«Σκάνε» από το κακό τους οι Τούρκοι μετά την ίδρυση φόρουμ των χωρών της Α.Μεσόγειου για το φυσικό αέριο με έδρα την Αίγυπτο, (ο Ερντογάν είναι εχθρός με τον Αλ Σίσι), στο οποίο δεν συμμετέχουν Τουρκία και Λίβανος.
Πρόκειται για μια ιδιότυπη απομόνωση τους από τις τεράστιες γεωπολιτικές και ενεργειακές εξελίξεις, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποκαλούμενη Μεσογειακή ένωση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΕ βιώνει εδώ και καιρό δύσκολες καταστάσεις και όλα είναι πιθανά τα επόμενα χρόνια, ενώ η συμφωνία για το φυσικό αέριο των χωρών της Μεσογείου ομοιάζει την ένωση Χάλυβα το 1957, από την οποία προήλθε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν οργανισμό, που θα προωθήσει τις προσπάθειες τους για τη μετατροπή της περιοχής σε κέντρο φυσικού αερίου, αλλά απέκλεισαν δύο βασικά περιφερειακά κράτη, αναφέρει ο διεθνής τύπος.
Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι συναντήθηκαν στο Κάιρο για να δημιουργήσουν το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με σκοπό να δημιουργήσουν μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, για να μειώσουν το κόστος και να το προσφέρουν σε ανταγωνιστικές τιμές.
Η Τουρκία και ο Λίβανος ήταν εκτός της συνάντησης, αν και και οι δύο τους άρχισαν διερευνητικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο πέρυσι. Οι αξιώσεις της Τουρκίας ειδικά για τα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου αποτελούν τροχοπέδη οποιασδήποτε εμπλοκής τους στο οργανισμό αυτόν.
Ο νέος οργανισμός θα εδρεύει στο Κάιρο και θα επιδιώξει «να δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών του διασφαλίζοντας την προσφορά και τη ζήτηση, βελτιστοποιώντας την ανάπτυξη των πόρων, εξορθολογίζοντας το κόστος των υποδομών, προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές και βελτιώνοντας τις εμπορικές σχέσεις» Υπουργείο Πετρελαίου’, κατέληγε η ανακοίνωσητου φόρουμ.
Την ίδια στιγμή με την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, θα υλοποιηθεί η επόμενη τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στην Κρήτη.
Αυτό δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Η Λευκωσία και η Αθήνα αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ ως παράγοντες και πυλώνες σταθερότητας σε μια ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αναγνωρίζουν την σημασία των τριμερών συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Και ειδικότερα όσο αφορά την τριμερής συνεργασία με το Ισραήλ υπάρχει ενδιαφέρον από Αμερικανικής πλευράς για θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της ενέργειας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που πιθανών να υπάρξει συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών που θα γίνει στη Κρήτη στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου», δήλωσε ο ίδιος.
Στη επόμενη Τριμερή που θα γίνει στη Κρήτη αναμένεται να έχει συμμετοχή και η Ιταλία ώστε να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες για την επέκταση του αγωγού East Med.
Το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα πλούσια κοιτάσματα αποτελούν το μοναδικό διακύβευμα για το Ερντογάν από το οποίο σύμφωνα με ειδικούς εξαρτάται η επιβίωση της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.
Οι Τούρκοι, όμως, επέλεξαν τον δρόμο την όξυνσης και της πρόκλησης προβλημάτων με τις παράνομες οριοθετήσεις τους, όταν με «τσαμπουκά» προσπαθούν να υφαρπάξουν θαλάσσιες περιοχές.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η απομόνωση τους από όλους, με τεράστιες συνέπειες για αυτούς στο άμεσο μέλλον.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου