GuidePedia

0

Περίπου 6.500 κτήρια έχουν καταρρεύσει, ολόκληρες περιοχές πόλεων έχουν ισοπεδωθεί

Το πλήρωμα του χρόνου φαίνεται πως έχει φτάσει σε Τουρκία και Συρία καθώς τέσσερα 24ωρα μετά τον φονικό διπλό σεισμό των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, ξεθωριάζουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια των χιλιάδων κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως σταματά το έργο των σωστικών συνεργείων, απλά μειώνονται δραματικά οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων.
Ο απολογισμός είναι τραγικός: Οι νεκροί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 22.000, αριθμός που εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί τα επόμενα 24ωρα, καθώς υπολογίζεται πως κάτω από τα συντρίμμια των περίπου 6.500 κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι. Οι τραυματίες - μόνο στην Τουρκία - προσεγγίζουν τους 75.000.
Εξίσου δραματικές όμως είναι οι συνθήκες και για εκατομμύρια πολίτες που έχουν μείνει άστεγοι, αβοήθητοι, χωρίς τροφή, χωρίς χρήματα και υπό δριμύ ψύχος με θερμοκρασίες που κυμαίνονται πολύ κάτω από το μηδέν.
Μάλιστα ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν περισσότερα θύματα αν δεν υπάρξει άμεσα βοήθεια σε όλες εκείνες τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαμένουν στην ύπαιθρο χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωση της όπως τροφή, νερό και θέρμανση.
Η τραγωδία δεν έχει προηγούμενο στη βόρεια Συρία, η οποία για περισσότερο από μια δεκαετία, βιώνει τα αδιέξοδα του πολύνεκρου εμφύλιου πολέμου, αλλά και στην Τουρκία όπου η οργή και ο θυμός για τον πρόεδρο Erdogan ξεχειλίζουν, κυρίως λόγω της αδυναμίας του τουρκικού κράτους να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα την φυσική αυτή καταστροφή.

Νέα αυτοκριτική από Erdogan και δεσμεύσεις για ανοικοδόμηση σε 1 έτος

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, παραδέχτηκε εκ νέου σήμερα (10/2/2023) ότι η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στους φονικούς σεισμούς δεν είναι τόσο γρήγορη όσο ήθελε η κυβέρνηση.
«Τόσα πολλά κτήρια υπέστησαν ζημιές που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιταχύνουμε τις επεμβάσεις μας όσο γρήγορα θέλαμε», τόνισε χαρακτηριστικά, τη στιγμή που ο τουρκικός λαός έχει ξεχειλίσει από οργή τόσο για την απουσία του κρατικού μηχανισμού αλλά και για τα «χάρτινα» κτήρια.
Μιλώντας από την επαρχία Adiyaman, μία από τις πληγείσες περιοχές από τους καταστροφικούς σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία, πρόσθεσε ότι κάποιοι άνθρωποι λεηλατούν καταστήματα και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στην επαρχία θα επιτρέψει στο κράτος να επιβάλει τα αναγκαία τιμωρητικά μέτρα.
Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση της Τουρκίας σε... ένα έτος. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στις επαρχίες μας χωρίς να αφήσουμε κτίρια γεμάτα ανθρώπους.
Θα ξαναχτίσουμε τα κατεστραμμένα κτίρια μέσα σε 1 έτος και θα τα παραδώσουμε στους ιδιοκτήτες τους» τόνισε.

Πάνω από 22.000 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 22.000 αριθμός που μόλις 5 ημέρες μετά τους σεισμούς έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του ΠΟΥ που έκανε λόγο για συνολικά 20.000 νεκρούς.
Συγκεκριμένα, στην Τουρκία οι νεκροί υπολογίζονται σε 18.991 και στη Συρία σε 3.377.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες, καθιστώντας το σεισμό αυτό έναν από τους πιο πολύνεκρους στην παγκόσμια ιστορία.



Εκτιμήσεις για 184.000 εγκλωβισμένους

Ενδεικτικό άλλωστε του τι θα πρέπει να περιμένουμε είναι οι εκτιμήσεις του Τούρκου σεισμολόγου Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος υποστήριξε πως τουλάχιστον 184.000 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια.
«Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει.
Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα σε τέσσερις ορόφους, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος).
Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα).
Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί.
Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.
Φοβάμαι» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter o Ercan, ο οποίος σε σειρά αναρτήσεων του από την ημέρα των σεισμών στη νοτιοανατολική Τουρκία παραθέτει στοιχεία για τους φονικούς σεισμούς.
Συγκεκριμένα, ο Ercan αναφέρει ότι 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι και 4 εκατομμύρια κτήρια έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς, επισημαίνοντας πως η διάρκεια του πρώτου σεισμού που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία ήταν 47 δευτερόλεπτα ενώ ο δεύτερος διήρκεσε 45 δευτερόλεπτα

