Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος
Ήταν 13 Μαΐου 1990 όταν το ντέρμπι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τον Ερυθρό Αστέρα, στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, άναψε το… φιτίλι του εμφυλίου που έφερε τη διάλυση μιας χώρας…
Όλα άρχισαν εκείνη την ημέρα από το Ζάγκρεμπ.
Από τον αγώνα αυτό ξεκίνησε επί της ουσίας ο πόλεμος που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία και έφερε στη δίνη του πολέμου στους Σλάβους για περισσότερο από μια δεκαετία.
Πρωταγωνιστές των επεισοδίων οι χούλιγκαν της Ντιναμο, οι πιο επικίνδυνοι σε όλη την Ευρώπη, που με καταδρομική επίθεση στην Νέα Φιλαδέλφεια σκότωσαν ένα αθώο νεαρό Έλληνα φίλαθλο, τραυμάτισαν πολλούς ακόμα, σκόρπισαν τον τρόμο και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ
Τα τρομερά επεισόδια που ξέσπασαν, είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα.
Όμως, είχαν καθαρά πολιτικό χρώμα με σημαίες της Κροατίας από τη μία πλευρά και συνθήματα κατά της ανεξαρτησίας της από την άλλη.
Η αστυνομία, αποτελούμενη από Σέρβους και Βόσνιους στην πλειοψηφία της, ανέλαβε δράση μόνο στην κερκίδα των οπαδών της Ντινάμο και αυτό εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους Κροάτες.
Στο «Μάξιμιρ» επικράτησε χάος και η αποστολή του Ερυθρού Αστέρα φυγαδεύτηκε με αεροπλάνο.
Η εξέγερση είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μερικοί μαχαιρώθηκαν, πυροβολήθηκαν και δηλητηριάστηκαν από δακρυγόνα.
Η ένταση μεταξύ των δύο ομάδων ήταν πάντα υψηλή καθώς τοποθετούνταν σταθερά στην κορυφή του Γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και συχνά κέρδιζαν τα εθνικά πρωταθλήματα.
Οι Bad Blue Boys ιδρύθηκαν επίσημα στις 17 Μαρτίου 1986 στο Ζάγκρεμπ, με μέλη από διάφορες περιοχές της πόλης.
Το όνομα της ομάδας λέγεται ότι είναι εμπνευσμένο από την ταινία του 1983 με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν, Bad Boys.
Η μασκότ τους είναι ένα μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους είναι το “Dinamo ja volim” (“Αγαπώ την Dinamo”).
Οι BBB έχουν μια αρκετά μακρά ιστορία χουλιγκανισμού, με τόσο την UEFA όσο και τα κροατικά όργανα του ποδοσφαίρου να έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους ως αποτέλεσμα αρκετών βίαιων περιστατικών.
Σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τους BBB, ο Κροάτης σκηνοθέτης Sasa Podgorelec δήλωσε ότι οι Bad Blue Boys ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την ανεξαρτησία της Κροατίας.
Ένας άλλος Κροάτης δημοσιογράφος, ο Andrej Krickovic, ισχυρίστηκε ότι οι Bad Blue Boys είχαν προσφέρει την υποστήριξή τους στον μετέπειτα πρώτο πρόεδρο της Κροατίας (και εθνικιστή ηγέτη) Franjo Tudman.
Είναι σπάνιο να βρει κανείς μια ομάδα ultras χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, και οι BBB δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.
Μία από τις μελανές στιγμές στις οποίες έχουν πάρει μέρος οι Blue Bad Boys αποτελεί όπως προαναφέρθηκε, “πόλεμος” που έλαβε χώρα το 1990, στο στάδιο Mαξιμίρ στο Ζάγκρεμπ.
Εκεί, οι Κροάτες φανατικοί οπαδοί των BBB συγκρούστηκαν με τους Delije του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, σε ένα συμβάν που συχνά αναφέρεται ως αρχή του εμφύλιου σπαραγμού στη Γιουγκοσλαβία.
