GuidePedia

0

Πριν αρκετά χρόνια, όπως είχαμε γράψει ξανά στην ιστοσελίδα, η Ελλάδα πρωτοπορούσε στον τομέα των UAV χάρις στις προσπάθειες και το μυαλό των ίδιων των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και της ΕΑΒ. 

Παρά την αρχική υποστήριξη του εγχειρήματος που πέτυχε και υπηρετεί ακόμη τις Ένοπλες Δυνάμεις, η εποχή των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών έχει αλλάξει με ταχύτητα φωτός. Μάλιστα οι Μη Επανδρωμένες απειλές από τη γειτονική χώρα έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που η Τουρκία αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον προηγμένες χώρες ,που διαθέτουν δική τους τεχνογνωσία στον τομέα των UAV. 

Οι πτήσεις με Μη Επανδρωμένα στο όριο του FIR δεν είναι λίγες, άλλωστε στο μεγάλο ύψος που πετούν, όπως τονίζουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, δεν έχουν και την ανάγκη να προβούν σε παραβιάσεις και περαιτέρω προκλήσεις. Ββλέπουν τα πάντα από εκεί. Η γειτονική μας χώρα πάντως που έχει αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία ανακοίνωσε πρόσφατα πως προχωρά στην κατασκευή και υπερηχητικού UAV, ενός καθαρά επιθετικού Μη Επανδρωμένου, ικανό να φέρει τον απαραίτητο οπλισμό που χρειάζεται ακόμη και για πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας.

 Η Ελληνική πραγματικότητα και η επιβεβλημένη αλλαγή πλεύσης

 Τα υφιστάμενα Ελληνικά στρατιωτικά ΜΕΑ ουσιαστικά ανήκουν στην κατηγορία των Tactical UAV και συνοψίζονται στο Γαλλικό SPERWER του Ελληνικού Στρατού και στο σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ της ΠΑ των οποίων οι κύριες δυνατότητες περιορίζονται στην αξιοσημείωτη αλλά όχι καταλυτικής σημασίας για το σύγχρονο πεδίο της μάχης δυνατότητα παροχής εικόνας της περιοχής επιχειρήσεων κατά την ημέρα και τη νύχτα. 

Αν θέλουμε να πρωτοστατήσουμε στον ευαίσθητο γεωγραφικό χώρο της ΝΑ Μεσογείου προστατεύοντας τα εθνικά μας γεωπολιτικά συμφέροντα, έλεγε με ιδιαίτερη έμφαση ανώτατη πηγή του πενταγώνου, θα πρέπει αρχικά να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία που έχει η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της δυνατότητας συλλογής, επεξεργασίας και έγκαιρης διανομής πληροφοριών η οποία μεγιστοποιείται με τη χρήση UAVs. 

Η ικανότητά τους να συλλέγουν ποιοτικά αναβαθμισμένα πληροφορικά προϊόντα όπως το GMTI (Ground Moving Target Indicator) καθώς και η χρήση του ραντάρ συνθετικής απεικόνισης SAR (Synthetic Aperture Radar) που διαθέτουν, μπορούν να παρέχουν σε χρόνο Near Real Time αξιόπιστες και εύληπτες πληροφορίες στους decision makers καθιστώντας τα ως ένα πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Ο τεχνολογικός από μηχανής Θεός: Tα UAV’s σε περίοδο έντασης Οι ίδιες πηγές ανέλυαν επίσης του τι σημαίνει για το σύγχρονο πεδίο δράσεων η χρήση προηγμένων UAV’s. Η χρήση των Μη Επανδρωμένων εκτιμάται ως καθοριστικής σημασίας καθόσον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο κατά την ημέρα όσο και κατά τη νύχτα για την έγκαιρη προειδοποίηση πιθανών εισβολέων σε κρίσιμες εγκαταστάσεις – περιοχές (μικρονησίδες – βραχονησίδες) με σκοπό τη δολιοφθορά, την επιβουλή ή την παράνομη-παράτυπη παρουσία.

 Επιπλέον για τις Μονάδες Προκαλύψεως η χρήση των UAV’s σε βάθος μέχρι και 3 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να παράξει ζωτικές πληροφορίες για τη δύναμη, τη διάταξη και τη δραστηριότητα αντίπαλων δυνάμεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Τα Συστήματα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών μπορούν να παρέχουν εικόνα στα Κέντρα Συντονισμού Πυρών Υποστηρίξεως Όπλων καμπύλης τροχιάς, προκειμένου έτσι να γίνεται με ακρίβεια η εκπομπή αυτού του είδους των πυρών πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και οικονομία βλημάτων, μεγιστοποιώντας την οικονομία σε χρησιμοποιούμενο προσωπικό αλλά και βλήματα μειώνοντας στο ελάχιστο τον απαιτούμενο χρόνο για επίτευξη κανονισμού βολής. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αμερικανικού Raven RQ-11B βάρους μόλις 1,9 κιλών. Ταυτόχρονα UAV μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους JTAC (Joined Terminal Attack Controller) για την παροχή διορθώσεων σε εκπεμπόμενα πυρά από αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα. 

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση, ως πολλαπλασιαστής ισχύος του Στρατού μας, δύναται να αναβαθμιστεί με τη χρησιμοποίηση και την εισαγωγή τους ως στοιχείο της «απενημέρωσης» που εκτελείται μετά από μια εκπαιδευτική δραστηριότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα στο συμμετέχον προσωπικό να παρακολουθήσει τις ενέργειές του ημέρα και νύχτα και έτσι μπορεί να γίνεται εποικοδομητική κριτική και επισήμανση των λαθών-αδυναμιών. 

Η πιθανολογούμενη προμήθεια Αμερικανικών UAV ΜQ-9 Reaper από τις Η.Π.Α αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα αναβάθμισης της δυνατότητας που μπορούν να παρέχουν τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance) σε εθνικό διακλαδικό επίπεδο. Τα παραπάνω UAV είναι ικανά να εκτελέσουν πλήθος αποστολών, εξοικονομώντας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε κόστος καθώς μπορούν να επιχειρήσουν σε περιοχές όπου η ανθρώπινη πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη παρέχοντας έτσι στον τακτικό-επιχειρησιακό Διοικητή πληροφορίες καταλυτικής σημασίας εν τόπω και χρόνω, για την υλοποίηση της αποστολής του.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top