GuidePedia

0

Μια στρατιωτική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας, η οποία υπεγράφη το 2019, εξετάζεται για επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση αντιτάχθηκε σε αρκετά από τα άρθρα της συμφωνίας, τα οποία συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια συμφωνία ρουτίνας, παρόμοια με αυτή που υπεγράφη με άλλες χώρες. Ωστόσο, αντιπολιτευόμενοι νομοθέτες αναφέρουν ότι περιέχει στοιχεία τα οποία θα ενοχλήσουν τους συμμάχους της Τουρκίας και θα διαταράξουν τα συμφέροντά της στα Βαλκάνια

Η Σερβία επικύρωσε τη συνθήκη το 2020

Η στρατιωτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Άμυνας και των δύο χωρών, επιτρέπει την οργάνωση και τη συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με έγγραφα που ελήφθησαν από τη συνεδρίαση της επιτροπής στις 30 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν υπερασπίστηκε τη συμφωνία, αναφέροντας ότι ήταν πιο περιεκτική από μία που υπεγράφη το 2004 και ότι περιελάμβανε κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση.

"Η συμφωνία αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των ιδρυμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή προσωπικού και στρατευμάτων και στη συμμετοχή σε ασκήσεις και εκπαίδευση. Στόχος μας είναι επίσης να αυξήσουμε τις επαφές και τις επισκέψεις και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στον αμυντικό κλάδο και στην εφοδιαστική. Σε αντίθεση με τη συμφωνία που υπεγράφη το 2004, επιτρέπουμε κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση", δήλωσε ο Κιράν.

Ο Αχμέτ Ουνάλ Τσεβίκοζ, νομοθέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρεσβευτής, αντιτάχθηκε στην επέκταση της συμφωνίας με αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των εταίρων της στα Βαλκάνια.

"Αναρωτιέμαι με ποια άλλη χώρα στα Βαλκάνια είχαμε στρατιωτικές ασκήσεις στο παρελθόν; Είμαι πολύ περίεργος γι' αυτό. Εναντίον ποιου θα διεξάγουμε τις στρατιωτικές ασκήσεις; Σχεδιάζουμε να τους διεξαγάγουμε εναντίον της Ελλάδας ή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης; Τι είδους αμφιβολία θα δημιουργήσει στο Κοσσυφοπέδιο;"ρώτησε  Ο Σεβίκοζ .

"Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε τι είδους συμφωνία υπογράψαμε, τι είδους πορεία πήραμε, τι είδους εικόνα χώρας δημιουργήσαμε", πρόσθεσε.

Ο νομοθέτης Γκιουλουστάν Κιλίτ δήλωσε ότι η διεξαγωγή ασκήσεων από την Τουρκία με τη Σερβία θα τερματίσει το μεσολαβητή της Τουρκίας σε μελλοντικές κρίσεις. "Συμμετέχουμε σε στρατιωτική συνεργασία, οπότε θα διεξάγουμε στρατιωτικές ασκήσεις. Όταν προκύψει ένα πιθανό πρόβλημα αύριο, πώς θα παρέμβετε, πώς θα συμβάλλετε στην ειρήνη στην περιοχή; Με αυτή τη συμφωνία, η ειρήνη στην περιοχή απειλείται", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη συνάντηση, ταξίαρχος Esat Mahmut Yılmaz, διόρθωσε κατά κάποιο τρόπο την παρουσίαση από τον Kıran του γεγονότος ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη με τη Σερβία το 2004 έγινε πιο αποτελεσματική με την προσθήκη ασκήσεων και κοινής εκπαίδευσης.

Ανέφερε ότι σκοπός των στρατιωτικών συμφωνιών-πλαισίων είναι ο καθορισμός της νομικής υποδομής και των αρχών συνεργασίας άλλων συμφωνιών χαμηλού επιπέδου στο μέλλον.

Ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία πλαίσιο με τη Σερβία δεν είναι νομικά δεσμευτική και δεν φέρει υποχρεώσεις. Ως εκ τούτου, δεν συνεπάγεται συγκεκριμένη άσκηση ή λειτουργία. Ωστόσο, ο στρατηγός συμφώνησε σιωπηρά ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σερβίας θα μπορούσαν να διεξαχθούν αναφερόμενος σε αυτή τη συμφωνία.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης σημείωσαν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με την ασφάλεια των στρατιωτικών εγγράφων και τον επιμερισμό τους με τρίτους, σε αντίθεση με παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν διευκρινίστηκε ότι το στρατιωτικό προσωπικό και οι φοιτητές που επισκέπτονται την Τουρκία δεν θα απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία.

Ο Κιράν δεν διευκρίνισε επίσης τι σημαίνει συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με τη Σερβία στην περιοχή όπου η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Δεν είναι δυνατόν αυτές οι χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη Σερβία, να μην αντιδράσουν αρνητικά στην ανάπτυξη των στρατιωτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της Σερβίας με τη συμβολή της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε προηγουμένως το ενδιαφέρον τους για αγορά όπλων, εξοπλισμού και όπλων από την Τουρκία. «Οι ειδικοί μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την αγορά ορισμένων όπλων, εξοπλισμού και όπλων από την Τουρκία και ταυτόχρονα εκφράσαμε την επιθυμία μας να συμμετάσχουμε στη μεταφορά τεχνολογίας και στη δημιουργία κοινών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Βούτσιτς στην ομιλία του στην επίσημη τελετή υπογραφής αρκετών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού πλαισίου το 2019.

Επιπλέον, το 2020 ο Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι η Σερβία ενδιαφερόταν πολύ για την προμήθεια του τουρκικού μη επανδρωμένων εναέριου οχήματος Bayraktar TB2. "Ενδιαφερόμαστε πολύ για τα συστήματα UAV και σίγουρα θα εξασφαλίσουμε περισσότερα στο μέλλον. Θα δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι πολύ καλά UAV. Πρέπει να επαινέσω τους Τούρκους κατασκευαστές", ανέφερε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top