Ο Ερντογάν θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις" αποκαλύπτει Τούρκος Ναύαρχος!
"Έρχεται νέα αστάθεια - Η Ρωσία μπορεί να πετύχει "fait accompli" απέναντι στο ΝΑΤΟ"
Βασίλης Καπούλας“Η Τουρκία θα επηρεαστεί άμεσα από τις αποφάσεις της 29ης Συνόδου του ΝΑΤΟ. Ετοιμάζουν μια “Νέα Γιάλτα” μόνο που αντί για “Ρούζβελτ” υπάρχει ένας νέος “Τρούμαν” αναφέρει ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz.
Σε ενημερωτικό σημείωμα προειδοποιεί την Άγκυρα και τον Ερντογάν λέγοντας τα εξής:
“Θα καθοριστεί η μοίρα της Τουρκίας”
“Η 14η Ιουνίου της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μπορεί να καθορίσει την νέα μοίρα της Τουρκίας. Θα είναι η προετοιμασία για νέα αστάθεια.
Στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθεί η 29η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με συμμετοχή εκπροσώπων 30 χωρών οι οποίες θα εκπροσωπηθούν στο επίπεδο αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών.
Η Σύνοδος αυτή θα προσφέρει δύο προοπτικές σε όρους αποτελεσμάτων.
Πρώτον, θα διαμορφωθεί το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, θα παρθούν στρατηγικές και επιχειρησιακές αποφάσεις που θα αφορούν τρέχουσες εξελίξεις.
Μία ημέρα πριν την Σύνοδο θα συναντηθούν οι πρόεδροι ΗΠΑ-Τουρκίας για πρώτη φορά επί εποχής Μπάιντεν.
Η τελευταία Σύνοδος έγινε το 2018. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Υπήρξε η περίοδος Τραμπ, η ρήση του Μακρόν περί “εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ” , η πανδημία του COVID-19 καθώς και οι πολιτικές της Τουρκίας σε Αν. Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία ο οποίες διαφέρουν από το “όραμα” των ΗΠΑ και ΕΕ.
“ΝΑΤΟ 2030: Μαζί για μια νέα εποχή”
Η νέα πολιτική που θα υιοθετηθεί έχει την ονομασία “ΝΑΤΟ 2030: Μαζί για μια νέα εποχή”.
Το πρώτο μέρος της εισήγησης αποτελείται από τρία επιμέρους τμήματα. Το πρώτο μιλά γενικά για το όραμα με την ονομασία “ΝΑΤΟ 2030”, το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει αξιολογήσεις για τωρινές και μελλοντικές τάσεις ενώ το τρίτο τμήμα εισηγείται προτάσεις για ένα πιο “ισχυρό και αποτελεσματικό ΝΑΤΟ”.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως περιλαμβάνεται ένα νέο στρατηγικό σχήμα, προτάσεις αποτροπής εναντίον Ρωσίας-Κίνας και βελτίωση των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ καθώς και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.
Δεν προβλέπει μόνο την ενίσχυση του στρατιωτικού ρόλου του ΝΑΤΟ αλλά και του πολιτικού ρόλου.
“Ο Ερντογάν θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις”
Με την άνοδο στην εξουσία του Μπάιντεν, κλιμακώθηκαν οι ενέργειες Νορβηγίας-Πολωνίας-Ρουμανίας στον άξονα Βόρεια Θάλασσα-Βαλτική-Μαύρη Θάλασσα κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί στο παρελθόν.
Παράλληλα αυξήθηκε και η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα παρά τις προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντρέ. Διεξήχθησαν πολύ σημαντικές ασκήσεις όπως η “Defender Europe- 21” με χώρα “κλειδί” την Ελλάδα… Η θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία 3 χρόνια με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν 22 ελληνικές βάσεις.
