GuidePedia

0


Απέσυρε σήμερα την πρόταση ανακοπής ο εισαγγελέας για τη νομιμότητα του καταστατικού του αθλητικού συλλόγου “Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης” και πλέον ο σύλλογος που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του. Το πρόβλημα, όπως είχε τεθεί από έναν ιδιώτη πρόεδρο συλλόγου, την πρώην πρωθυπουργό και επίτιμη πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και την εισαγγελία Ροδόπης αρχικά, έγκειτο στον όρο “δυτική Θράκη”, καθώς αυτός δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για τον προσδιορισμό της Θράκης.

Ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στην Τουρκία, αλλά και σε αγγλόφωνες και γαλλόφωνες χώρες που “ακροβατούν” στον ορισμό της ως γεωγραφικής περιοχής. Οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει και το μόρφωμα “ευρωπαϊκή ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης” για να προωθήσουν και να καθιερώσουν τον όρο. Σήμερα στο δικαστήριο της Κομοτηνής η υπόθεση ουσιαστικά δεν εκδικάσθηκε, αφού η εισαγγελία απέσυρε το αίτημα ανακοπής, όμως ήταν από την μία πλευρά μόνος του ο Μιχάλης Κακουλίδης, πρόεδρος του σωματείου Πόντου Θρυλορίου και από την άλλη μπόλικοι εκπρόσωποι συνδέσμων και συλλόγων. Ο ίδιος είπε ότι ο εισαγγελέας απέσυρε το αίτημα για δικονομικούς λόγους.

«Δικαστικό μορατόριουμ ανακωχής σήμερα στις δικαστικές αίθουσες Κομοτηνής. Η εισαγγελία απέσυρε το αίτημα ανακοπής κατά του συλλόγου Δυτική Θράκη για δικονομικούς λόγους. Δυστυχώς φορείς και πολίτες επέδειξαν αδιαφορία για άλλη μία φορά καθώς έχουν εμφυσηθεί με ηττοπάθεια και ωχαδερφισμό… Η τελική μάχη θα δοθεί πολύ σύντομα και ευελπιστούμε στην επικράτηση της δικαιοσύνης και της Συνθήκης της Λωζάνης», έγραψε ο κ. Κακουλίδης.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι “έχουμε καλά νέα από τη Δυτική Θράκη” και ότι ο σύνδεσμος δικαιώθηκε με ενέργειες του προέδρου του Συνδέσμου “Φενερμπαχτσέ Δυτικής Θράκης” Mümin Hasan, του προέδρου του Κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (DEB), Sedat Hasan, του προέδρου της Ένωσης “Τουρκικών Νέων Κομοτηνής”, του προέδρου της “Ένωσης Τούρκων Διδασκόντων Δυτικής Θράκης” Aydın Ahmet, και δικηγόρων.

Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλάθλων Δυτικής Θράκης ξεκίνησε τις δραστηριότητές του τον Οκτώβριο του 2022 αφού δόθηκαν όλες οι άδειες από τις αρμόδιες αρχές. Όμως υποβλήθηκαν ενστάσεις και από τον πρόεδρο του Πόντου Θρυλορίου και από την εισαγγελία για τον σύλλογο “Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης”.

Τι λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Υποστηρίχθηκε ότι το όνομα του συλλόγου ήταν αντίθετο με το νόμο, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει υπονοούμενα για την τουρκική μειονότητα και υποβλήθηκε αίτημα για το κλείσιμο του συλλόγου. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Βασιλική Θάνου ζήτησε κι εκείνη το κλείσιμο του Αθλητικού Πολιτιστικού Συνδέσμου Φιλάθλων Δυτικής Θράκης, υποστηρίζοντας ότι “αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια” και θα πρέπει να κλείσει, επειδή όπως λέει, η έκφραση “Δυτική Θράκη” στο όνομα του συλλόγου είναι έκφραση που χρησιμοποιεί μόνο η Τουρκία και κάλεσε τα ελληνικά δικαστήρια να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους».

Η Θάνου για την “Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης”

Η κυρία Θάνου, σε άρθρο της στην ιστοσελίδα dikastiko.gr είχε γράψει τον περασμένο Φλεβάρη τα εξής: «Σε καμία Διεθνή Συνθήκη δεν αναφέρεται ο όρος “Δυτική Θράκη”. Στην Συνθήκη της Λωζάνης και σε συνάρτηση με το άρθρο 2 αυτής, επισυνάπτεται η “Σύμβασης περί της Μεθορίου της Θράκης”, της 24ης Ιουλίου 1923. Στην Ελληνική Επικράτεια υπάρχει μία ενιαία Θράκη. Μόνον η Τουρκία, στα πλαίσια της μακρόχρονης συνεχιζόμενης εξωτερικής πολιτικής της, σε βάρος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, κάνει επίμονη αναφορά στη Δυτική Θράκη.

Μόλις προχθές (29-1-2023), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του, επ’ ευκαιρία, όπως τονίζει της “Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και κοινωνικής Αλληλεγγύης Δυτικής Θράκης”, που καθιερώθηκε από ακραίους εθνικιστικούς παράγοντες της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αναφέρει ότι “η Άγκυρα συνεχίζει αποφασιστικά τη στήριξη του δίκαιου αγώνα της Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη”.

Είναι προφανές ότι οι σκοποί του αναγνωρισθέντος Σωματείου, είναι αντεθνικοί, προπαγανδιστικοί και παραπλανητικοί και διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη, μεταξύ των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων (Χριστιανικής και Μουσουλμανικής), στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Η ειρηνοδίκης Κομοτηνής, εσφαλμένα έκρινε ως προς τη νομιμότητα των σκοπών του εν λόγω Σωματείου και επιπλέον, ουδόλως έλαβε υπόψη της τη σταθερή νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου, με σειρά αποφάσεων του οποίου, όπως και των κατωτέρων Δικαστηρίων, έχουν κριθεί, ως μη νόμιμες συναφείς αιτήσεις αναγνώρισης σωματείων (ΑΠ 1406/2022, ΑΠ 840/2021, ΑΠ 1614/2017, Ολομ. ΑΠ 4/2005).

Οι Ελληνικές Αρχές, Δικαστικές και Διοικητικές, θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, για να ζητήσουν την ακύρωση της απόφασης του Ειρηνοδικείου και συγκεκριμένα ο Εισαγγελέας της Κομοτηνής, αυτεπαγγέλτως ή και μετά από αίτηση της Εποπτεύουσας Αρχής – Περιφερειάρχη Θράκης. Και οι Έλληνες πολίτες, ως έχοντες έννομο συμφέρον, είτε ατομικά, είτε ως μέλη Συλλόγων, έχουν το νόμιμο δικαίωμα, να ασκήσουν τριτανακοπή, για την ακύρωση της απόφασης. Είναι ζήτημα εθνικό και όχι κομματικό.

Τα όργανα της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας και σε περιπτώσεις, όπως η προκείμενη, οι Δικαστικές Αρχές, οφείλουν να ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή, εάν συντρέχουν ή όχι οι νόμιμες προϋποθέσεις, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια τάξη και ασφάλεια και να αποτρέπεται η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης. Το καθήκον και η αρμοδιότητα του Δικαστή είναι η προστασία της νομιμότητας και της ειρηνικής και αρμονικής συμβίωσης των πολιτών και όχι ή δημιουργία αιτίας (διά των αποφάσεών του), προς παραβίαση της νομιμότητας και προς διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top