GuidePedia

0


Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 υπεγράφη στο Κάιρο της Αιγύπτου το «Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου» (Military Cooperation Program) για το έτος 2022 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Νικόλαο Χολέβα και τον Επικεφαλής του Κλάδου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Ταξίαρχο Yasser Abdel Moez El- Khatib.

Το εν λόγω ΠΣΣ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

● Συμμετοχή σε διακλαδικές ασκήσεις, όπως και σε αντίστοιχες των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

● Συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα επιχειρήσεων σε αστικό περιβάλλον, ηλεκτρονικού πολέμου, Έρευνας & Διάσωσης, καθώς και μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

● Ανταλλαγή εκπαιδευομένων και επισκέψεων σε σχολές και πολυεθνικά σχολεία.

● Επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος επιβεβαιώνεται η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των 2 Χωρών, ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεών τους και παράλληλα διευρύνεται το επίπεδο διαλειτουργικότητάς τους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σήμερα στο Κάιρο θα βρεθεί και ο Έλληνας ΥΠΕξ

Στρατιωτικός προϋπολογισμός

Το ερώτημα είναι, αν ποντάρυμε σωστά στην στρατιωτική συμμαχία με την Αίγυπτο...

Κατά ειρωνικό τρόπο, ενώ η Αίγυπτος περικόπτει τις επιδοτήσεις τροφίμων και ενέργειας, η χώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων στον κόσμο την περίοδο 2014-2018, σύμφωνα με το SIPRI. Το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης ανέφερε και πάλι το 2021, ότι οι εισαγωγές όπλων της Αιγύπτου αυξήθηκαν κατά 136% την περίοδο 2015-2020 σε σύγκριση με την περίοδο 2010-2015.

Τελευταία αγορά της τα F-15 όπως γράψαμε πρόσφατα, ενώ υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος θα παράγει και τα κορυφαία νοτιοκορεάτικα K9 πυροβόλα

Η πιο αξιοσημείωτη σε στρατιωτικό επίπεδο συμφωνία ήταν το 2015, όταν η Αίγυπτος αγόρασε 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale μαζί με δύο προηγμένα πολεμικά πλοία από τη Γαλλία έναντι 5,3 δισ. ευρώ. Άλλη μια παραγγελία 30 αεροσκαφών Rafale ανακοινώθηκε το 2021 έναντι 3,75 δισ. ευρώ για να παραδοθούν την περίοδο 2024-2026. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας, η συμφωνία χρηματοδοτείται από 10ετές δάνειο. Το 2020, και παρά τις επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Αίγυπτος αγόρασε 2 φρεγάτες FREMM από την Ιταλία για περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η ιταλική Il Fatto Quotidiano ανέφερε ότι η συμφωνία για τις φρεγάτες αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης παραγγελίας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία χαρακτηρίζεται από ιταλικά δημοσιεύματα ως "η συμφωνία του αιώνα", καθώς θα είναι η πιο σημαντική ιταλική πώληση όπλων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο αιγυπτιακός στρατός χρειαζόταν εκσυγχρονισμό και διαφοροποίηση του εξοπλισμού του. Παρόλα αυτά, αναλυτές εκτιμούν πως πολλές αγορές δεν ήταν καλά σχεδιασμένες σύμφωνα με μια στρατηγική για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου στρατού, αλλά μάλλον υποκινούνταν από πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα των αιγυπτιακών αξιωματούχων υψηλού προφίλ καθώς και στρατηγών. Έτσι, ο λογαριασμός του οπλισμού διπλασιάστηκε, από το πουθενά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top