GuidePedia

0


Τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του βόρειου στόλου της Ρωσίας και οι δυνατότητες της δύναμης στρατηγικών βομβαρδιστικών παραμένουν άθικτες παρά το βαρύ τίμημα που είχε η εισβολή της χώρας στην Ουκρανία σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Η Αρκτική παραμένει «μεγάλης στρατηγικής αξίας για τη Ρωσία», δήλωσε ο Njord Wegge (Βέγγε), καθηγητής στο Νορβηγικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Άμυνας. Από στρατιωτική πλευρά, η χερσόνησος Kola στην Αρκτική παρέχει μια πύλη για τα υποβρύχια επίθεσης και βαλλιστικών πυραύλων του βόρειου στόλου της Ρωσίας για να κινηθούν μέσω του ανοίγματος της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου [GIUK] για να φτάσουν στον Ατλαντικό

Η έκθεση «Russian Arctic Threat» σημείωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στο Κρεμλίνο για την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου μπορεί να έχουν μελλοντικές επιπτώσεις στην ικανότητα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας να παρέχει μελλοντικές στρατηγικές δυνατότητες. Η έκθεση ανέφερε την επίδρασή τους στην κατασκευή πλοίων και στην ενημέρωση των συμβατικών οπλικών συστημάτων ξηράς, θάλασσας και αέρα που βασίζονται στην εισαγόμενη τεχνολογία. Η έκθεση ανέφερε το όφελος και τη σημασία της διατήρησης αυστηρών κυρώσεων σε μικροτσιπ υπολογιστών.

Μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι κυρώσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δήλωσε ο Colin Wall, συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας του CSIS. Προς το παρόν, «η Ρωσία θα πρέπει πιθανώς να κάνει συμβιβασμούς» στις δαπάνες και στο πού δεσμεύει στρατιωτικούς πόρους όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει προηγμένα άρματα στον αγώνα και θα μπορούσε σύντομα να στείλει προηγμένα συστήματα αεράμυνας για να προστατεύσει καλύτερα τις δυνάμεις της από μια εαρινή επίθεση, είπε ο Βέγκε. Και οι δύο κινήσεις ασκούν περαιτέρω πίεση στη ρωσική βιομηχανική βάση.

Εκτός από το λαθρεμπόριο και το εμπόριο με εταίρους που αγνοούν τις κυρώσεις, «η Κίνα υπήρξε σημαντικός εταίρος στο παρελθόν» και θα μπορούσε να συμπληρώσει ξανά αυτά τα στρατιωτικά τεχνολογικά κενά, είπε ο Βέγγε. Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο δεν έχει παρέμβει για να καλύψει τις άμεσες στρατιωτικές ανάγκες της Μόσχας όπως έκανε το Ιράν με τα drones.

Ο Γουόλ, ο οποίος συνέγραψε την έκθεση με τον Βέγγε, πρόσθεσε, πως με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο στόχος της Ρωσίας να «προστατεύσει την ικανότητα του δεύτερου πλήγματος» προκαλεί έντονη ανησυχία στο Κρεμλίνο. Άλλοι στρατηγικοί στόχοι της Μόσχας στην Αρκτική είναι: η προστασία της οδού της Βόρειας Θάλασσας ως πιθανής μεγάλης εμπορικής οδού μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. και την προστασία της ενεργειακής βιομηχανίας της στην περιοχή, μια σημαντική πηγή εξωτερικών εσόδων.

Όταν η Σουηδία και ιδιαίτερα η Φινλανδία γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ, η εξίσωση ασφαλείας στην Αρκτική θα αλλάξει. Και οι δύο συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο Απώτατος Βορράς ήταν μια περιοχή σχετικά χαμηλής έντασης μέχρι… τώρα. Η έκθεση σημειώνει τις ρωσικές αναφορές περί αντιποίνων εάν τα δύο κράτη ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Με τη Φινλανδία μέλος, η συμμαχία θα είχε καλύτερη πρόσβαση σε αυτοκινητόδρομους και τώρα σιδηροδρομική πρόσβαση στις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης. Επιπλέον, η Φινλανδία έχει μια «ευρεία βάση κινητοποίησης» σε εφεδρικό ανθρώπινο δυναμικό και σε αποθέματα συμβατικών όπλων, όπλων και πυρομαχικών.

Ο Γουόλ πάντως θεωρεί ότι είναι απίθανο αμέσως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μια Διοίκηση Βαλτικής ή Αρκτικής στο εγγύς μέλλον. «Η Αρκτική δεν πρόκειται να φτάσει στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων» των αμερικανικών άμεσων ανησυχιών για την ασφάλεια, είπε ο Γουόλ. Αναμένει ότι η παρουσία των ΗΠΑ θα αυξηθεί, αλλά θα συνεχίσει να βασίζεται σε συμμάχους και εταίρους για να παρακολουθούν τις ρωσικές δραστηριότητες.

Ο αντιναύαρχος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ Μάικλ Ράιαν, ανέφερε πως η προσθήκη της Αρκτικής είναι ένας «μοναδικός τομέας» για την ασφάλεια και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η έκθεση CSIS ανέφερε ότι ο ρωσικός Βόρειος Στόλος διαθέτει παγοθραυστικά εκ των οποίων ορισμένα είναι οπλισμένα.

Ο Βέγγε σημείωσε ότι οι Αμερικανοί Πεζοναύτες και η 11η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, με έδρα την Αλάσκα, έχουν εντείνει τις εκπαιδευτικές ασκήσεις στον Απώτατο Βορρά με συμμάχους όπως η Νορβηγία και ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Για χρόνια, το Σώμα Πεζοναυτών προτάσσει εξοπλισμό στη βόρεια Νορβηγία για χρήση σε μια κρίση. Πρόσθεσε ότι η Νορβηγία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια της Αρκτικής παρέχοντας ευαισθητοποίηση στον αέρα και τη θάλασσα με τις προηγμένες πλατφόρμες και την τεχνολογία της.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top