Μπέτσης Ορφέας
Στο Νταβός στα πλαίσια των εργασιών του 53ου Οικονομικού Φόρουμ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι. Αυτός δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί και επιδιώκει την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεων με την Τουρκία, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας σε άλλους τομείς. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο Πρόεδρος των Σκοπίων τόνισε ότι «η παράνομη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την εν λόγω υπόθεση».
Πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε δημοσίως τη συμφωνία με στρατιωτική βιομηχανία της Τουρκίας για την προμήθεια όπλων Πυροβολικού. Συγκεκριμένα τρεις πυροβολαρχίες, 18 συρόμενα πυροβόλα Boran με ακτίνα βολής 17 χλμ και ένταση έξι βολές ανά λεπτό. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα έξι πρώτα θα παραδοθούν εντός του 2025 και τα επόμενα 12 έως το 2029.
Ο Στέβο Πενταρόφσκι αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει διαπραγμάτευση και για αγορά drones τύπου Bayraktar από τη Βόρεια Μακεδονία. Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου απάντησε ότι αξιοποιούνται οι διευκολύνσεις χρηματοδότησης και πληρωμών που παραχωρεί η τουρκική κυβέρνηση, αλλά επικαλέστηκε τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της υπόθεσης για να μην αναφέρει λεπτομέρειες.
Ο Πρόεδρος του κράτους των Σκοπίων, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες ανήκει στους Σλαβομακεδόνες πολιτικούς που υποβοηθούν την τουρκική διείσδυση στη Βόρεια Μακεδονία, επιδιώκοντας την στενότερη πολιτική πρόσδεση της χώρας τους στο άρμα της Τουρκίας με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιρροή της Άγκυρας στη Βαλκανική. Δήλωσε, μάλιστα, ότι λόγω των άριστων διμερών σχέσεων ειδικά στον στρατιωτικό τομέα, πολλοί Βορειομακεδόνες αξιωματικοί έχουν σπουδάσει και εκπαιδευτεί σε τουρκικές στρατιωτικές σχολές.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Στέβο Πενταρόφσκι πλέκει το εγκώμιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ειδικά για τον ρόλο του στην σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Όπως είπε, τον θεωρεί τον μόνο πολιτικό ηγέτη στον κόσμο που συνδιαλέγεται και με τις δύο πλευρές. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, η δήλωσή του ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες και επιφυλάξεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πρόκειται «περί νομίμων ανησυχιών που αφορούν στην ασφάλεια» της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά, μετατρεπόμενος σε “ηχείο” της Άγκυρας.
Δημοσίευση σχολίου