Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων με συμφωνίες προς όφελος και των δύο πλευρών.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Erdogan στην Αθήνα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεν παρελείπει να στέλνει τα μηνύματά του για τους δικούς του στόχους, θέτοντας στο... κάδρο ακόμη και τις ΗΠΑ.Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η χθεσινή του δήλωση με φόντο τα F-16. «Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου. Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος το προηγούμενο 24ωρο, δείχνοντας μέσα από τις δηλώσεις του τη στάση που θα κρατήσει και κατά την επίσκεψή του την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Πάντως, ο Erdogan προσδοκά το ταξδι του στην Αθήνα να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες.
«Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής», δήλωσε άλλωστε ο ίδιος χθες.
Η συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan
Το κατώφλι του Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα περάσει γύρω στις 10 το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος, του οποίου το συνολικό πρόγραμμα στην Αθήνα θα διαρκέσει σχεδόν 6 ώρες.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, με το ίδιο σχήμα των προηγούμενων δύο συναντήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη (με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών Άννας Μαρίας Μπούρα και Cagatay Kilic). Μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα προβούν στην ανακοίνωση των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (ΑΣΣ) που θα συνεδριάσει.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές θα περιλαμβάνεται η διευθέτηση για το μεταναστευτικό, η συμφωνία ανάμεσα στο Invest in Greece με τον αντίστοιχο τουρκικό κρατικό φορέα, η συμφωνία για τη 2η διασυνοριακή οδική γέφυρα Κήποι - Υψαλα, την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Τουρκίας, τη συνεργασία για τον τομέα της προληπτικής προστασίας και πρόληψης φυσικών καταστροφών.
Η κυβέρνηση θέλει με τη συνεδρίαση του ΑΣΣ να γίνει ένα ακόμη βήμα προς την πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδιώκεται να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρων. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να εδραιωθεί η ηρεμία και η βελτίωση των διμερών σχέσεων με συμφωνίες προς όφελος και των δύο πλευρών. Ωστόσο, οι διαφωνίες παραμένουν, όμως στόχος είναι να μην δημιουργούν διμερείς κρίσεις.
Επιπλέον, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να συναντήσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.
Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (ΑΣΣ)
Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα που θα γίνεται η συνάντηση στο Μαξίμου, οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν διμερείς συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και σε άλλα υπουργεία.
Στη συνεδρίαση του ΑΣΣ, θα συνεμμέχουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και 8 από την τουρκική. Συγκεκριμένα, πέρα από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη (και την υφυπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον ΥΦΥΠΕΞ για την Οικονομική Εξωστρέφεια) θα συμμετέχουν υπουργοί με αρμοδιότητες στους τομείς της Άμυνας, της Μετανάστευσης, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, της Οικονομίας και της Εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΑΣΣ υπό τον Κ. Μητσοτάκη και τον Erdogan με τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μαξίμου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και κοινό ανακοινωθέν.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου