- Αποκλεισμός περιοχής με μονάδες επιφανείας
- Τα σχέδια της Τουρκίας που δεν κάνει πίσω
- Μας μέτρησαν στο παρελθόν, δεν θα είναι το ίδιο στο μέλλον
- Ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου
Και αυτό το σενάριο δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση του πλαισιωμένου από μια ισχυρή ναυτική αρμάδα ερευνητικού, το οποίο βέβαια θα κινηθεί είτε μέσω ναυτικής οδηγίας από κάποιον σταθμό της Τουρκίας, είτε ακόμη και από κάποια navtex που θα εκδοθεί από το καθεστώς του αλ Σάρατζ της Λιβύης.
Κατά συνέπεια όπως εξηγούν ανώτατες πηγές, με μια μεγάλη πολεμική αρμάδα η Τουρκία πιθανό θα επιχειρήσει να κάνει εκείνο που λένε στη ναυτική γλώσσα, «αποκλεισμό περιοχής», δηλαδή να δημιουργήσει την περίμετρο ασφαλείας σε μεγάλη ακτίνα θάλασσας, εντός οικοπέδου κι εκεί μέσα το ερευνητικό να επιχειρήσει την πραγματοποίηση παράνομων ερευνών.
Άλλωστε η έντονη κινητικότητα του Τουρκικού στόλου, που παραμένει ένα μεγάλο μέρος του αγκυροβολημένο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (σε ναυστάθμους), είναι ο λόγος της παρατεταμένης εγρήγορσης στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά κύριο λόγο στο Πολεμικό Ναυτικό.
Και αν αυτή η συγκέντρωση τόσων πολεμικών πλοίων δεν έχει να κάνει με τη Λιβύη ή με τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν να τα βάλει με μια άλλη μεγάλη δύναμη της περιοχής, βλέπε Αίγυπτο, αλλά πρόκειται για προπαρασκευαστικές ενέργειες μιας μεγαλειώδους συνοδείας ενός ερευνητικού, τότε η ρότα της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελεί τον απόλυτο μονόδρομο ξεκαθαρίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές.
Σίγουρα δεν θα αιφνιδιαστούμε τονίζει στρατιωτική πηγή διότι όλες οι κινήσεις της Άγκυρας και έγιναν πολύ νωρίς αντιληπτές και μέσα σε ελάχιστο χρόνο είχαμε ήδη λάβει τα πρώτα προληπτικά μέτρα, τα οποία δεν έχουν χαλαρώσει. Η ίδια πηγή πάντως ξεκαθαρίζει ότι το σχέδιο αντιμετώπισης είναι το επτασφράγιστο μυστικό και αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο.
Οι Τούρκοι μας μέτρησαν στο παρελθόν…
Στο Ελληνικό Επιτελείο έχουν σχετικά δυο πρόσφατες εμπειρίες αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών. Η πρώτη ήταν το 2018 με το σεισμογραφικό «Barbaros» που συνοδεύονταν από δυο Τουρκικές φρεγάτες και υποβρύχιο.
Το ερευνητικό είχε κινηθεί στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εκεί που εφάπτεται με την Κυπριακή και τότε η φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» με το ιδιαίτερα ψυχωμένο πλήρωμά της ήταν το πρώτο πλωτό τείχος απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά.
Εκεί δόθηκαν σαφείς απαντήσεις λένε με νόημα ανώτατα στελέχη που ήταν από τότε στον Στόλο. Και τότε μετρήθηκε η Ελληνική αντίδραση, η αποφασιστικότητα αλλά και η ναυτοσύνη μέσα στην ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου.
Η δεύτερη φορά που μετρήθηκαν τα Ελληνικά αντανακλαστικά και προθέσεις ήταν με το ερευνητικό «Oruc Reis», τότε «που το πήρε ο άνεμος»… Αλλά αφού έπλεε με ούριο άνεμο, το Πολεμικό Ναυτικό έπλεε μεθ’ ορμής ακαθέκτου με φρεγάτα η οποία ήταν σε readiness και μάλιστα σε προωθημένη θέση, γεγονός που βοήθησε ιδιαίτερα στην άμεση Ελληνική παρουσία.
Όμως από την στιγμή που η Ελληνική αντίδραση ήταν ένα «στενό μαρκάρισμα» και τις δυο φορές, πιθανό η Τουρκία να θέλει αυτή την φορά να λάβει τέτοια μέτρα που θα κρατήσουν μακριά τα Ελληνικά πολεμικά πλοία. Αν και πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, το ναυτικό της Τουρκίας εφόσον πάρει εντολή αυτό θα θελήσει να κάνει.
Την ίδια ώρα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της μυστικής διπλωματίας (σ.σ.: μας τα είπε ο κος Τσαβούσογλου) και τον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει στις Ελληνοτουρκικές εντάσεις η Γερμανία, καθώς η κα. Άγγελα Μέρκελ ανησυχεί, σίγουρα όχι για το αν οι δυο χώρες θα συγκρουστούν.
Η Γερμανική ανησυχία έχει να κάνει αποκλειστικά με τις οικονομικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης κρίσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, κάτι που η κα. Μέρκελ και με την Γερμανική προεδρία αυτή την περίοδο δεν το θέλει.
Άλλωστε αν ήταν ένας ειλικρινής Ευρωπαϊκός εταίρος η συμπεριφορά της θα ήταν διαφορετική, τόσο όλα τα προηγούμενα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας, όσο και στο ελάχιστο της παρούσης στιγμής με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής δύναμης για την επιχείρηση «IRINI», όπου σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων χαϊδεύουν την Άγκυρα…
Προβολή ισχύος…
Πάντως οι διπλωμάτες κάνουν τη δουλειά τους, έστω και «κρυφά» αλλά ολοφάνερες είναι οι δουλειές και η προβολή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μπορεί οι ασκήσεις που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα να είναι ενταγμένες στον ετήσιο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του Στόλου, όμως ειδικά αυτό το διάστημα έχουν ιδιαίτερη αξία για την επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Μέσα στην εβδομάδα γράψαμε ξανά για τις ασκήσεις που γίνονται στο Αιγαίο, με εξαίρεση το ανατολικό τμήμα, όπου εκεί οι δυνάμεις διατηρούνται αλλά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου στις ασκήσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, συμμετείχαν πλοία της Διοίκησης Φρεγατών, Ταχέα Σκάφη (Πυραυλάκατοι), υποβρύχια, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου με στοιχεία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ από αέρος συνεργάστηκαν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα μεταξύ των οποίων, εξάσκηση μεικτών ομάδων πλοίων του Αρχηγείου Στόλου σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου. Έγιναν μάλιστα και πυρά κυρίου και δευτερεύοντος οπλισμού, αλλά και νέα βολή τορπίλης γυμνασίων από υποβρύχιο κατά στόχου επιφανείας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου