GuidePedia

0
Ενισχυμένο είναι το αίσθημα απομονωτισμού των Αμερικανών, με βάση την τελευταία έρευνα.Η τάση απομονωτισμού στις διεθνείς σχέσεις κυριαρχεί μεταξύ των Αμερικανών και τα ποσοστά που καταγράφονται είναι τα υψηλότερα εδώ και 40 χρόνια.
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (το 49%) από αυτούς που ρωτήθηκαν από το ερευνητικό κέντρο Pew απάντησαν ότι οι Ην.Πολιτείες θα πρέπει να «κοιτούν τη δουλειά τους» διεθνώς και να αφήνουν τις χώρες μόνες τους να ασχολούνται με τις εσωτερικές τους υποθέσεις, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο που είχε καταγραφεί - για το ίδιο θέμα- τον Δεκέμβριο του 2002......
«Το αίσθημα απομονωτισμού φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ 40 ετών», σημειώνει το Ερευνητικό Κέντρο. Μόνο το 32% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ενώ το 40% επιθυμεί τη μείωσή τους.

Οικονομία και δυο πόλεμοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Pew Άντριου Κόχουτ, η «πολύ κακή οικονομική κατάσταση» φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός λόγος για την ενίσχυση του αισθήματος απομονωτισμού, ταυτόχρονα, όμως, οι Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με τους «δύο πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».

«Η έρευνα μας λέει ότι ο πρόεδρος θα πέσει σε ισχυρούς ανέμους. Αν δεν δώσει στους πολίτες προφανείς επιτυχίες στο Αφγανιστάν και γενικά, θα βρεθεί αντιμέτωπος με προκλήσεις» επισήμανε ο Τζέιμς Μ. Λίντσεϊ, διευθυντής ερευνών στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν πως ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι «αρκετά σκληρός» στην υπεράσπιση των αμερικανών συμφερόντων.

Η Κίνα

Την ίδια ώρα, το 44% των Αμερικανών βλέπει την Κίνα ως την κυρίαρχη  οικονομική δύναμη διεθνώς και μόλις το 27% τις Ην.Πολιτείες. (Τον Φεβρουάριο του 2008 το 41% είχε ονομάσει τις Ην.Πολιτείες ως την κυρίαρχη οικονομική δύναμη και το 30% είχε ονομάσει την Κίνα). Επίσης, το 53% θεωρεί την κινεζική ισχύ «απειλή» για τις Ην.Πολιτείες.

Όσον αφορά τέλος τη Μέση Ανατολή, το 51% των ερωτηθέντων βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια τους Ισραηλινούς απ΄ότι τους Παλαιστίνιους, που απέσπασαν το 12% της υποστήριξης. Το 14% κράτησε ουδέτερη στάση ενώ το 19% «δεν εξέφρασε γνώμη».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top