GuidePedia
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

0

Πώς ο πρωθυπουργός άλλαξε άρον άρον γραμμή μετά την εκλογή Τραμπ - Από την διακήρυξη του στον ΟΗΕ το 2021 ότι οι υδρογονάνθρακες είναι «ένα αγαθό που χάνει την αξία του» έως τις έρευνες της Chevron.

Της Μύρνας Νικολαΐδου
Μπορεί η αμερικανική Chevron να εκδήλωσε ενδιαφέρον θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου έως τα δυτικά της Κρήτης, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει την ολιγωρία ετών στην ανακήρυξη ΑΟΖ και να συρθεί σε μια πενταμερή χωρίς κανένα διαπραγματευτικό χαρτί!
εφημερίδα «Εστία της Κυριακής»

Την άμεση ενεργοποίηση του Χάρτη της Σεβίλης που απεικονίζει την ΑΟΖ που δικαιούται η Ελλάδα επιτάσσουν οι ραγδαίες ανακατατάξεις στον ενεργειακό πεδίο που έφερε η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και οι νέες απειλές της Τουρκίας για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης. Σε μια τεράστια κυβίστηση, αλλά και μετά από ολιγωρία ετών, το Υπουργείο Ενέργειας έκανε δεκτό –σχεδόν ταυτόχρονα με το σύνθημα του Τραμπ για φουλ εξορύξεις-, το αίτημα του αμερικανικού κολοσσού Chevron για έρευνες στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και έως τα δυτικά της Κρήτης, που συνορεύει με τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία των ExxonMobil / HELLENiQ ENERGY.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από δύο χρόνια –τον Ιανουάριο του 2023- ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέρριπτε κατηγορηματικώς την έναρξη νέου γύρου παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων, ενώ σε ομιλία του στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2021 είχε χαρακτηρίσει τους υδρογονάνθρακες «ένα αγαθό που χάνει την αξία του» την ώρα που όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι είναι αναγκαία η χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμου μεταβάσεως για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια.
Αποχωρήσεις κολοσσών τα προηγούμενα χρόνια

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση οφείλεται στην ταύτιση της κυβερνήσεως Μητσοτάκη με τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν, που πρόκριναν την εγκατάλειψη των υδρογονανθράκων και την αποκλειστική ενασχόληση με τις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες. Με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος αλλά και την αποχώρηση μεγάλων παικτών όπως της γαλλικής Total πέρυσι και της ισπανικής Repsol το 2021 λόγω των ατερμόνων γραφειοκρατικών διαδικασιών, των δικαστικών κωλυμάτων από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και της προφανούς ελλείψεως πολιτικής βουλήσεως.

Κάτι που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την χώρα μας και η Ελλάδα να αναγκαστεί -μη έχοντας κανένα διαπραγματευτικό χαρτί- να συμμετάσχει σε μια πενταμερή για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, ικανοποιώντας έτσι τον πρωταρχικό στόχο της Άγκυρας με την παράλληλη «αναγνώριση» του ψευδοκράτους, όπως έχει γράψει παλαιότερα η «ΕτΚ».


Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία δήλωσε προ ολίγων ημερών «έτοιμη να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Λιβύης» που όλως τυχαίως βρίσκονται νότια της Κρήτης, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που αρνείται πεισματικά να κατοχυρώσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για χάρη των -υποτίθεται- «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο. Την ώρα μάλιστα που οι φωνές για άμεση κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι πιο επίμονες από πότε.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top