Του Μιχάλη Ιγνατίου
Εν μέσω του καυτού Αυγούστου, στις 20 του μήνα, το κανάλι OPEN και η ιστοσελίδα μας, μεταδώσαμε μία γραπτή δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κυριολεκτικά άλλαζε την αμερικανική θέση για τις τουρκικές προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λόγω του καλοκαιριού λίγοι έδωσαν σημασία. Μας έκανε, όμως, εντύπωση ότι αναξιόπιστα και ανυπόληπτα blogs της κακιάς ώρας, που εξυπηρετούν εθνικιστικές καταστάσεις και συμφέροντα του «ορθόδοξου ξανθού γένους», μας επιτέθηκαν με ασύστολα ψέματα, αντιδρώντας με πρωτόγνωρη βιαιότητα στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι οι τουρκικές ενέργειες αποτελούν «προκλητικό βήμα».
Στην γραπτή δήλωση, που μας εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από το Γραφείο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονιζόταν επίσης ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων».
Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες που επικοινώνησαν μαζί μας για να πληροφορηθούν τις λεπτομέρειες αυτής της δήλωσης, δεν πίστευαν στα μάτια τους. Το περιεχόμενο της δήλωσης ήταν κάτι που προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν από την αμερικανική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της έναρξης των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της κατοχικής δύναμης. Για εμάς, λοιπόν, δεν αποτελούσε έκπληξη η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, για την οποία ομιλεί με θαυμασμό όλη η Ελλάδα και όλη η Κύπρος.
Γι’ αυτό το λόγο στο χθεσινό μας κείμενο δώσαμε τον εξής τίτλο : Η ώρα να μιλήσει ο κ. Πομπέο: Η τρίτη εισβολή του τουρκικού Αττίλα είναι μία πραγματικότητα… Για πρώτη φορά η αμερικανική υπερδύναμη αποφάσισε να πει τα πράγματα με το όνομα τους. Άργησε μεν, αλλά ο κ. Πομπέο ανακοίνωσε αυτό που θέλαμε να ακούσουμε. Και είναι το ορθό, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο που παραβιάζει κατάφωρα η τουρκική κυβέρνηση.
Για την ιστορία παραθέτουμε ξανά την ερώτησή μας και την γραπτή -μέσω e-mail- απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υποβάλαμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Παρά τις επίμονες εκκλήσεις και τις προσπάθειές σας, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Είναι η θέση σας, ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες είναι ιδιαίτερα προκλητικές; Εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα αυτή η θέση;
Η δήλωση της 20ης Αυγούστου, του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακολουθεί:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Yavuz, το οποίο δραστηριοποιείται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ROC). Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας ακριβοδίκαιης λύσης equitable solution) για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Από τότε, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα με Αμερικανούς διπλωμάτες που ασχολούνται με τα θέματα της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Τους έκανε εντύπωση ότι δεν δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα αλλά και η λυσσώδης αντίδραση των εθνικιστικών blogs. Υπήρχε μία βεβαιότητα σε όσους από εμάς ασχοληθήκαμε με το θέμα, ότι η δήλωση δεν συνέφερε στη Μόσχα, η οποία φαινόταν στα μάτια των ψεκασμένων, που πιστεύουν ότι ο «ξανθός ηγέτης» θα σώσει την Ελλάδα, ως να «καπελώθηκε» από τους Αμερικανούς. Ξαφνικά οι Αμερικανοί έγιναν οι καλοί και οι Ρώσοι οι υποστηρικτές των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
Η δήλωση του κ. Πομπέο στην Αθήνα, από το βήμα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αποκαθιστά μία μεγάλη αδικία. Η Τουρκία, έχοντας την εύνοια της Αμερικής, παρανομούσε ασύστολα στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να αντιδρά κανείς. Όπως είναι γνωστό, οι σοβαρές χώρες και οι σοβαροί υπουργοί -στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Μάικ Πομπέο- δεν κάνουν δηλώσεις έτσι για να τις κάνουν. Ούτε αντιδρούν συναισθηματικά για σημαντικά θέματα που αφορούν τα στρατηγικά τους συμφέροντα.
Ο κ. Πομπέο, λοιπόν, γνώριζε ερχόμενος στην Ελλάδα ότι υπάρχουν κάποια θέματα που ενδιαφέρουν και ανησυχούν την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη. Γι’ αυτό ήταν και προετοιμασμένος. Και θα έλεγα ότι όσοι ασχοληθήκαμε με το θέμα, είχαμε μία γνώση για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η Αμερική το τελευταίο διάστημα για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Όπως προανέφερα, είχαν προετοιμάσει το έδαφος από τις 20 Αυγούστου με τη δήλωση στο OPEN και στην ιστοσελίδα μας, αλλά ήταν καλοκαίρι και δεν δόθηκε σημασία. Απ’ εκεί και πέρα, αυτή είναι η νέα θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για παράνομες ενέργειες και πρέπει να σταματήσουν. Πρόκειται για μία εξαιρετική δήλωση, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν εφαρμοστεί και πως θα εφαρμοστεί.
Οι Αμερικανοί, όπως και οι Γάλλοι έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ. Για να μην μένουν λάθος εντυπώσεις στους αναγνώστες, η γνώμη μου είναι ότι οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την αποχώρηση της Τουρκίας από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διπλωματικά μέσα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και δεν αναφέρομαι σε στρατιωτικά μέσα. Αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων, πιστεύω ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με άλλα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία. Ο κ. Πομπέο είπε κάτι που το είχαμε ξεχάσει, επειδή ο πρόεδρος Τραμπ πάγωσε τις κυρώσεις. Ότι ακόμα γίνονται συζητήσεις με τους Τούρκους για το θέμα των ρωσικών S-400. Και οι συζητήσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αφορούν το εξής:
Κατατέθηκε μία νέα πρόταση. Να μην λειτουργήσει το ρωσικό σύστημα και να γλιτώσει η Τουρκία τις κυρώσεις. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί ήδη αντιλήφθηκαν ότι οι S-400 θα λειτουργήσουν οπότε και τα δικά τους περιθώρια, να μην επιβάλουν κυρώσεις, τελειώνουν. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι οι κυρώσεις είναι ένα διπλωματικό και οικονομικό όπλο που έχει η Αμερική σε ότι αφορά την Τουρκία. Έχει πλέον πολλές δικαιολογίες να το χρησιμοποιήσει.
Η δήλωση του κ. Πομπέο πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο στις συζητήσεις τους με τους Ευρωπαίους. Είναι μία άχρηστη μάζα γραφειοκρατών και πολιτικών, που ποδοπατούνται από τον Ερντογάν και το… απολαμβάνουν. Πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούν με την Ουάσιγκτον και να δράσουν με κοινό και αποτελεσματικό τρόπο.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Να σημειώσω ότι η αμερικανική πλευρά είναι πολύ ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Πομπέο. Η αλήθεια είναι ότι πήγε πάρα πολύ καλά. Πιστεύω ότι για όσο διάστημα παραμένει υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ελλάδα απέκτησε ένα σημαντικό συνομιλητή στην αμερικανική πρωτεύουσα…
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου