GuidePedia

0
 
Πολλές φορές έχουμε χαρακτηρίσει την γειτονική μας χώρα «νευρική» και «απρόβλεπτη». Δεν είναι καθόλου τυχαίο και αυτό δεν είναι άποψη αλλά προκύπτει τόσο μέσα από την καθημερινή παραβατική συμπεριφορά της, όσο και μέσα από τους αριθμούς που δίνουν το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας. 

Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο στόχαστρο της Άγκυρας που καθημερινά επιδιώκει την καταγραφή «ιχνών» τα οποία καλούνται τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν, είτε αυτά είναι στον αέρα, είτε στην θάλασσα. Η συμπεριφορά των γειτόνων μας δείχνει ότι επιζητούν την ένταση απέναντι στην Ελλάδα που μονίμως αμύνεται και είναι υποχρεωμένη να απαντά σε αυτές τις προκλήσεις. 

Η Τουρκία υπολογίζει στην υπεροπλία της αλλά δείχνει σε κάθε περίπτωση πως δυσκολεύεται υπερβολικά είτε δίπλα στα ελληνικά πολεμικά πλοία είτε στα ελληνικά μαχητικά. Τα όσα πράττει η Τουρκία αποτυπώνονται και αναλύονται. Έχει μάλιστα επιστρατεύσει ακόμη και «συνταξιούχους» ιπταμένους υποχρεώνοντάς τους να επιστρέψουν στην ενεργό δράση στο Αιγαίο μιας και τα νέα τους φτερά ακόμη δεν διαθέτουν την επιθυμητή εμπειρία. Και όταν συναντήσουν τα δύσκολα, τρέπονται σε φυγή ή χάνουν ακόμη και τον προσανατολισμό τους… 

Αν πάρει κανείς τα επίσημα στοιχεία δυο ετών, του 2018 και του τρέχοντος έτους, μπορεί να καταλάβει πως η Τουρκία έχει φτάσει σε αριθμούς πολύ παλαιότερων ετών: Τότε που οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού κυνηγούσαν μονίμως τον Τούρκο που προκαλούσε. Τότε που με ιδιαίτερα επιδέξιους χειρισμούς όσοι προκαλούσαν έπαιρναν το μάθημά τους για το debriefing… 

Για τα στοιχεία αυτά ενημερώθηκε και η νέα ηγεσία για το «πού βαδίζουμε» και πού το πηγαίνει η Τουρκία και μέσα από αυτά τα στοιχεία φαίνονται και οι επιτακτικές ανάγκες για την επαύξηση της ισχύος των ΕΔ. 

Ο ακήρυχτος «πόλεμος» του Αιγαίου… 

Σε ότι αφορά την θάλασσα, ακριβώς στα μέσα του Ιουλίου, δηλαδή τους πρώτους επτά μήνες του 2019, είχαμε 151 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, μόνο για τον περασμένο μήνα, τον Ιούνιο! Από τον Ιανουάριο, το σύνολο των παραβιάσεων έχει φτάσει αισίως τις 797. Αν πάμε να δούμε συγκριτικά τα όσα συμβαίνουν και κοιτάξουμε το 2018, τον αντίστοιχο Ιούνιο, παρατηρούμε πως οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων ήταν 92 ενώ για όλη τη χρονιά έφτασαν τις 1.479. 

Τα στοιχεία που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία δείχνουν την ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων. Οι παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας (ICAO) και του FIR Αθηνών έχουν φτάσει τις 912, οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου τις 2.044 και οι σκληρές αερομαχίες τις 171. 

Όλα αυτά από την αρχή του 2019. Μόνο τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους οι παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας ήταν 127, οι δε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου εκτοξεύονται μόλις σε έναν μήνα στις 663 και οι αερομαχίες έφτασαν τις 30. Τον αντίστοιχο Ιούνιο του 2018 η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική με 98 παραβάσεις, 385 παραβιάσεις και μόλις οκτώ αερομαχίες. 

Στην καρδιά του καλοκαιριού και με την τουριστική περίοδο να δίνει θετικά στοιχεία και για τις δυο οικονομίες, που τα έχουν ανάγκη, η κυβέρνηση της Τουρκίας κοιτάζοντας με ποιον τρόπο θα ντοπάρει το εσωτερικό της, συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο διότι εκεί θέλει να δείξει πως μπορεί να είναι ο “Δερβέναγας” της περιοχής και να κάνει ότι θέλει. 

Το διπλό πρόσωπο του κ. Ερντογάν 

Από την μια πλευρά οι απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και από την άλλη το «καλό πρόσωπο» του Τούρκου προέδρου που θέλει να φανεί επικοινωνιακός, διατηρώντας δίαυλο επικοινωνίας ακόμη και με τον πρωθυπουργό. ΕΔΩ ΟΙΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Πάντως από το γεγονός πως όλα όσα είπε ήταν ενώπιον των διευθυντικών στελεχών των ΜΜΕ της Τουρκίας, μπορεί να καταλάβει κανείς τις σχέσεις κράτους και ενημέρωσης…. 

Παράλληλα, αφού ξεκαθάρισε την άποψη του πως πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συνομιλούν, συνέχισε αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ και τις παράνομες γεωτρήσεις ότι προασπίζουν τα δικαιώματα που έχουν, με αεροσκάφη, με πλοία, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

Η αποστροφή αυτή του Τούρκου προέδρου δείχνει ξεκάθαρα την απειλητική διάθεση που έχει η Τουρκία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων που βεβαίως περνάει μέσα από το νόμο του ισχυρού. Πάντως αυτή η εβδομάδα που ξεκινά ίσως να είναι το “μαρτύριο της σταγόνας” για την τουρκική κυβέρνηση καθώς από τη μια θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ευρώπη και από την άλλη αναμένει τις αποφάσεις που έχει λάβει η Αμερική για το ατόπημα των S-400. 

Ωστόσο η Ευρώπη ίσως να μην κάνει την Άγκυρα να ιδρώσει. Ο Νότος εντός της ΕΕ συγκρούεται με τον Βορρά και τα τουρκικά συμφέροντα που υπάρχουν σχεδόν σε όλη την ΕΕ. Μένει να φανεί πάντως αν όντως υπάρχει ενωμένη Ευρώπη και αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της.

 Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η κυβέρνηση και κυρίως ο πρόεδρος Τράμπ μπορεί να μην θέλει, αλλά το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν μπορεί να προσπεράσει το ισχυρότατο νομικό σύστημα και τα ήδη υπογεγραμμένα που ο ίδιος ο πρόεδρος είχε προτείνει και είχαν περάσει με ισχυρή πλειοψηφία από το Κογκρέσο. Σίγουρα το παρασκήνιο αυτών των ημερών και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι πολύ μεγάλο, όπως και οι πιέσεις των γερουσιαστών και βουλευτών που δεν λένε να σταματήσουν για την ιδιαίτερα αντιδυτική στάση που κρατά η Τουρκία.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top