GuidePedia

0

Είναι σχεδόν σίγουρο πως πολύ σύντομα οι δύο πλευρές, υπό την πίεση ή και παρότρυνση ξένων παρεμβαλλoμένων, θα συμφωνήσουν στο κοινό ανακοινωθέν. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τις επισκέψεις Μαυρογιάννη και Ερτούγ στην Άγκυρα και στην Αθήνα, με απόληξη την έναρξη συνομιλιών. Από πολλές ημέρες, ο κατευθυνόμενος τουρκικός Τύπος και η δραστήρια διπλωματική μηχανή της Τουρκίας επιχειρούν να εμφανίσουν την κατοχική χώρα ως πανέτοιμη για συνομιλίες, αλλά… η ελληνική πλευρά κάνει τη δύσκολη και τη δύστροπη.
Του Σάββα Ιακωβίδη

Είναι γνωστές οι τουρκικές θέσεις, όπως αυτές αναπτύχθηκαν από τον Ερντογάν, τον Νταβούτογλου, τον Μπαγίς και τον Έρογλου. Δεν δέχονται τίποτε, δεν παραχωρούν τίποτε, δεν επιστρέφουν την Αμμόχωστο στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και θεωρούν ότι δεν χρειάζεται κοινό ανακοινωθέν αφού προϋπάρχουν τα συμφωνηθέντα Χριστόφια-Έρογλου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διακηρύξει πλειστάκις, τους τελευταίους μήνες, πως δεν πρόκειται να πάμε σε συνομιλίες αν δεν συμφωνηθεί για τι πράγμα θα συνομιλήσουμε και σε ποια συγκεκριμένη λύση θα καταλήξουμε.

Είναι επάναγκες σήμερα να υπενθυμίσουμε ξανά τη στρατηγική του Ν. Αναστασιάδη για την επίλυση του Κυπριακού, όπως αυτή κωδικοποιήθηκε σε ομιλία του κατά την αντικατοχική πορεία των Μορφιτών. Είπε: «Η στρατηγική μας κατεύθυνση είναι σαφής και δεδομένη: – Η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κοινοτικό δίκαιο. – Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να κατοχυρώνει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας.
Η λύση θα πρέπει να ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες, τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. – Η λύση πρέπει πριν και πάνω από όλα να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων.
Με αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις -και το υπερτονίζω- θα διαπραγματευτούμε το Κυπριακό στα πλαίσια μιας διαδικασίας, που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη τόσο, ώστε να δημιουργεί τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις επιτυχίας. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να υπολογίζει και να αξιοποιεί τα νέα στρατηγικά δεδομένα που δημιουργούνται στην Κύπρο και στην περιοχή μας, τον σταθεροποιητικό παράγοντα αλλά και τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, που διαδραματίζει η χώρα μας ύστερα από την ανεύρεση του φυσικού πλούτου καθώς, βεβαίως, και την ιδιότητά μας ως κράτους πλήρους μέλους της Ε.Ε.».
Οι πολίτες αναμένουν ότι στο πιθανό κοινό ανακοινωθέν οι πιο πάνω θέσεις θα εμπερικλείονται και θα διεκδικούνται από την πλευρά μας αταλάντευτα. Διαφορετικά, γιατί να πάμε σε μια νέα παρωδία; Ή σε έναν διάλογο κωφών, κατά τον Πρόεδρο; Θέτουμε αυτά ξανά επί τάπητος, επειδή τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και χθες, διατυπώνονται περίεργες και πονηρές ιδέες. Από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, που είναι έτοιμος να πουλήσει φθηνό αέριο στην Τουρκία. Από τον Ι. Κασουλίδη που, σε συνέντευξή του στη «Σαμπάχ», είπε ότι οι υδρογονάνθρακες μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τη λύση.

Και από ένα περίεργο φιλμάκι του ΚΕΒΕ και του Τ/κ Επιμελητηρίου για τα αγαθά της συνεργασίας με την Τουρκία, αν βρεθεί λύση. Το Κυπριακό είναι πρώτιστα πρόβλημα τουρκικής εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης, παραβίασης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών και όχι εμπορικών συναλλαγών, μεταφοράς ή και πώλησης φυσικού αερίου. Δεν είναι όλοι Φοίνικες σε αυτόν τον τόπο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top