πανηγυρικό και πολλά δημοσιεύματα για μεγαλεπίβολα σχέδια κατασκευής ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με δυνατότητες που συγκαταλέγονται μεταξύ αμερικανικών και ισραηλινών UAV΄s, προκαλούν πολλά ερωτήματα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ ή πρόκειται για μια ακόμη «επικοινωνιακή φούσκα» που δημιουργεί επικίνδυνες ψευδαισθήσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας;

Οι Data Journalists ερεύνησαν το θέμα, μίλησαν με ειδικούς και παρουσιάζουν τις απαντήσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι κάτι δεν πάει καλά και είναι επείγον να το διορθώσουμε.

Ο «τουρκικός κίνδυνος» ενεργοποίησε τα «εξοπλιστικά αντανακλαστικά» της κυβέρνησης, η οποία σε κάθε ευκαιρία προβάλει το «πρόγραμμα επανεξοπλισμού της χώρας». Ανάμεσα στις πολυδάπανες μεγάλες αγορές όπως αυτές των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των φρεγατών Belharra, προέκυψε και η ανάγκη σχεδιασμού και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια προχωρήσει πολύ σε αυτό τον τομέα και το Bayraktar που κατασκευάζει, εξάγεται ήδη σε πολλές χώρες.
Ερώτηση στη Βουλή

Tα όσα γίνονται στην Ελλάδα για να καλυφθεί η ανάγκη χρήσης μη επανδρωμένων αεροχημάτων και αεροσκαφών (drones και uav) προκαλούν ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις. Ερωτήματα που έφθασαν μέχρι τη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ερώτηση βουλευτών του ζητά εξηγήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για όσα έχουν ανακοινωθεί σχετικά με τα «εθνικά UAV». Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει θέσει έξι συγκεκριμένα ερωτήματα…

Η έρευνα



όσο απέχουν οι διθυραμβικές ανακοινώσεις από την εξέλιξη των προγραμμάτων που κοστίζουν εκατομμύρια στους Έλληνες φορολογούμενους; Η δημοσιογραφική ομάδα των Data Journalists εδώ και αρκετό καιρό ερευνά το θέμα των «εθνικών UAV». Οι ειδικοί που μίλησαν στη διάρκεια της έρευνας είναι αποκαλυπτικοί.

Ένα UAV που ήδη υπάρχει και θα μπορούσε να μπει σε γραμμή παραγωγής έχει μπει στην άκρη και εξετάζονται άλλες λύσεις που ακόμη είναι στα σχέδια. Ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι πριν διαπιστώσουμε την πορεία αυτών των σχεδιασμών ακούμε ανακοινώσεις για συμφωνία σχεδιασμού και κατασκευής νέων UAV. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ. Ένα σχέδιο που είχε αρχίσει να συζητιέται από το 2019 και αφορούσε στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός μη στρατιωτικού UAV. Στην πορεία η στόχευση άλλαξε και αποφασίστηκε να εξεταστεί και η δυνατότητα στρατιωτικής χρήσης. Το εγχείρημα ανέλαβαν να υλοποιήσουν το ΑΠΘ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΕΑΒ, η οποία είναι και η μοναδική εταιρεία που έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας τη βιομηχανική κατασκευή ενός τέτοιου προϊόντος.

Το παράδοξο είναι ότι σε όλα αυτά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο. Όλο το εγχείρημα συντονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει κάνει κατά καιρούς πανηγυρικές ανακοινώσεις. Διαβάστε την συνέχεια στην πηγή

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top