Το 2018, η κροατική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο σε συνδέσμους των Bad Blue Boys στο Ζάγκρεμπ, όπου κατέσχεσε πλήθος όπλων, ρόπαλα, πυροτεχνήματα, μάσκες full face και πυρομαχικά για πυροβόλα όπλα.
Οι χώροι τους ήταν επίσης διακοσμημένα με γκράφιτι αφιερωμένα στον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς, ιδρυτή των Ουστάσι.
Στους εκτός έδρας αγώνες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Bad Blue Boys έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την παρουσία, είτε μέσω επεισοδίων είτε μέσω προκλητικών συνθημάτων και κινήσεων.
Χαρακτηριστική είναι η “παρέλαση” που είχαν κάνει στους δρόμους του Μιλάνου, χαιρετώντας ναζιστικά.
Στο στάδιο Μαξιμίρ, οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τραγουδούσαν το σύνθημα της Ουστάσι σε ματς της Εθνικής με τη Νορβηγία τον Μάρτιο του 2015.
Η UEFA τιμώρησε την Κροατία και έπαιξε όλα τα επόμενα ανταγωνιστικά ματς της χωρίς κόσμο και ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ.
Η ακροδεξιά και ο νεοναζισμός παρέμειναν η κινητήρια δύναμη του συνδέσμου όπως καταγράφηκε τόσο στα γήπεδα όσο και εκτός αυτών.
Είναι χαρακτηριστική το 2008 η εμφάνιση σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ γκραφίτι που διαλαλούσε «θάνατος στους δημοσιογράφους» με την υπογραφή των BBB, παρότι αρνήθηκαν την πατρότητά του.
ΝΕΟΝΑΖΙ
Κροάτες οπαδοί τραγουδούν συχνά το “Za dom spremni” (“Έτοιμοι για την πατρίδα”).
Το έκαναν σε ματς της Εθνικής με το Ισραήλ τον Μάρτιο του 2016.
Το συμβάν αυτό ώθησε τον Εφραίμ Ζούροφ, επικεφαλής του κινήματος διώξεων προς τους Ναζί να κατακρίνει τις πρακτικές της κροατικής Κυβέρνησης.
Ανέφερε πως δεν επιτρέπεται αυτή η Κυβέρνηση να μην έχει σταματήσει τα φασιστικά τραγούδια στα γήπεδα και ανέχεται τέτοια συμπεριφορά υπέρ των Ναζί και κατά των Εβραίων.
Οι Bad Blue Boys, διατηρούν σχέσεις και με οργανωμένους οπαδούς και άλλων ομάδων όπως η Ρόμα, η Ντινάμο Κιέβου, Ντινάμο Τιφλίδας, Ραπίντ Βιέννης και από την Ελλάδα τον Παναθηναϊκό και την θύρα 13.
Ο Τούτζμαν υπήρξε θαμώνας του σταδίου Μάξιμιρ, έδρας της Ντιναμό, όπου στο βόρειο πέταλο δέσποζε η μορφή του μπουλντόγκ, εμβλήματος των Bad Blue Boys.
Για ένα χρόνο, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2011, οι Bad Blue Boys προχώρησαν σε μποϊκοτάζ των εντός έδρας αγώνων της Ντιναμό στις εγχώριες διοργανώσεις εξαιτίας διαμάχης τους με τη διοίκηση του συλλόγου.
Στον πόλεμο στην Ουκρανία οι Bad Blue Boys τάχθηκαν ανοικτά εναντίον των Ρώσων και μάλιστα μία ανάρτησή τους στο Instagram με το μήνυμα «Υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας» αναπαράχθηκε από τον Ουκρανό ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ Ολεκσάντρ Ζιντσένκο.
Η ομάδα του Ζάγκρεμπ έχει πλούσια ιστορία στο ευρωπαϊκό στερέωμα με εκατοντάδες συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα.
Οι Bad Blue Boys φροντίζουν να τραβούν την προσοχή με κάθε ευκαιρία και σε κάθε ταξίδι τους.
Ενώ, κάθε εκτός έδρας ματς της Ντιναμό θεωρείται υψηλού κινδύνου για την UEFA. Ακόμα και αν είναι στην Αυστρία, μια χώρα που απουσιάζει από το χουλιγκανιστικό κίνημα.
Κατηγορούνται επίσης ότι έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στους δρόμους του Σάλτσμπουργκ.
Οι Κροάτες οπαδοί εμφάνισαν άλλη μια σημαία με σβάστικα στις κερκίδες σε έναν ευρωπαϊκό προκριματικό αγώνα με τη Γεωργία στο Σπλιτ τον Ιούνιο του 2011….
Οι Κροάτες θέλησαν να αποδείξουν με όποιο τρόπο μπορούσαν ότι είναι.. κακά παιδιά και να δικαιολογήσουν το όνομά τους.
Προέρχονται από διάφορες περιοχές της Κροατίας με κοινό παρονομαστή την ομάδα τους την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Οι χούλιγκαν δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθενται σε Έλληνες φιλάθλους .
Το είχαν κάνει και το Δεκέμβριο του 2010 όταν πυρπόλησαν πούλμαν του ΠΑΟΚ αφού προηγουμένως τους επιτέθηκαν με πέτρες και τούβλα.
Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν πολλοί οπαδοί της ελληνικής ομάδας.
Οι Κροάτες δεν κρύβουν την αδυναμία τους στον Αδόλφο Χίτλερ και το ναζισμό.
Οι Bad Blue Boys κατάφεραν να διατηρήσουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους ,την ελευθερία να λένε πάντα, σε οποιονδήποτε και ανά πάσα στιγμή τι σκέφτονται και το δείχνουν.
Η αγάπη για τον σύλλογο γεννιέται από την παιδική ηλικία, ο καθένας ερωτεύθηκε τη Ντιναμό ως παιδί, μεγαλώνοντας αργότερα στις κερκίδες των φιλάθλων και περνώντας από διάφορα στάδια μεγαλώνοντας με αυτούς με τους οποίους μοιραζονται στο ίδιο πάθος και εμμονή, τον ίδιο τρόπο ζωής .
Σε κάθε αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ δίνουν ραντεβού και κάθονται στο Βόρειο Τμήμα του γηπέδου που είναι το δεύτερο σπίτι τους. Στους περισσότερους αγώνες όμως προκαλούν επεισόδια που φθάνουν ακόμα και σε δολοφονία όπως αυτή του άτυχου Μιχάλη.
ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ
Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ (κροατικά: Dinamo Zagreb) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Αναφέρεται ως Δυναμό ή Ντιναμό (ορθή προφορά Ντινάμο, αν και έχει επικρατήσει το Ντιναμό στην ελληνική αθλητικογραφία).
Ως έδρα της χρησιμοποιεί το Στάδιο Μάκσιμιρ στην ομώνυμη συνοικία του Ζάγκρεμπ.
Κύρια χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και άσπρο.
Ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου 1945, με τη συγχώνευση των τριών ομάδων του Ζάγκρεμπ που υπήρχαν πριν τον πόλεμο: της Γκρατσιάνσκι (HŠK Građanski) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας τα έτη 1923, 1926, 1928, 1937 και 1940, της Κονκόρντια (HŠK Concordia) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας τα έτη 1930 και 1932 και της ΧΑΣΚ (HAŠK) πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας το 1938.
Το 1967, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θριάμβευσε στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, παρόλο που δεν θεωρείτο από τις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Με παίκτες μάλλον άσημους, επικράτησε της αγγλικής Λιντς Γιουνάιτεντ, των Σπρέικ, Κούπερ, Μπελ, Μπρέμνερ, Τζακ Τσάρλτον, Χάντερ, Λόριμερ, Γκρέι κ.α.
Τη νίκησε 2-0 στο Ζάγκρεμπ (30 Αυγούστου) και απέσπασε λευκή ισοπαλία 0-0 στο Ληντς (6 Σεπτεμβρίου).
Τον Ιούνιο του 1991, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετονομάστηκε σε ΧΑΣΚ Γκρατσιάνσκι, ενώ το 1993 άλλαξε το ονομά της σε Κροάτια (Croatia) μέχρι το 2000 που ξαναπήρε το παλιό της όνομα.
Δημοσίευση σχολίου