Του Νίκου Μελέτη
Με μοναδικό πλέον στόχο να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν την Τουρκία οι επιλογές της, η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμέτωπη πλέον με μέτρα από την Ε.Ε. και κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, επιχειρεί ελιγμούς και εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής, με εργαλείο τόσο τους Τουρκοκύπριους οσο και την υποτιθέμενη ανάγκη κάλυψης των αμυντικών αναγκών της με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400.
Ο κ. Ερντογαν επιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως επανέλαβε χθες μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιτρέψει την δρομολόγηση της απόφασης για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της χώρας του, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη για περιπτώσεις όπως αυτή την αγοράς των ρωσικών πυραύλων.
Συγχρόνως επιχειρεί, να επιτύχει με παραπλανητικές κινήσεις και ελιγμούς να εκτρέψει από την πορεία του το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα να μετατρέψει το πρόβλημα της «εισβολής» και παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, σε θέμα διπλωματικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δυο οντοτήτων στο νησί προκειμένου να μοιραστούν ισότιμα τους πόρους από το φυσικό αέριο. Μια «ιδέα» που επανέρχεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί διχοτομικά και τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας.
Η Τουρκία βρίσκεται στη «γωνία». Και μπορεί τα Ευρωπαϊκά μέτρα να θεωρούνται ήπια αν και έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία και συμβολίζουν τις προθέσεις τις Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας εν τούτοις η σχέση με τις ΗΠΑ και οι κυρώσεις από την Ουάσιγκτον δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Πολύ δε περισσότερο όταν πέραν του ρήγματος που προκαλείται σε πολιτικό και διμερές επίπεδο προκαλούν επιπτώσεις στην οικονομία της.
Μια οικονομία που ήδη δέχεται σοβαρά πλήγματα μετά την καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ταγίπ Ερντογάν που οδήγησε μάλιστα και σε υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Fitch.
Στο πλαίσιο αυτό και με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην έναρξη της παράδοσης των s400 η Τουρκία εξακολουθεί να παίζει το παιγνίδι των απειλών στην ανατολική μεσόγειο και να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των γεωτρήσεων.
Και τώρα όπως ανέφερε το liberal.gr επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ακόμη θέμα στην Κυπριακή Δημοκρατία την οποία εκβιάζει, μέσω της πρόταση που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί περί συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μέσω κοινής εταιρείας που θα προτείνεται να συσταθεί απο τις δύο κοινότητες. Μάλιστα ο Ακιντζί κάλεσε και τον ΟΗΕ να αναλάβει ρόλο υποστηρίζοντας πως είναι η μόνη λύση για την... ειρήνη. Την πρόταση υιοθέτησε και ο υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου
Ουσιαστικά με την πρόταση αυτή επιδιώκει η Τουρκία να βραχυκυκλώσει την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου που βρίσκεται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα να θέσει θέμα αποκατάστασης της αδικίας που όπως υποστηρίζει υφίστανται οι τουρκοκύπριοι.
Για το θέμα αυτό πάντως ο Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για αύριο χωρίς βέβαια να κρίνεται πως θα υπάρξει κάποια θετική ανταπόκριση δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία θα απεμπολούσε κυριαρχικά δικαιώματα αναγνωρισμένα από το Διεθνές Δίκαιο.
ΗΠΑ και ΕΕ
Την ίδια στιγμή πάντως ΗΠΑ και ΕΕ πιέζουν την Τουρκία. Και μπορεί ο Ερντογάν να θεωρεί τα μέτρα που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες αμελητέα εν τούτοις πολιτικά θα υποστεί πλήγμα. Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου θα πάρει και το βάπτισμα του πυρός ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδιας (ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη για να υπάρξει συντονισμός) αναμένεται να εγκρίνει τα μέτρα αν και υπάρχουν χώρες που παραμένουν επιφυλακτικές έχοντας φιλικές και κυρίως στενές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία.
Αυτό που όμως ανησυχεί τον Ερντογάν είναι τα μέτρα που θα λάβουν οι ΗΠΑ. Η ενεργοποίηση της νομοθεσία CAATSA που προβλέπει την αυτόματη ενεργοποίηση κυρώσεων σε περίπτωση συναλλαγής με την ρωσική αμυντική βιομηχανία, θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα.
το Πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε πως το Πεντάγωνο και το Στειτ Ντιπαρτμεντ έχουν επεξεργασθεί και διαμορφώσει το πακέτο των κυρώσεων που πρόκειται να ανακοινωθεί μόλις δοθεί και το πράσινο φως από τον πρόεδρο Τραμπ αποδίδοντας την καθυστέρηση στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην επιτρέψει σοτν Ερντογάν να συνδυάσει τα μέτρα με την επέτειο του σε βάρος του αποτυχημένου πραξικοπήματος
Το διεθνές Πρακτορείο υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του κ. Τραμπ επέλεξε ένα από τρία πακέτα ενεργειών που προβλέπονται από την νομοθεσία και το σχέδιο αυτό διαμορφώθηκε μετά από ημέρες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, υπό τον Τζον Μπόλτον.
Και μπορεί ο Ερντογάν να εμφανίζεται αποφασιστικός ειδικά αυτές της ημέρες με αφορμή και τη σημερινή επέτειο του πραξικοπήματος στην οποία δίνει χαρακτηριστικά εθνικής εορτής, είναι βέβαιο όμως ότι το πλήγμα που θα δεχθεί είναι μεγάλο. Ειδικά η οικονομία της χώρας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου