Το διάολο διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει με ένα κράτος το οποίο δεν σε αναγνωρίζει, σε αντίθεση με όλον τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο; Αυτό είναι το αυτονόητο ερώτημα που θέτει κάθε Έλληνας Κύπριος ακούγοντας τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Το πρόβλημα όμως είναι πιο μεγάλο απ’ όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται. Ο απατεώνας και ανήθικος, πολιτικά, Τούρκος πρωθυπουργός, έχει τους λόγους του να βάζει τρικλοποδιές στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.
Κατά βάθος επιθυμεί τη διχοτόμηση και την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την εισβολή του 1974, διότι ο άνθρωπος έχει πολλαπλά κόμπλεξ με όσους αναφέρουν ότι ο ίδιος που προέρχεται από την περιοχή του Πόντου, έχει ελληνικές ρίζες… Δηλαδή, οι Γενίτσαροι από την ανάποδη…
Διότι εάν δει κανείς τον χάρτη της διχοτόμησης, αυτός δεν του δίνει πρόσβαση στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αυτή την ελεύθερη λωρίδα γής, το νότιο τμήμα της επαρχίας της Αμμοχώστου που κοιτάει στο νότο (εκεί που είναι π.χ. η Αγία Νάπα), πολύ πρέπει να μετάνιωσαν οι Τούρκοι που δεν την… «ελευθέρωσαν» στην εισβολή. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό καλό που είδαμε… κατά λάθος από τις βρετανικές βάσεις στο νησί.
Οπότε, ακόμα κι αν συμφωνούσε σε μια «λύση», αυτή θα ήταν προσωρινή, αφού θα υποδαυλιζόταν και θα υπονομευόταν συστηματικά με σκοπό να «αποδειχθεί» ότι οι δυο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και να επέλθει «βελούδινο διαζύγιο», οπότε με την αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους θα οριστικοποιηθούν τα τετελεσμένα του 1974…
Το μόνο θετικό, είναι ότι οι τόσο «απρόσεκτες» διπλωματικά δηλώσεις του Ερντογάν, δίνουν την ευκαιρία στην ελληνική διπλωματία να κινηθεί και αν προσπαθήσει να αποδείξει στη διεθνή σκηνή τις πραγματικές προθέσεις του. Ο ίδιος εξάλλου, είναι αναλώσιμος, τα περί ειρηνικής ανατροπής του τα έχουμε ξαναπεί, αν και η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να την επιθυμεί.
Τόσα διπλωματικά δώρα δεν πρόκειται να λάβει από άλλον Τούρκο ηγέτη. Προϋπόθεση όμως είναι η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία να κατανοήσουν ότι η μέχρι στιγμής πολιτική του «φλερτ» με την Τουρκία είναι αδιέξοδη, αφού ακυρώνει στην πράξη όσα προσπαθεί η χώρα να περάσει στη διεθνή σκηνή.
Ας ελπίσουμε, ότι η δήλωση – απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του «σουλτάνου», αποτελεί τον προάγγελο της στροφής. Ιδού η δήλωση… για την Ιστορία:«Η αμφισβήτηση, από πλευράς του Τούρκου πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ’ αυτού είναι περιττός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.
πηγή
Δημοσίευση σχολίου