GuidePedia

0


Γκουτζάνης Σπύρος
Από την στιγμή που η κυβέρνηση επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της άνευ όρων και ορίων συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών, ήταν αναμενόμενο ότι θα φθάσει μέχρι την ευθεία υπονόμευση της ΑΔΑΕ και την συκοφάντηση του προέδρου της Χρήστου Ράμμου.

Με αυξημένη την πιθανότητα να καταθέσει πρόταση μομφής προσέρχεται το μεσημέρι στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση θα καταθέσει τον φάκελο με το πόρισμα της ΑΔΑΕ για την υπόθεση των υποκλοπών και όπως είπε θα μιλήσει «με ονόματα και διευθύνσεις». Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντέδρασε έντονα με επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και επαναλαμβάνοντας την πρόκληση προσωρινά κ. Τσίπρα να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας προκειμένου να γενικευτεί η συζήτηση και στα υπόλοιπα θέματα αλλά και στις «αμαρτίες» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αν και δεν προσδοκά πτώση της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα δημιουργήσει ρήγματα και αυξημένη δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στην περίπτωση βέβαια που στον φάκελο υπάρχουν στοιχεία ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τότε όλα αλλάζουν.

Η κυβέρνηση εξουδετέρωσε την δικαιοσύνη -η οποία σύμφωνα με την έκφραση του Κώστα Τζαβάρα εξακολουθεί να κλώθει- δίνοντας χρόνο στους εμπλεκομένους να εξαφανίσουν στοιχεία, μπλόκαρε τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου με την πλειοψηφία που διαθέτει στην Βουλή και εν τέλει επιστράτευσε τον Ισίδωρο Ντογιάκο για να εμποδίσει ή να καταστήσει εκ προοιμίου παράτυπη την έρευνα της ΑΔΑΕ με την γνωμάτευση που εξέδωσε ως μη όφειλε -σύμφωνα με τους 16 συνταγματολόγους που τον αμφισβητούν. Με την υπεροπλία της στα ΜΜΕ αποσιώπησε τις αποκαλύψεις, περιορίζοντας την πολιτική τους εμβέλεια και απαξίωσε την αντιπολιτευτική δράση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο βρήκε απέναντί της τον επίμονο πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, ο οποίος δεν υπάκουσε στα κελεύσματα και στις προειδοποιήσεις, παρέκαμψε τα εμπόδια που όρθωσε η κυβέρνηση στην αγωνιώδη προσπάθειά της για συγκάλυψη και κατέληξε σε ένα πόρισμα που πλέον καθιστά επίσημο έγγραφο, ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση χαρακτήριζε «ανυπόστατα δημοσιεύματα και μυθεύματα ρυπαρών δικτύων».

Η κυβέρνηση κατά της ΑΔΑΕ

Με την χθεσινή της επίθεση η κυβέρνηση υπέπεσε σε μείζον θεσμικό ατόπημα αφού αμφισβητεί ευθέως μία συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, συμπεριφερόμενη όχι ως εκλεγμένη κυβέρνηση που λειτουργεί σύμφωνα και στο πλαίσιο του Συντάγματος αλλά σαν ανεξέλεγκτο καθεστώς. Αλίμονο εάν το κύρος των Ανεξάρτητων Αρχών τελούσε υπό την έγκριση της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην μακροσκελή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκαλεί τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής για βαρύ πολιτικό και θεσμικό ατόπημα και με ένα σκεπτικό επιχειρεί να τον εμφανίσει ως προέκταση αν όχι συνεργό του ΣΥΡΙΖΑ στην αμφισβήτηση της κυβέρνησης που βλάπτει την πατρίδα -πάντα η καταφυγή είναι η επίκληση της πατρίδας.

Στην όλη μεθόδευση της κυβέρνησης ήταν ότι αγνόησε το αίτημα του κ. Ράμμου να συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για ενημέρωση του πορίσματος της έρευνας της ΑΔΑΕ. Μόνο που ο Χρήστος Ράμμος παρέκαμψε και αυτό το εμπόδιο και αποτάθηκε στους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χθες το απόγευμα πήγε το θέμα και τον φάκελο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σήμερα το πρωί αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή τα στοιχεία της έρευνας της ΑΔΑΕ. Αυτή την φορά την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμη και το ΚΚΕ, το οποίο βέβαια δεν παραλείπει να στραφεί και κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την παλαιότερη παρακολούθηση στο τηλεφωνικό του κέντρο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά απομονωμένη.

Στη Βουλή ο φάκελος Ράμμου

Το ερώτημα είναι πλέον πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αν πέρα από το να καταθέσει τον φάκελο στην Βουλή, αποκαλύψει και τα ονόματα, που επισήμως προκύπτει, ότι τελούσαν υπό παρακολούθηση. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία εξαιρετικά σκληρή δήλωση μιλώντας «για πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή από ένα πράγματι ρυπαρό δίκτυο, από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό», από τον οποίο ζητά να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες και να παραιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον καταθέσει τα στοιχεία φέρνει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της ΝΔ. Τώρα πλέον δεν θα μπορούν να μιλούν για αμφισβητήσιμα δημοσιεύματα αλλά θα είναι επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε πολιτικούς, υπουργούς, δημοσιογράφους μέχρι και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Το να προκύπτει από την έρευνα ότι οι παρακολουθήσεις ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού είναι αμφίβολο. Γι αυτό και η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια γραμμή άμυνας: «Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτε από τα όσα έκανε η ΕΥΠ που ήταν στην ευθύνη του». Ακολούθως καλεί για μία ακόμη φορά τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής για να φανεί η ενότητα της ΝΔ. Προειδοποιεί άλλωστε ότι η τριήμερη συζήτηση δεν θα περιοριστεί στις υποκλοπές αλλά θα επεκταθεί στις υποθέσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Παππάς, Καλογρίτσας κλπ). Εκτιμά ότι μία εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση στην αρχή της προεκλογικής περιόδου την ευνοεί. Το ενδεχόμενο να καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας πρόταση μομφής συζητήθηκε χθες στην Κουμουνδούρου. Πάντως την σχετική πληροφορία διακινούσαν και παράγοντες της ΝΔ.

Παρά τα λεγόμενα του Μαξίμου πάντως, το κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είναι εξαιρετικά βαρύ. Φυσικά και δεν θα καταψηφίσουν την κυβέρνησή τους σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ωστόσο δεν υπάρχει βουλευτής που να πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα από το τι κάνει η ΕΥΠ, κάτι που δεν κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Η μεγάλη τους αγωνία βέβαια είναι το πολιτικό κόστος που θα έχει η υπόθεση και οι συνέπειές της στην μάχη της επανεκλογής τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top