GuidePedia

0

Η εμμονή του Ερντογάν στη χρήση πυρηνικής ενέργειας έχει προκαλέσει σκέψεις για τις πραγματικές του προθέσεις.Η καχυποψία δεδομένη και οι φήμες που λένε ότι ο πραγματικός του στόχος είναι να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικό οπλοστάσιο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αβάσιμες.

Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος γράφει στο turkishminute.com ότι δεν πρέπει να εκπλαγούμε αν αποκαλυφθεί ότι υπάρχει και στη χώρα του ένα πρόγραμμα για παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής που συμπεριλαμβάνει και τα πυρηνικά.

Ο Μποζκούρτ υπενθυμίζει ότι ο Χ.Καραμάν , ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, έδωσε όχι μόνο την ευχή του στην κυβέρνηση για την απόκτηση όπλων μαζικής καταστροφής αλλά ενθάρρυνε τη τουρκικής ηγεσία να το πράξει. Ο Καραμάν, που θεωρείται ως το τουρκικό ισοδύναμο του ιμάμη Yousef Qardawi – ο Αιγύπτιος κληρικός και πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εγκρίνει τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και την ένοπλη εξέγερση στη Συρία – και εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Τούρκων Ισλαμιστών, έγραψε στην εφημερίδα Yeni Şafak στις 16 Μαρτίου 2017 ότι “πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παράγουμε αυτά τα όπλα αντί να τα αγοράζουμε χωρίς να χάσουμε χρόνο και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις λέξεις επιφυλακτικότητα και παρεμπόδιση από τη Δύση”.

Ο Ερντογάν συχνά επεδιώκει τη βοήθεια αυτού του κληρικού όταν θέλει να προωθήσει ένα ζήτημα για δημόσια συζήτηση, παρέχοντας μια θρησκευτική νομιμοποίηση για αυτό που σχεδιάζει να κάνει. Στην πραγματικότητα, ο Καράμαν έχει εκδώσει θρησκευτικές γνώμες που δικαιολογούν την πρωτοφανή καταστολή της κυβέρνησης που κινήθηκε κατά του κινήματος Gülen και άλλων αντιπολιτευτικών ομάδων. Δηλώνει ότι οι Τούρκοι που ψήφισαν κατά του Ερντογάν δεν είναι Ισλαμιστές.

Επομένως,γράφει ο Μποζκούρτ, ό, τι λέει ο Καραμάν δεν μπορεί να μην έχει τη σημασία του. Οι δηλώσεις του οδήγησαν συχνά σε πολιτικές ενέργειες τη κυβέρνηση Ερντογάν και γι΄ αυτό η πρότασή του για όπλα μαζικής καταστροφής πρέπει να μας ανησυχεί. «Ας κατασκευάσουμε τα ΟΜΚ και να εξισορροπήσουμε τη δύναμη της Δύσης», γράφει, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει θανατηφόρα όπλα που να είναι πιο ισχυρά ή ισοδύναμα με εκείνα του εχθρού, που είναι η Δύση και ο μη- Μουσουλμανικός κόσμος.

Η δεύτερη ένδειξη ότι η τουρκική ηγεσία μπορεί να σχεδιάζει παραγωγή ΟΜΚ προέρχεται από έναν ισλαμιστή δημοσιογράφο , ο οποίος συχνά συνοδεύει τον Τούρκο πρόεδρο στις επισκέψεις του στο εξωτερικό. Ο Ι.Καραγκιούλ διευθυντής της Yeni Şafak, ο οποίος έγραψε στις 27 Μαρτίου 2017, 11 ημέρες μετά την ομιλία του Καράμαν, ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πυρηνικών όπλων κατά των Δυτικών Σταυροφόρων που διεξάγουν πόλεμο στην Τουρκία.

Όταν ο Şahin Alpay, συγγραφέας και καθηγητής πολιτικών επιστημών, έγραψε στην εφημερίδα Zaman στις 14 Απριλίου 2015 ότι η κυβέρνηση Erdoğan θέλει τη πυρηνική τεχνολογία για να αποκτήσει όπλα, ήταν ο Καραγκιούλ που αντέδρασε πρώτος. Η κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιημένη με την λογική προειδοποίηση του Alpay ότι η τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει πονοκέφαλο για την Τουρκία στο μέλλον. Ένα χρόνο μετά η Zaman έκλεισε από την κυβέρνηση Erdoğan. Ο 73χρονος καθηγητής συνελήφθη τον Ιούλιο του 2016 και βρισκόταν στη φυλακή για ένα χρόνο .

Η εκστρατεία που υποστηρίζει την απόκτηση πυρηνικών όπλων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των υπερασπιστών του Erdoğan. Γράφοντας στις 25 Ιουλίου 2017 στην καθημερινή εφημερίδα Milat, ο αρθρογράφος Galip İlhaner ,υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε συνεργασία με το Πακιστάν.

Ο Sabri İσbilen, συγγραφέας της ισλαμιστικής εφημερίδας Diriliş Postası, έγραψε στις 27 Οκτωβρίου 2016 ότι το Πακιστάν, η Τουρκία και το Κατάρ εργάζονται για κοινές δυνατότητες παραγωγής όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Ο Μποζκούρτ επισημαίνει:

“Δεν είμαι ειδικός στις τεχνικές πτυχές της πυρηνικής τεχνολογίας και δεν γνωρίζω τίποτα για την πολιτική και στρατιωτική πυρηνική τεχνολογία. Έχουν υπάρξει επιχειρήματα που υποστηρίζουν αντιτιθέμενες απόψεις όσον αφορά τις πραγματικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Μία θέση που υποστηρίζει ο Hans Rühle, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας, σε άρθρο του στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ήταν ότι η Τουρκία τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με το Ιράν σ΄ ότι έχει να κάνει με τη προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών.

Το άρθρο δημιούργησε πολύ θόρυβο και προκάλεσε την απάντηση από την τουρκική κυβέρνηση που το απέρριψε ως συκοφαντία.

Η Τουρκία δεν αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες για τις συμφωνίες με τη Ρωσία και την Ιαπωνία για την κατασκευή δύο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία. Οι ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις συμφωνίες αυτές είτε δεν απαντήθηκαν, είτε έλαβαν απάντηση που δεν είχε ουσιαστική σημασία.

Ανεξαρτήτως του πραγματικού κινήτρου που οδηγεί τον Ερντογάν να οικοδομήσει όχι δύο αλλά τρεις πυρηνικούς σταθμούς με μεταφορές τεχνολογίας και τοπικές δυνατότητες παραγωγής, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να είναι ύποπτος . Το γεγονός ότι τοποθέτησε τον γαμπρό του Berat Albayrak ως υπεύθυνο γι΄ αυτές τις πυρηνικές συμφωνίες υποδηλώνει ότι ο Erdoğan είναι πρόθυμος να κρατήσει τα στοιχεία των διαπραγματεύσεων απόρρητα, έχοντας τα μέλη της οικογένειάς του να επιβλέπουν τις διαπραγματεύσεις.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top