
Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την έκκληση της εισαγγελίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ποινική έρευνα εναντίον δύο πρώην υπουργών Μεταφορών σε σχέση με το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Λάρισα, στο οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, γράφει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico
Τον Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προσέγγισε τις ελληνικές αρχές, λέγοντας ότι η δική της έρευνα είχε αποκαλύψει σημάδια υποτιθέμενης αδικοπραγίας από τους πρώην υπουργούς Μεταφορών της χώρας Χρήστο Σπίρτζη και Κωνσταντίνο Καραμανλή (ο τελευταίος είναι πλέον μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου από την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία». ).
Στη συνέχεια ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να λάβουν μέτρα ενόψει των ιδιαιτεροτήτων της νομοθεσίας που επιτρέπει τη διερεύνηση καταγγελιών σε βάρος πρώην δημοσίων λειτουργών.
Τα υλικά που συγκέντρωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τους Σπίρτζη και Καραμανλή παραδόθηκαν πρώτα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας και από εκεί στη Βουλή των Ελλήνων. Όμως ο τελευταίος αρνήθηκε τελικά να ξεκινήσει έρευνα.
Το ελληνικό κοινοβούλιο ξεκίνησε τελικά μια γενικότερη έρευνα για τη σιδηροδρομική καταστροφή, αλλά το Politico επισημαίνει ότι επικεντρώθηκε στην εξέταση της ιστορίας των ελληνικών σιδηροδρόμων τις τελευταίες δεκαετίες και όχι στην εύρεση των υπευθύνων για την τραγωδία, και η έρευνα εποπτεύεται από τη Νέα Δημοκρατία.
Το θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στα τέλη Φεβρουαρίου 2023. Επιβατική αμαξοστοιχία που μετέφερε περίπου 350 άτομα συγκρούστηκε με εμπορευματική αμαξοστοιχία κατά την έξοδο από τη σήραγγα μετά την έξοδο από την πόλη της Λάρισας.

«Η Ελλάδα αρνείται να διερευνήσει πρώην υπουργούς για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σκότωσε 57 ανθρώπους», γράφει το Fokus.
Το δυστύχημα πυροδότησε πολυάριθμες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με πάνω από 65.000 άτομα στο αποκορύφωμά τους να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε σχέση με την τραγωδία, δεκαπέντε άτομα οδηγήθηκαν ποινικά, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του σταθμού, ο οποίος βρισκόταν σε βάρδια την ώρα του συμβάντος, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
Τεράστιες διαμαρτυρίες
Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες σε διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για να διαμαρτυρηθούν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το 2023 που σκότωσε 57 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τις 12:00. τοπική ώρα.
13 άλλες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, όπως η Μαδρίτη, το Λονδίνο, η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι και το Άμστερνταμ.
Η σύγκρουση μεταξύ επιβατικών και εμπορευματικών τρένων, που συγκρούστηκαν μετωπικά, συνέβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. κοντά στη Λάρισα. Τα περισσότερα θύματα ήταν νέοι – φοιτητές που επέστρεφαν στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης.
Οι διαμαρτυρίες έρχονται μετά τη διαρροή ηχητικών στοιχείων που έδειχναν ότι περίπου 30 από τα 57 θύματα ήταν ακόμη ζωντανά μετά τη συντριβή.
Οι ηχογραφήσεις έδειξαν ότι οι επιβάτες πέθαναν αργότερα από ασφυξία ή εγκαύματα καθώς η σύγκρουση προκάλεσε μεγάλη έκρηξη.
Οι ηχογραφήσεις έγιναν μετά την καταγγελία του περιστατικού από τα τηλέφωνα κάποιων από τους μαθητές, οι οποίοι ακούγονται να φωνάζουν «Δεν έχω οξυγόνο», σύμφωνα με το Fokus.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.