Λαμβάνοντας υπόψη το βάρος και την αποτελεσματικότητα της παγκόσμιας παρεμβατικής προσέγγισης, που απέκτησε δύναμη μετά τον Ιανουάριο του 2021 στις ΗΠΑ, μπορούμε να πούμε ότι η πιθανή πίεση που θα δημιουργήσει ο Μπάιντεν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής θα μοιάζει με τη στάση του Τρούμαν στο Πότσνταμ παρά του Ρούσβελτ στη Γιάλτα πριν από 76 χρόνια.
«Φτιάξαμε τη βόμβα», είπε ο Τρούμαν, είπε στο αυτί του Στάλιν στο Πότσνταμ. Λίγες μέρες μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Τρούμαν εξουσιοδότησε την πτώση πυρηνικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, παρόλο που ήξερε πως η Ιαπωνία θα παραδοθεί.
“Η Ρωσία μπορεί να πετύχει “fait accompli” απέναντι στο ΝΑΤΟ”
Στην Σύνοδο αυτή θα εντατικοποιηθεί η περικύκλωση της Ρωσίας μέσω Πολωνίας-Ρουμανίας και Ελλάδας. Θα προωθηθούν οι υποψηφιότητες Ουκρανίας και Γεωργίας. Η Λευκορωσία θα έρθει αντιμέτωπη με ισχυρή πίεση και κυρώσεις.
Στο στόχαστρο θα βρεθεί και η Τουρκία στην Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία δεν θα ανεχτεί νέα περικύκλωση από το ΝΑΤΟ. Το είδαμε στην Οσσετία το 2008, το είδαμε και στην Κριμαία. Η Ρωσία πλέον έχει την δύναμη να απαντά ασύμμετρα όχι μόνο στην περιοχή κρίσης αλλά και σε άλλες περιοχές. Η πρώτη από αυτές τις περιοχές είναι η Αρκτική. Η Ρωσία μπορεί να πετύχει “fait accompli” απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία θα συνεχίσει τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Θα απαντήσει στις κινήσεις του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα μέσω Αρκτικής και Κίνας.
“Η 29η Σύνοδος θα είναι η “Νέα Γιάλτα” για την Τουρκία”
Όσον αφορά την Τουρκία, ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις που αφορούν:
το πάγωμα των S-400, την αλλαγή στάσης στον αγώνα κατά του PKK / FETO υπό την προστασία των ΗΠΑ, την εναρμόνιση της πολιτικής που εφαρμόζεται στη Συρία και τη Λιβύη με τις ΗΠΑ, την τουρκική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, την “ΤΔΒΚ” και το Αιγαίο.
Πρέπει να αναμένονται άμεσες πιέσεις στα ζητήματα αυτά προκειμένου να αλλάξει η τουρκική θέση. Εν ολίγοις, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία προκειμένου η θέση της Τουρκίας ως σύνορο του ΝΑΤΟ να αλλάξει.
Συνοπτικά, η 29η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει ως “ενδιάμεσο βήμα” για την λήψη αποφάσεων της παρακμάζουσας ηγεμονίας των ΗΠΑ που θα καθυστερήσουν την παρακμή του Μπάιντεν.
Το ΝΑΤΟ δεν δημιουργήθηκε το 1949 μόνο για να περιβάλλει τη Σοβιετική Ένωση. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε από ΗΠΑ και Βρετανία, έτσι ώστε η Ευρώπη να μην αποτελέσει ξανά απειλή για τις ΗΠΑ και να παραμείνει υπό έλεγχο.
Ο κύριος γεωπολιτικός στόχος ήταν η αποτροπή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με την Ευρασία.
Το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να παρεμποδίσει την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ασία και θα ασκήσει πίεση σε όλο το πολιτικό, οικονομικό, χρηματοοικονομικό και ψυχοκοινωνικό φάσμα σε οποιοδήποτε ζήτημα έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τις τουρκο-ρωσικές και τουρκικές-κινεζικές σχέσεις.
Δημοσίευση σχολίου