GuidePedia

0
Παρότι στη περίπτωση της Αιγύπτου η Άγκυρα είχε εξαρχής μια ξεκάθαρη στάση, στη περίπτωση της Λιβύης δεν έπραξε το ίδιο, ή έστω δεν το έπραξε από την αρχή. Στην Άγκυρα επικρατεί φόβος πως οι εξελίξεις στη Λιβύη και η ανατροπή του Καντάφι θα δώσουν τη “σκυτάλη” στην ανατροπή του Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία.
Ενδεχόμενη αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στη Συρία αυτομάτως θα συμπαρασύρει τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας σε μια αυτονομιστική διαδικασία.
Το CNN, στις 25 Μαρτίου δημοσίευσε (ΕΔΩ) δηλώσεις του Ρόμπερτ Λόου (διευθυντής, του London School of Economics στη Μέση Ανατολή) που προειδοποίησε για ενδεχόμενη συμμετοχή των Κούρδων στις διαδηλώσεις που ήδη πραγματοποιούνται στη Συρία. Οι Κούρδοι της Συρίας, αποτελούν το 10% του πληθυσμού και κατοικούν στο σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Σε σχετικό δημοσίευμα, η Ισραηλινή εφημερίδα HAARETZ εκτίμησε πως οι εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο θα οδηγήσουν σε επαναχάραξη συνόρων και στο πλαίσιο αυτό προέβλεψε ότι σύντομα μπορεί να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος του Κουρδιστάν.

Η ανησυχία που επικρατεί στην Άγκυρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο (να εμπλακεί ενεργά στο ντόμινο των εξελίξεων) την οδήγησε στην απόφαση να στείλει τον Αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, για απευθείας συνομιλίες με τις αντίστοιχες του καθεστώτος, Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Με ποιους συναντήθηκε και το τι ειπώθηκε, αν μη τι άλλο δεν γνωστοποιήθηκε. Ωστόσο οι σημερινές πιέσεις της Τουρκίας στον Μπασάρ Αλ Ασαντ για κυβερνητικές αλλαγές, άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και ένα νέο Σύνταγμα αν μη τι άλλο μας προδιαθέτουν…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top