Σύμφωνα με τους Financial Times υπάρχει περίπτωση να ξεσπάσει ένας πόλεμος τιμών στις αγορές φυσικού αερίου, όπως ακριβώς συνέβη και με τις αγορές πετρελαίου. Για την αγορά φυσικού αερίου η Ρωσία είναι ότι είναι η Σαουδική Αραβία για τις αγορές πετρελαίου, αφού η Ρωσία έχει την δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της κατά 100 δις κυβικά μέτρα ετησίως, και είναι ένας από τους παραγωγούς που παράγουν με πολύ χαμηλό κόστος, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Σαουδική Αραβία στις αγορές πετρελαίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times η Gazprom μπορεί να χρειαστεί να μειώσει τις τιμές της προκειμένου να υπερασπιστεί την Ευρωπαϊκή αγορά από το Αμερικανικό φυσικό αέριο, το οποίο θα ξεκινήσει να εξάγεται για πρώτη φορά το 2016. Η Ρωσία, γράφουν οι Financial Times, μπορεί να πουλάει αέριο στην Γερμανία σε τιμή 3.5 για κάθε mmbtu, ενώ οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλήσουν χαμηλότερα από 4.3 για κάθε mmbtu. Επομένως, συμπεραίνουν οι FT, οι Ρώσοι μπορεί να κάνουν ότι έκαναν οι Άραβες στις αγορές πετρελαίου για να υπερασπιστούν την Ευρώπη.
Από αυτό καταλαβαίνουμε και γιατί από την ΕΕ πίεσαν τόσο πολύ τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τις εξαγωγές Αμερικανικού πετρελαίου και αερίου προς την Ευρώπη, όπως μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα της Wall Street Journal. Τον Δεκέμβριο του 2015 οι ΗΠΑ απέσυραν την απαγόρευση εξαγωγής Αμερικανικού πετρελαίου που είχαν επιβάλλει πριν από 40 χρόνια. Οι ΗΠΑ είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές Αμερικανικού πετρελαίου μετά τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1973, όταν το διεθνές καρτέλ πετρελαίου (ΟΠΕΚ) επέβαλλε εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου προς τις ΗΠΑ λόγω της στήριξης των ΗΠΑ προς τους Ισραηλινούς.
Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου επέβαλλε επίσης εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου προς την Πορτογαλία και την Ολλανδία, που ήταν οι μοναδικές Ευρωπαϊκές χώρες που επέτρεψαν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους για να ανεφοδιάζουν τους Ισραηλινούς. Βλέπε Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών (State Department) “Oil Embargo, 1973–1974”.
Τα τελευταία 40 χρόνια οι ΗΠΑ επέτρεπαν εξαγωγές πετρελαίου μόνο προς τις χώρες με τις οποίες έχουν συνάψει κάποια μορφή ελεύθερης οικονομικής ζώνης (Free Trade Zone), πχ με το Μεξικό και τον Καναδά, από τους οποίους έτσι κι αλλιώς εισάγουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που εξάγουν.
Νομίζω όμως ότι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για το Αμερικανικό πετρέλαιο και αέριο περισσότερο για να το έχει ως αντίπαλο δέος απέναντι στο Ρωσικό και Αραβικό πετρέλαιο και αέριο, και λιγότερο για να το αγοράζει. Δεν λέω ότι δεν θα αγοράσει η ΕΕ πετρέλαιο και αέριο από τις ΗΠΑ, αλλά η γεωγραφία επιβάλλει ως τον φυσικό προμηθευτή της ΕΕ την Ρωσία. Όσο υπήρχε ο Ψυχρός Πόλεμος η ΕΕ ήταν υποχρεωμένη να προμηθεύεται πετρέλαιο και αέριο από τους Άραβες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Αλλά τώρα για την Βόρεια Ευρώπη η Ρωσία είναι πολύ πιο δελεαστικός προμηθευτής πετρελαίου και αερίου, αν και για την Νότια Ευρώπη η Αλγερία και η Λιβύη παραμένουν αναντικατάστατοι προμηθευτές. Σίγουρα όμως το Αμερικανικό πετρέλαιο και αέριο είναι ένα επιπλέον χαρτί στις κόντρες της ΕΕ με την Ρωσία, αφού και μόνο που συζητιέται το ενδεχόμενο ενός πολέμου στις τιμές του αερίου η ΕΕ είναι οφελημένη.
Δημοσίευση σχολίου