GuidePedia

0
Η Αθήνα ακολουθώντας το παράδειγμα της συμμετοχής της στον πόλεμο του Αφγανιστάν, μετέχει στην επέμβαση των συμμάχων της στη Λιβύη, αλλά χωρίς να έχει δοθεί εντολή επιθέσεων στους Έλληνες πιλότους, εκτός αν κληθούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Μια συμμετοχή που περιλαμβάνει την επιτήρη του Λιβυκού εδάφους, τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας –αν απαιτηθεί- και συμμετοχή στην έρευνα και διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο. Ταυτοχρόνως, παρέχει τρία αεροδρόμια προκειμένου να διευκολυνθούν συμμαχικά αεροσκάφη που μετέχουν στην επιχείρηση.
Ακολουθώντας εντολές της πολιτικής ηγεσίας αντίθετες απ’ ό,τι οι ίδιοι πιστεύουν, η στρατιωτική ηγεσία εξακολουθεί να διαρρέει ότι θεωρούσαν ,όχι απλά αναγκαία αλλά επιβεβλημένη την πλήρη συμμετοχή στις επιχειρήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι πραγματοποιούνται και σε περιοχές που ανήκουν στον Ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο αλλά και εντός της ΑΟΖ που έχουμε στο νότο της χώρας και που βρίσκεται υπό αμφισβήτιση από την Τρίπολη. Αντιθέτως όμως, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου έχει δεσμεύσεις από το παρελθόν προς τον Καντάφι, προχώρησε στην ενημέρωση των συμμάχων στη διάρκεια της Διάσκεψης στο Παρίσι, το περασμένο Σάββατο, για την Ελληνική «προσφορά» επιλέγοντας να μην μετάσχει σε επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι…

Τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα παραμένουν μουδιασμένα, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με την επέμβαση, καθώς κανένα δεν προχώρησε με δήλωσή του στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης επιβεβαιώνοντας την κριτική χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι η Αθήνα όπως και η Τουρκία εξακολουθούν να διατηρούν –για εσωτερικούς λόγους – επιφυλάξεις με τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ο εκπρόσωπος της για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής καλύφθηκε από τον αρμόδιο αντιπρόεδρο του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που παρουσίασε μια γενική θέση υπέρ των αγωνιζόμενων δημοκρατών της Λιβύης αλλά δεν ζήτησε συμμετοχή στις επιχειρήσεις. Παραμένει επίσης άγνωστη, η θέση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά που από σήμερα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με την ΕΕ και την ηγεσία των Ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων.

Στην Κύπρο, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας ζήτησε από το Λονδίνο να αποφύγει τη χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο ενώ παραμένει το ερωτηματικό ποιά θα είναι θέση σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, του Κύπριου υπεξ, Μάρκου Κυπριανού που θα συζητήσει το ζήτημα της Λιβύης προκειμένου οι αποφάσεις τους να μεταφερθούν στο τραπέζι της Διάσκεψη Κορυφής, την προσεχή Πέμπτη.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top