GuidePedia

0

  • Η τουρκική “στρατιά του Αιγαίου” επιστρέφει από τη Συρία
  • Οι ένστολοι δουλέμποροι της τουρκικής ακτοφυλακής
  • Η 300άρα των υπερπτήσεων και οι αξιώσεις για έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας
  • Ο Τσαβούσογλου, η ελίτ των Αθηνών και τα σταράτα λόγια
  • Το συγκροτημένο στράτευμα αποτελεί αποτροπή από μόνο του
Η απειλητική ρητορική περί ερευνών σε περιοχές εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως επίσης και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο της διαρκούς προκλητικής πολιτικής που ακολουθεί πιστά η Τουρκία και που καθημερινά αναλύεται στο Ελληνικό Επιτελείο για να εντοπίζονται οι διαφοροποιήσεις.

Γεμίζουν ξανά οι μονάδες της λεγόμενης τουρκικής “στρατιάς του Αιγαίου” με επιστροφή τμημάτων από τη Συρία. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις προώθησης παράνομων μεταναστών κυρίως από τη θάλασσα του Αιγαίου και με ενεργό ρόλο της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι υπερπτήσεις έχουν φτάσει σε αριθμό που περισσότερο θυμίζουν ταχύτητα απογείωσης μαχητικού.

Την τελευταία τετραετία, δεν είναι λίγες οι φορές που οι σχέσεις των δυο χωρών, όχι μόνο άγγιξαν, αλλά ίσως και να βάδισαν στην κόψη του ξυραφιού, χωρίς ωστόσο- ευτυχώς- να τρέξει αίμα.

Αν πάρει κανείς γεγονότα και τα αναλύσει, σημείωναν στρατιωτικές πηγές, θα δει ότι σε όλες τις περιπτώσεις η Ελλάδα εκείνο που έκανε με περίσσια ψυχραιμία, ήταν ν’ απαντά σε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις, απλώνοντας το κουβάρι- τις περισσότερες φορές δια μέσου των Ενόπλων Δυνάμεων- της κόκκινης γραμμής, την οποία απαιτούσε να μην ξεπεράσει η Τουρκία!
Οι νύχτες των «γερακιών»

Δεν ήταν λίγες οι κινήσεις αποβατικού τύπου που θέλησε να κάνει τα δυο προηγούμενα χρόνια η Τουρκία, για να λάβει απαντήσεις άμεσες από τις δυνάμεις των νησιών, από το Πολεμικό Ναυτικό και από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία έπαιξε σε αρκετές περιπτώσεις καταλυτικό ρόλο.

Οι απογειώσεις των «γερακιών» συνοδεύονταν από εντολές σαφέστατες που δεν άφηναν περιθώριο παρερμηνείας. Μόνο τότε οι γείτονες που τσέκαραν τις διαθέσεις και τα Ελληνικά αντανακλαστικά, καταλάβαιναν ότι αυτές οι απογειώσεις δεν ήταν για αναγνώριση και αναχαίτιση. Κάπου εκεί το δικό τους plan b ήταν η άτακτη φυγή…

Η επιδίωξη ατυχήματος δεν είναι μόνο στον αέρα

Σ’ ότι αφορά τις προσπάθειες παρενόχλησης σκαφών είτε των Ενόπλων Δυνάμεων ή του Λιμενικού, τα πολύ πρόσφατα γεγονότα αναδεικνύουν ότι πάντοτε η γειτονική χώρα επιδίωκε όχι μόνο ν’ ανεβάσει την ένταση, αλλά να προκαλέσει κυρίως ένα ατύχημα το οποίο είναι άγνωστο πως θα εξελίσσονταν.

Στο ίδιο μοτίβο η Τουρκική ακτοφυλακή, πριν την εποχή του Covid-19, αλλά και τώρα έχει αναλάβει τον ρόλο του ένστολου δουλεμπόρου, ο οποίος δένει τις μεταναστευτικές βάρκες στην πρύμνη του και τις φτάνει μέχρι την οριογραμμή, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να περάσει διότι υπάρχουν οι Ελληνικές δυνάμεις.

Τις περισσότερες φορές αναγκάζεται να τις πάρει πίσω αυτές τις βάρκες, σημειώνουν ανώτατα χείλη, ενώ σ’ άλλες περιπτώσεις τις εγκαταλείπει στην οριογραμμή με σκοπό η κατεύθυνση του ανέμου να τις περάσει στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότερες από αυτές τις βάρκες επιστρέφουν στα Τουρκικά παράλια και τότε είναι που η Άγκυρα ξεκινά το νέο κύκλο της πρόκλησης, με την ακτοφυλακή να βγάζει στο Αιγαίο περισσότερα σκάφη για να ξεγελάσουν ή να διασπάσουν σε διαφορετικά σημεία τις πλωτές δυνάμεις αποτροπής και ασφάλειας των Ελληνικών συνόρων.

«Lockάρισμένοι» συνεχίζουν να προκαλούν

Το «γαϊτανάκι» των υπερπτήσεων πάντως είναι κάτι που το Ελληνικό Επιτελείο το έχει επισημάνει προς την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ ως μια ιδιαίτερα αναβαθμισμένη πρόκληση στρατιωτικού τύπου, με οπλισμένα αεροσκάφη της γείτονος να πετούν είτε ψηλά είτε ιδιαίτερα χαμηλά πάνω από Ελληνικά κυρίως κατοικημένα νησιά.

Από τον πρωθυπουργό μέχρι και σε στρατιωτικό επίπεδο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί αυτή η κατάσταση ούτε να συνεχιστεί ούτε να γίνεται ανεκτή.

Και δεν είναι μόνο αυτό, διότι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν αυτή τη συμπεριφορά των γειτόνων, οι πιλότοι, ομιλούν για αναβαθμισμένες προκλητικές ενέργειες στον αέρα και εκείνο που καταλαβαίνουν πολλές φορές είναι ότι η εντολή που έχουν οι Τούρκοι ιπτάμενοι είναι να προκληθεί ηθελημένο ατύχημα στον ουρανό του Αιγαίου.
Αυτός για την Τουρκία είναι ένας τρόπος σχετικά εύκολος για να ξεχάσει την διπλωματική γλώσσα που ευαγγελίζεται εδώ και 48 ώρες ο κος. Τσαβούσογλου και την οποία επικροτούν ορισμένοι κύκλοι της Αθηναϊκής ελίτ, που θέλησε να επικρίνει τον Αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων επειδή είπε τα αυτονόητα.

Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ με Αξιωματικούς που έχουν λάβει μέρος σ’ αυτά τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πως ουδέποτε μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη και διάλογος, όταν ο συνομιλητής κάθεται στο ίδιο τραπέζι θέτοντας ένα πλαίσιο αξιώσεων που κανείς στην Ελλάδα δεν θα τολμούσε να το συζητήσει, όχι μόνο στρατιωτικός αλλά και πολιτικός.

Η Τουρκία καιρό τώρα επιδιώκει μέσω των υπερπτήσεων, οι ασκήσεις των «γερακιών» της Πολεμικής Αεροπορίας να γίνονται στον ουρανό του Ιονίου ή οπουδήποτε αλλού εκτός από το Αιγαίο.

Πολύ θα άρεσε στην Άγκυρα κάτι τέτοιο, σημείωναν πηγές από την ΠΑ. Όμως όλες οι ασκήσεις των αεροπόρων και με τους τρεις τύπους των μαχητικών αεροσκαφών, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, θα γίνονται εκεί που απαιτούν πάντοτε οι καιροί ώστε το επιθετικό πνεύμα που διαθέτουν οι ιπτάμενοι να φαίνεται, όπως επίσης και η αεροπορική υπεροχή.
Στην «καυτή» ζώνη του Αιγαίου

Σ’ ότι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, εδώ και καιρό παραδίδει μαθήματα ναυτοσύνης προς τα πληρώματα και τους Τούρκους Επιτελείς που παρακολουθούν σε κοντινές αποστάσεις, τα πολλές φορές μεγάλης δυσκολίας ναυτικά γυμνάσια, τα οποία μάλιστα σύμφωνα με τις διαταγές του Α’ ΓΕΕΘΑ, γίνονται με διακλαδικό τρόπο.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει στοχοποιήσει για τα καλά όλη την ανατολική οριογραμμή από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Στρογγύλη αλλά και νότια της Κρήτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι και αυτή την εβδομάδα θα φανούν πολλές αποτρεπτικές λεπτομέρειες της εκπαίδευσης στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους.

Άλλωστε όπως σημείωσε εμφαντικά ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ούτε παραστρατιωτική οργάνωση, ούτε ανήκουν σε διαλυμένα κράτη (σ.σ. έως τώρα η Τουρκία με τέτοιες δυνάμεις τα έχει βάλει).

Αντίθετα υπάρχει συγκρότηση σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία. Όποιος θελήσει να τα βάλει μαζί τους, ο τρόπος που θα φύγει είναι πολύ συγκεκριμένος κι αυτό το γνωρίζουν άπαντες, και οι γείτονες…

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top