Οι κρίσιμες 72 ώρες

Όπως λέει ο Τούρκος σεισμολόγος, οι πρώτες 72 ώρες από το σεισμό είναι οι «χρυσές ημέρες», η τρίτη και τέταρτη ημέρα περιγράφονται ως «ασημένιες ημέρες» ενώ μετά την 9η ημέρα όλοι περιμένουν για ένα θαύμα, καθώς τα συντρίμμια αρχίζουν να μεταφέρονται.
Σύμφωνα με τον Ercan, μέσα στις δύο πρώτες ημέρες μπορεί να απεγκλωβιστεί κάποιος άνθρωπος με τα ελάχιστα δυνατά τραύματα.
Όπως επισημαίνει, το ποσοστό επιβίωσης όσων παραμένουν στα ερείπια στο τέλος της πρώτης ημέρας είναι μόλις 5%, ποσοστό που μειώνεται στο 2,5% στο τέλος της δεύτερης ημέρας και υποχωρεί στο 1% στο τέλος της 4ης ημέρας.
Το ποσοστό επιβίωσης την 6η ημέρα είναι μόλις 0,2% και στο τέλος της ένατης ημέρας είναι πλέον 0,01%.

1.509 μετασεισμοί

Είναι χαρακτηριστικό πως τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1.500 μετασεισμοί, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των σωστικών συνεργείων.
Εκτιμάται πως ήδη περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί και ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια καθώς και ότι περισσότεροι από 121.000 εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

Οργή για Erdogan

Παρά τις δεσμεύσεις του ότι σε έναν χρόνο από σήμερα όλοι οι άστεγοι στις 10 πληγείσες από το σεισμό επαρχίες θα έχουν καινούρια κατοικία και παρά το επίδομα των 10.000 τουρκικών λιρών (494 ευρώ) σε κάθε οικογένεια, η οργή κατά του προέδρου Erdogan ξεχειλίζει.
Οι αντιδράσεις εστιάζουν κυρίως στην αργοπορία των τουρκικών αρχών να συνδράμουν και να βοηθήσουν τους πληγέντες, καθώς είναι χιλιάδες οι καταγγελίες ότι 34 ώρες μετά το σεισμό, δεν υπήρχε καμία οργάνωση και κανείς κρατικός αξιωματούχος να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχθηκε πως τις πρώτες ώρες υπήρξαν προβλήματα, ωστόσο τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και αεροδρόμια.

Ισοπεδώθηκαν πόλεις

Η καταστροφή δεν έχει προηγούμενο.
Εκτιμάται ότι πάνω από 6.500 πολυκατοικίες και κτήρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία, αν και υπάρχουν πληροφορίες για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει ή που φέρουν σοβαρότατες ζημιές.
Μόνο στην πόλη Kahramanmaras, όπου ήταν και το επίκεντρο του σεισμού, υπολογίζεται ότι έχει καταστραφεί το 40% των κτηρίων ενώ και στην Αντιόχεια αναφέρεται πως έχουν καταστραφεί περίπου τα τρία πέμπτα της πόλης.
Αντίστοιχη η κατάσταση και στη Συρία όπου αναφέρεται πως έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 244 κτήρια, ενώ άλλα 325 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τουλάχιστον 3.400 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε τρένα, που χρησιμοποιήθηκαν για να ικανοποιηθούν ανάγκες στέγασης.
Εκτιμάται πως περίπου 380.000 άνθρωποι διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σε κυβερνητικά κτήρια ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε στάδια, εμπορικά κέντρα, τζαμιά και άλλους ασφαλείς χώρους καθώς και ότι περίπου 76.000 έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές.
Δεκάδες χιλιάδες όμως παραμένουν στους παγωμένους δρόμους, μέσα σε αυτοκίνητα ή σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς όπου καίνε ακόμα και παγκάκια για να ζεσταθούν.
Εκτιμάται πως το ύψος των καταστροφών στην Τουρκία μόνο, θα ξεπεράσει σε κόστος τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Απελπιστική είναι η κατάσταση στη Συρία και ιδιαίτερα στα τμήματα εκείνα που ελέγχονται από τους αντάρτες, καθώς από την πρώτη κιόλας στιγμή γίνονταν εκκλήσεις για βοήθεια, καθώς οι άνθρωποι στις περιοχές αυτές δεν διέθεταν ούτε τα στοιχειώδη εργαλεία και μέσα για τη διάσωση εγκλωβισμένων.
Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας έφτασε χθες Πέμπτη 9/2 στους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας.
Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και εκτιμάται ότι θα καλύψει σε πρώτη φάση τις ανάγκες περίπου 5.000 ανθρώπων.
Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
Στη Συρία αναμένεται να μεταβεί και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus προκειμένου να δει από κοντά τις ανάγκες που υπάρχουν και να συντονίσει τη διεθνή βοήθεια.
Κατά τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, από τους σεισμούς θα επηρεαστούν είτε άμεσα είτε έμμεσα περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Assad κήρυξε ως ζώνη καταστροφής τις βορειοδυτικές επαρχίες του Χαλεπίου, του Idlib, της Λαττάκειας και της Hama.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top