του Ιωάννη Παρίση*
Η επιθυμία της Τουρκίας να αποκτήσει ισχυρότερους δεσμούς με την διαμορφούμενη ευρωπαϊκή άμυνα βρίσκει εμπόδια στην εμφανή απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να την δεχθεί πλήρως ως μέλος της ευρωπαϊκή αμυντικής οικογένειας. Αυτά, μεταξύ άλλων εξέφρασε ως παράπονο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, μιλώντας στις 2 Δεκεμβρίου 2014 στη 13η Διάσκεψη για την Ασφάλεια (BSC), στο Βερολίνο. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία πάντοτε έχει υποστηρίξει τις συνεργασίες και τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έχει δώσει μεγάλη σημασία στις σχέσεις αυτές: «Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ενεργά την ανάπτυξη της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ από την αρχή, τόσο ως υποψήφιο μέλος της EE όσο και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ενώ επίσης έχει λάβει μέρος σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στις οποίες έχει προσκληθεί. Η Τουρκία έχει επίσης δείξει την προθυμία της και την αποφασιστικότητά της να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των Battlegroups”.
Σύμφωνα με τον Ισμέτ Γιλμάζ, τα κύρια στοιχεία που δείχνουν τον παραμερισμό της Τουρκίας είναι ο αποκλεισμός της από τον Ευρωπαϊκό Αμυντικό Οργανισμό (European Defence Agency – EDA) και η μη υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών. «Εμείς πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμμετέχουν στις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και να παίρνουν μέρος στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.
Είναι βεβαίως γεγονός ότι η Τουρκία προθύμως συνεισφέρει με δυνάμεις σε κάθε περίπτωση που της ζητηθεί είτε από το ΝΑΤΟ είτε από την ΕΕ. Άλλωστε έχει τις μεγαλύτερες ΕΔ σε σχέση με τις χώρες μέλη της ΕΕ και χωρίς πρόβλημα μπορεί να διαθέσει τμήματα σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων. Όμως είναι προφανές ότι ο Τούρκος υπουργός αποκρύπτει μέρος της αλήθειας. Για παράδειγμα, η Νορβηγία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ αλλά όχι της ΕΕ, έχει υπογράψει μια συμφωνία πλαίσιο με την EDA από το 2005 που της δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε κάποιες δραστηριότητες του Οργανισμού, κατά βάση σε κοινά προγράμματα αμυντικών συστημάτων, χωρίς φυσικά να είναι μέλος του.
Αντιθέτως η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να υπογράψει τέτοια συμφωνία λόγω καταρχήν της αρνητικής θέσης της Κύπρου, ως μέλους της ΕΕ, η οποία προβάλλει βέτο στη συνεργασία με την Τουρκία. Τούτο βεβαίως συμβαίνει ως απάντηση στη στάση της Τουρκίας, η οποία κάθε φορά που μια (στρατιωτική) αποστολή της ΕΕ – στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ – κάνει χρήση μέσων και δυνατοτήτων (assets and capabilities) του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των συμφωνιών “Berlin Plus”, αξιώνει και επιβάλλει τη μη συμμετοχή της Κύπρου....
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου