Το 2012 ο τότε υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας είχε κάνει μία δήλωση που ορθώς είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Είχε προετείνει δραστικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ακόμη κι “αν χρειαστεί να το ρισκάρουμε με την Τουρκία”!
Η ΝΔ από τότε και μέχρι σήμερα αξιοποιεί αυτή τη δήλωση.
Την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησαν κάποια εξοπλιστικά προγράμματα, ανεξάρτητα από το αν κάποιοι συμφωνούν ή διαφωνούν με τις επιλογές. Το Militaire.gr από την εποχή εκείνη είχε συμφωνήσει με τους διαφωνούντες για τον πολύ ακριβό εκσυγχρονισμό των F-16 ή την προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε καμία απολύτως αντίρρηση και δεν έκανε ούτε μία ερώτηση, ακόμη και για τα προβλήματα που προέκυψαν σε κάποια απ΄ αυτά τα προγράμματα.
Η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και στον ένα χρόνο της θητείας της, δείχνει ότι έχει υιοθετήσει το “δόγμα Μπαλάφα”… Θα το ρισκάρει με την Τουρκία;
Σ’ αυτούς τους 12 μήνες που κυβερνά, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει σ’ ότι έχει να κάνει με την ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Συζητήσεις πολλές, ενημερώσεις ακόμη περισσότερες, διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων, αλλά ειδήσεις για λύση προβλημάτων δεν έχουμε. Αναφερόμαστε σε συντηρήσεις κρίσιμων οπλικών συστημάτων που η Ελλάδα ήδη διαθέτει κι όχι σε νέες αγορές. Έχουμε θίξει το θέμα της τεχνικής υποστήριξης των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27, όπου η συμφωνία που ετοιμαζόταν περίπου 4 χρόνια, “πάγωσε” από τη σημερινή κυβέρνηση! Το κόστος ήταν 55 εκατομμύρια, όσο κόστισαν τα σποτ για τον κορωνοϊό και τον τουρισμό.
Δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα κωλυσιεργίας.
Για να περάσουμε και στις σχεδιαζόμενες νέες αγορές, που δεν είναι και τόσο νέες. Από το 2009, ελληνικές κυβερνήσεις συζητούσαν με τους Γάλλους για φρεγάτες. Πρώτα για Fremm και μετά για τις Belharra. Πάντα το πραγματικό ενδιαφέρον είχε να κάνει με τα όπλα που θα είχαν τα πλοία. Η σημερινή κυβέρνηση 24ωρα πριν ανακοινώσει τη συμφωνία, έκανε πίσω και ματαίωσε τη συμφωνία για τις φρεγάτες, η οποία θα συνοδευόταν με ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.
Το πόσο αναγκαία είναι η ενίσχυση του Στόλου δεν το λέει η αντιπολίτευση ή οι “κακοί δημοσιογράφοι” που θέλουν απλά να κάνουν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. Το έχουν πει με τρόπο εκκωφαντικό άνθρωποι που έχουν αποδείξει τον πατριωτισμό και την αγάπη τους στις ΕΔ και το Πολεμικό Ναυτικό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Τελευταίο παράδειγμα η ομιλία του εφοπλιστή Παναγιώτη Λασκαρίδη στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ». Είπε μεταξύ άλλων:
“Αυτόν όμως τον Πολεμικό Στόλο μας, δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια, διαχρονικές ελληνικές κυβερνήσεις και ηγεσίες, τον έχουν παραμελήσει. Τον έχουν παραμελήσει σε επικίνδυνο βαθμό και πρέπει γρήγορα, με άμεσο και δραστικό τρόπο αυτή η παραμέληση να αναταχθεί το ταχύτερο.
Η παραμέληση αυτή συνίσταται σε δύο στοιχεία:
Πρώτον στη μεγάλη υποχρηματοδότησή του που τον κάνει να βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία να εκτελέσει ακόμα και τις κανονικές του υπηρεσιακές υποχρεώσεις.
Δεύτερον να τον απεμπλέξει από μία φρικτή γραφειοκρατία, η οποία οδηγεί καρεκλοκένταυρους, ελεγκτάς, δημοσίους υπαλλήλους, να καταδικάζουν πολεμικά πλοία σε αργία και ακινησία, την ώρα που τα πλοία αυτά, θα έπρεπε να είναι ενεργά επιχειρησιακά και να βρίσκονται στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, να προστατεύουν τα Ιερά και τα Όσια μας.
Βρίσκεται η Πατρίδα σήμερα σε μία δύσκολη κατάσταση. Έχει να αντιμετωπίσει μια επιθετική, προκλητική και αναθεωρητική γείτονα. Πρέπει να σκεφτούμε εάν όλοι μας κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται για να ανατάξουμε αυτή την πρόκληση. Γιατί οι ηγεσίες μας, οι κυβερνήσεις μας, εμείς οι ίδιοι, όλοι μαζί, δεν θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να πατάξουμε τον κορωνοϊό ή να ανατάξουμε την Οικονομία. Θα κριθούμε από το αν καταφέραμε να υπερασπίσουμε με απόλυτο τρόπο τα Εθνικά Δίκαια μας”.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν τελείωσε. Μπορεί να ΄χουν ποντάρει πολλά αν όχι τα πάντα στη “γερμανική πρωτοβουλία”, αλλά προφανώς έχουν καταλάβει ότι ο “διάλογος” για τον οποίο μιλούν οι Τούρκοι και οι “σύμμαχοι” μας δεν μπορεί να προχωρήσει. Συνεπώς το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ένα σενάριο πολύ πιθανό. Θα πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε. Εκτός αν πράγματι έχουμε αποφασίσει να …το ρισκάρουμε.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου