Αυτό επιβεβαιώνουν ανώτατες πηγές τόσο του Ελληνικού Επιτελείου, όσο κι από την Κύπρο. Όπως γίνεται γνωστό από τα ίδια χείλη, οι συζητήσεις με την Γαλλική πλευρά βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο προκειμένου να ενημερωθούν οι στρατιωτικοί επιτελείς της Γαλλίας για τα σχέδια δράσης και τις προσπάθειες που γίνονται από τις τρεις χώρες κατά τη διάρκεια της Μέδουσας.
Κυπριακή ανώτατη πηγή μάλιστα εκτός από την επιβεβαίωση για την Γαλλία, σημείωσε ότι παρατηρητές στο νέο τετραμερές σχήμα θα είναι και Αμερικανοί. Ανώτατος Αξιωματικός που έχει απόλυτη γνώση του θέματος σημείωσε πως γίνονταν μέχρι τελευταία στιγμή υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να πάρει μέρος ως «guest» η Γαλλία και σε αυτή την άσκηση ώστε να πάρει κι αυτή μια πρώτη γεύση του τι εστί «Μέδουσα».
Εν αναμονή εξελίξεων αποτροπής γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ… Η κοινή απόφαση των επιτελείων που επικοινωνούσαν με την Γαλλία ήταν, παρά τις προσπάθειες, να μην υπάρξει η βιασύνη που πολλές φορές είναι «κακός σύμβουλος». Μάλιστα ανώτατοι Αξιωματικοί από την Κύπρο έλεγαν με νόημα πως με την Γαλλία οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και το επόμενο διάστημα αυτό θα φανεί κυρίως με τις προσπάθειες που γίνονται και για την ενίσχυση του ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτά τα δεδομένα, μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι φέρνουν σταδιακές νέες εξελίξεις «θωράκισης» στην Αν. Μεσόγειο και γύρω από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην οποία οι φίλιες δυνάμεις θα θελήσουν να έχουν παρουσία ουσιαστικής αποτροπής. Συνεπώς εκτός των Ελληνικών και Αιγυπτιακών μαχητικών F-16, στις επόμενες ασκήσεις μάλλον θα υπερίπτανται των τμημάτων Γαλλικά Rafale, ενώ στην θάλασσα θα αυξηθεί η παρουσία φρεγατών τύπου fremm ή και των λίγο παλαιότερων Orizon, ενώ στο επίπεδο των Ειδικών Δυνάμεων, οι Γάλλοι έχουν κι αυτοί τη δική τους φήμη στις Ειδικές Επιχειρήσεις.
Το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Γαλλίδα ομόλογό του κα. Παρλί τόσο στο Παρίσι, όσο και στις Βρυξέλλες.
Εκεί οι δυο υπουργοί είχαν εκτενείς συζητήσεις για θέματα ασφαλείας που ταλανίζουν την περιοχή και φυσικά για τις διαρκείς παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκική πλευρά. Μέσω των ασκήσεων αυτών, όπως η Μέδουσα, που βάζει στο παιχνίδι έναν νέο ισχυρό παίκτη με συμφέροντα στην περιοχή, αυξάνεται ο δείκτης ασφαλείας τη στιγμή μάλιστα που η κοινοπραξία TOTAL-ENI θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις μέσα στην επόμενη χρονιά.
Η Γαλλία μέχρι στιγμής βρίσκεται στην Αν. Μεσόγειο με μια τουλάχιστον φρεγάτα, αλλά παραμένει ως θεατής στα τεκταινόμενα. Η βούληση όπως λένε αξιόπιστες πηγές από την Κύπρο, είναι να υπάρξει ισχυρότερη παρουσία και η “Μέδουσα” είναι μια ευκαιρία το Παρίσι να δείξει ευθέως στους συμμάχους του και τα κοινά συμφέροντα όλων στην περιοχή με στόχους την ειρήνη αλλά και την προστασία των ενεργειακών.
Μπορεί βέβαια να μην ξεκινήσει η κοινοπραξία από το επίμαχο οικόπεδο 7, που παραμένει με τον πλέον πειρατικό τρόπο η Άγκυρα με το Yavuz και πολεμικά της πλοία, όμως από την Κύπρο επιμένουν ότι θα φτάσει η σειρά του οικοπέδου, να πάρει σειρά κι αυτό στις γεωτρήσεις του επόμενου διαστήματος.
Δημοσίευση σχολίου