Για το Πεκίνο είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία να "θερμάνει" τα νερά στην Ταϊβάν, ανοίγοντας ένα τρίτο πολεμικό μέτωπο θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ ήδη είναι "απλωμένες" στρατιωτικά και οικονομικά στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας
Στην παρούσα χρονική περίοδο δύο σημαντικές στρατιωτικές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και αυτός στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο αντίκτυπος των πόλεμων σε Ουκρανία και Γάζα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία-Κίνα
Και οι δύο στρατιωτικές αναμετρήσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα αλλά και χαρακτηριστικά, αφού με τον ένα ή άλλο τρόπο επηρεάζουν την Παγκόσμια κατανομή ισχύος, μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από τη μία και του δίδυμου Ρωσίας-Κίνας και των συμμάχων τους από την άλλη.
Πόλεμος στην Ουκρανία
Στον πόλεμο στην Ουκρανία η Ρωσία εμπλέκεται άμεσα απέναντι στους έμμεσα εμπλεκόμενους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που ενισχύουν το Κίεβο αφειδώς με οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να απορροφήθούν σημαντικά αποθέματά τους στην εν λόγω στρατιωτική αναμέτρηση.
Αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια πολέμου είναι η Ρωσία να φθίνει στρατιωτικά παρουσιάζοντας σημαντικότατες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και τεράστιες καταστροφές σε οπλικά συστήματα και μέσα.
Η επικέντρωση του Πούτιν στην Ουκρανία, όπως είναι φυσιολογικό άλλωστε, έχει συρρικνώσει τόσο τις εξαγωγές της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, έχει καταρακώσει την φήμη της Ρωσίας ως στρατιωτική υπερδύναμη με συμβατικά όπλα.
Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ
Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μετατόπισε το Αμερικανικό ενδιαφέρον από την Ουκρανία στη Μ.Ανατολή, προκαλώντας σημαντικότατη στρατιωτική κινητοποίησή τους στην περιοχή, καθώς και γενναία αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, κυρίως σε αντιαεροπορικούς πυραύλους για το "Iron Dome", αλλά και σε βόμβες αέρος -εδάφους και πυροβολικού.
Η εξέλιξη αυτή είναι δεδομένο ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο για τη Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας, εφόσον διαρκέσει ο πόλεμος στη Γάζα επί μακρόν ή εμπλακούν σε αυτόν Χεζμπολάχ-Ιράν(σύμμαχη χώρα του Πούτιν).
Η Κίνα καιροφυλακτεί για την Ταϊβάν
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Δύση έχουν ξανοιχθεί σε δύο πολεμικά μέτωπα, σε Ουκρανία και Μ.Ανατολή, τα οποία απορροφούν εκτός από το ενδιαφέρον τους και σημαντικότατους οικονομικούς και στρατιωτικούς πόρους.
Μεγάλος κερδισμένη από την εμπλοκή των ΗΠΑ-Δύσης στα δύο πολεμικά μέτωπα, συνδυαστικά με την μη ενεργή συμμετοχή σε κανένα από αυτά είναι η Κίνα
Συνεπώς για το Πεκίνο είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία να θερμάνει τα νερά στην Ταϊβάν, ανοίγοντας ένα τρίτο πολεμικό μέτωπο θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ ήδη είναι απλωμένες στρατιωτικά και οικονομικά στα δύο προαναφερθέντα.
Η σύμπραξη Ρωσίας-Κίνας ανοίγει το τρίτο μέτωπο. Η Κίνα θερμαίνει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στο Στενό της Ταϊβάν. Η Ρωσία ενεργοποιεί το μέτωπο της Βόρειας Κορέας
Συγκεκριμένα η Κίνα έστειλε ένα αεροπλανοφόρο και δέκα και πλέον πολεμικά της πλοία στα βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν , ξεκινώντας ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, κοντά σε δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, του Ronald Reagan και του Carl Vinson.
Η σχετική μαχητική ισχύς Κίνας-Ταϊβάν
Η διαφορά μαχητικής ισχύος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας είναι χαοτική, ενώ υπάρχουν προβλέψεις από την πρώτη ότι το πρώτο κύμα στρατευμάτων του PLA που υπολογίζεται ότι θα επιτεθεί θα ήταν πιθανότατα περίπου 28.000.
Ο στρατός της Ταϊβάν δεν θα ήταν σε θέση να αποκρούσει μαζικές επιθέσεις από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).
Η εγγύτητα της Ταϊβάν από τις ακτές της Κίνας την καθιστούν ευάλωτη στις πάρα πολλές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Πεκίνο, με αποτέλεσμα το νησί να δεχθεί μια τρομακτική δύναμη πυρός πριν εκδηλωθεί η επίθεση των Κινεζικών Ενόπλων δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.
Επίσης το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμό παράκτιων συστοιχιών πυραύλων εδάφους-θαλάσσης μεγάλου βεληνεκούς, καθιστά επικίνδυνη την προσέγγιση πλοίων του πολεμικού ναυτικού στην Ταϊβάν, επιβάλλοντας έτσι η Κίνα μια περιοχή άρνησης πρόσβασης Α2D για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.
Τέλος τα πολλά αεροδρόμια της Κίνας που φιλοξενούν έναν εξίσου μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών σε συγκερασμό με το πυκνό και πολυεπίπεδο από άποψης ύψους εχθρικών στόχων, ενοποιημένο σύστημα αεράμυνάς της , καθιστούν δύσκολο το έργο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Κατόπιν αυτών η άμυνα της Ταϊβάν με συμβατικά όπλα καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έναντι της Κίνας.
Δημοσίευση σχολίου