GuidePedia

0


Βενιζέλος Κώστας
Η “στροφή” (ή επιστροφή) της κατοχικής Τουρκίας στη γνωστή ρητορική, δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι γίνεται μόνο για τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου. Για τις εκλογικές ανάγκες του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο φαίνεται να υπολείπεται ποσοστών έναντι της αντιπολίτευσης για να κερδίσει τις εκλογές, επιστρατεύονται ασφαλώς τα πάντα.

Ωστόσο, οι πρόσφατες τοποθετήσεις, τόσο του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώνουν το προφανές. Ότι, δηλαδή, η “νέα εποχή” στα ελληνοτουρκικά είναι αποτέλεσμα μιας συγκυρίας, που εξυπηρετεί όλους τους παίκτες, κυρίως όμως την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον. Είναι πρόδηλο ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ή οπουδήποτε αλλού.

Τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Τσαβούσογλου, ανεξαρτήτως των λόγων επέλεξαν αμφότεροι να αναφερθούν την ίδια ημέρα δημόσια στην “Γαλάζια Πατρίδα” και το Αιγαίο, επιβεβαιώνουν με τις τοποθετήσεις τους ότι είναι περιορισμένες οι προοπτικές των όποιων συζητήσεων στα ελληνοτουρκικά και πολύ περισσότερο στο Κυπριακό.

Προετοιμάζει το έδαφος…

Δεν θα περίμενε κανείς, πλην των αιθεροβαμόνων, ότι αίφνης λόγω των σεισμών θα άλλαζε η τουρκική πολιτική. Το γεγονός ότι εγείρονται, μετά από κάποιο καιρό και στη δημόσια σφαίρα οι τουρκικές παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις, τούτο προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη ημέρα των τουρκικών εκλογών. Είτε κερδίσει ο Ερντογάν είτε όχι. Γιατί ως γνωστό, η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, καθώς θεωρείται εθνική. Άλλωστε ο Ερντογάν με την πολύχρονη παρουσία του στην εξουσία εδραίωσε προσεγγίσεις και αναβάθμισε αξιώσεις έναντι των γειτόνων.

Η πολιτική δεν άλλαξε και δεν αλλάζει. Είναι η τακτική, που διαφοροποιείται. Υπενθυμίζονται δηλώσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. «Δεν πρόκειται να αποκλίνουμε από την εθνική παραδοσιακή πολιτική μας, όσον αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Δεν θα υπάρξει καμία παραχώρηση στα ζητήματα με τον νότιο γείτονά μας τη Συρία, την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε εξαγγελίες του επί εξωτερικής πολιτικής. Κι εάν αναζητήσει κάποιος τις δημόσιες τοποθετήσεις του θα βρει πιο σκληρές και εθνικιστικές τοποθετήσεις.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο, το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση πολιτικών, αποτρεπτικού χαρακτήρα, αλλά και πολιτικών που ανατρέπουν τους τουρκικούς επεκτατικούς σχεδιασμούς. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με τον κατευνασμό ούτε με τις ψευδαισθήσεις. Αθήνα και Λευκωσία έχουν τα εργαλεία, διαθέτουν στρατηγικά πλεονεκτήματα. Μένει να τα αξιοποιήσουν…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top