Η πολιτική αστάθεια σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για να δράσει ο Ερντογάν. Ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας, είναι ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές σε Ελλάδα και Ισραήλ, τον έπιασαν απροετοίμαστο, υπό την έννοια ότι μάλλον δεν έχει προλάβει να στήσει το σκηνικό κατάλληλα ώστε να κινηθεί άμεσα (σσ. εντός λίγων εβδομάδων) εχθρικά εναντίον της Ελλάδας.
Αυτό βέβαια δεν τον αποτρέπει από το να στοχοποιήσει την αμυντικά ευάλωτη Κύπρο. Η κλιμακούμενη αύξηση της έντασης στην Δένεια δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός, αντιθέτως αποσκοπεί πιθανότατα στη δημιουργία ελεγχόμενου θερμού επεισοδίου. Ειδικά μετά τις χλιαρές και αναιμικές αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες δίνουν το λάθος μήνυμα... Συγκεκριμένα, το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι, «σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας παρακολουθούμε, από την πρώτη στιγμή, στενά τις εξελίξεις και προβαίνουμε σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ».
Επίσης, το γεγονός ότι το Ισραήλ μπαίνει εκ νέου σε προεκλογική περίοδο μέχρι το Σεπτέμβρη, περιορίζει τις δυνατότητες δράσης του Νετανιάχου, ο οποίος δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και επομένως, δύσκολα θα κινηθεί αποφασιστικά έναντι της Τουρκίας για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του στην Αν. Μεσόγειο, όπως έχει διαμηνύσει στο παρελθόν. Αν και, εκτίμησή μας είναι ότι, ούτως ή άλλως αυτό δεν είναι στην ατζέντα του, ασχέτως των δημόσιων αντιτουρκικών τοποθετήσεών του. Το Ισραήλ, δεν επιθυμεί να λερώσει τα χέρια του με την απρόβλεπτη Τουρκία, αλλά αντιθέτως θέλει να την κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας, χρησιμοποιώντας το τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν, όπως διευκρινίσαμε στο παρακάτω άρθρο:
Σε αυτό το σχέδιο άλλωστε εντάσσεται και η εγκατάσταση του ισραηλινού ραντάρ στην Κρήτη.
Επιπλέον, το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου, και ενώσω τα γκάλοπ δείχνουν εκ νέου προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου, τούτο περιορίζει τις επιλογές που έχει το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο δύσκολα θα σηκώσει το βάρος μιας νέας εκλογικής ήττας, που μπορεί να αποφευχθεί με την πρόκληση εντάσεων. Και βέβαια, για τις συνεχείς τουρκικές ασκήσεις με ξεκάθαρα μηνύματα για το status quo στο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, ούτε λόγος αμφισβήτησης της σκοπιμότητας... Ίσως ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι οι μουσουλμάνοι διανύουν το ραμαζάνι, το οποίο βέβαια τελειώνει στις 4 Ιουνίου, ημερομηνία που αποτελεί ίσως και ένα ορόσημο για την αύξηση της προκλητικότητας.
Συνεπώς, οι συγκυρίες είναι τουλάχιστον αρνητικές για την ασφάλεια και σταθερότητα, ειδικά στην Αν. Μεσόγειο, ιδιαιτέρως δε αν αναλογιστεί κανείς ότι η περίπτωση η ΝΔ να επιτύχει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, είναι μικρή, και η πιθανότητα να συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι ακόμη μικρότερη.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου