GuidePedia

0


ΤΟΥ Abdullah Bozkurt
Ο αυταρχικός ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβληματισμένος από τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιαγια να προετοιμάσει τον γιο του για να τον διαδεχθεί, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας οικογενειακής δυναστείας στο πλαίσιο της διάλυσης των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, κατακερματισμένη αντιπολίτευση και συσσώρευση τεράστιου οικογενειακού πλούτου που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως γράφει στο Nordic Monitor ο αυτοεξόριστος στη Στοκχόλμη Abdullah Bozkurt, o Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, ο 42χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας, δεν κατέχει κανένα δημόσιο αξίωμα, αλλά θα πρέπει να θεωρείται ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας. Ιδεολογικός ζηλωτής, λειτουργεί από τη σκιά. Βοηθείται και υποκινείται από το κατασταλτικό, αυταρχικό καθεστώς του πατέρα του και από ένα εκτεταμένο δίκτυο «κολλητών» που έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε βασικές κυβερνητικές θέσεις.

Τα σημάδια μιας τέτοιας προοπτικής ήταν ήδη ορατά στους βασικούς διορισμούς που έκανε ο Πρόεδρος Ερντογάν μετά τις εκλογές του Μαΐου με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Παρότι δεν είναι σαφές εάν ο Ερντογάν σκοπεύει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική, η επιδείνωση της υγείας του, η οποία περιλαμβάνει θεραπεία καρκίνου, επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληψίας και περιστασιακά κενά μνήμης, μπορεί να απαιτήσει σχεδιασμό για ομαλή διαδοχή σε περίπτωση μελλοντικών προκλήσεων για την ηγεσία του.

Ο νεότερος γιος Μπιλάλ θεωρείται ως ο αδήλωτος διάδοχος της Τουρκίας και ο πρόεδρος φαίνεται να βασίζεται σε αυτόν για να εξασφαλίσει την ομαλή διαδοχή και να προστατεύσει την οικογένεια από πιθανά νομικά ζητήματα σε περίπτωση αποχώρησής του. Το όραμα μιας δυναστείας Ερντογάν, εμπνευσμένη από τους Οθωμανούς, φαίνεται να υποδηλώνει μια επιθυμία για μακροχρόνια διακυβέρνηση στην οποία η οικογένεια αντιμετωπίζει 82 εκατομμύρια πολίτες ως υπηκόους της και τα περιουσιακά στοιχεία μιας ολόκληρης χώρας ως δικό της πλούτο.

Μεγαλωμένος στα νιάτα του στη θρησκευτική σχολή Kartal İmam Hatip στην Κωνσταντινούπολη και με σπουδές στις ΗΠΑ, ο Bilal θεωρείται το πιο έμπιστο μέλος της οικογένειας και είναι αφοσιωμένος στην ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ. Διατηρεί στενούς δεσμούς με διάφορες θρησκευτικές αιρέσεις και δίκτυα που υποστηρίζουν την κυριαρχία του πατέρα του και την πολιτική του ατζέντα.

Επιπλέον, ο Μπιλάλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών προσέγγισης με σημαντικούς κληρικούς και διευκολύνει τις δεσμεύσεις με παγκόσμια θρησκευτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι σχέσεις με χρηματοδότη της Αλ Κάιντα

Είχε συνεργαστεί, μάλιστα, με τον κάποτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, Γιασίν αλ-Κάντι, που είχε οριστεί από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, έλαβε εκατομμύρια από αυτόν και ίδρυσε μια εταιρεία κέλυφος για λογαριασμό του στην Τουρκία.

Σε έρευνες για δωροδοκία το 2013, τόσο ο Qadi όσο και ο Bilal κατονομάστηκαν ως ύποπτοι από τους δημόσιους εισαγγελείς για παραβίαση πολλών τουρκικών νόμων. Χρειάστηκε η παράνομη παρέμβαση του πατέρα του στην έρευνα για να τον σώσει από σοβαρές ποινικές διώξεις και σίγουρα τη φυλάκιση για παράβαση του νόμου.

Είναι προφανές ότι ο Μπιλάλ έχει φιλοδοξίες να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να συνεχίσει το αντιδυτικό αφήγημα εντός της χώρας. Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιδιώξει να εκπληρώσει το όραμα της οικογένειας για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια μορφή χαλιφάτου, όπου τόσο η επιρροή της οικογένειας όσο και η θρησκευτική κατήχηση παίζουν κεντρικούς ρόλους στη διακυβέρνηση και την κοινωνία. Μια τέτοια πορεία εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολιτικού τοπίου της Τουρκίας και τη σχέση της με τη διεθνή κοινότητα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top