GuidePedia

0


Το πρακτορείο Bloomberg σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο “Ο Πούτιν και ο Ερντογάν είναι αντίπαλοι με πολλά κοινά”, μεταδίδει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπερβαίνουν μια λεπτή διπλωματική πράξη εξισορρόπησης. Πρόκειται για το κύρος και τη στρατηγική του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan). Είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μια ασταθή σχέση εδώ και χρόνια. Αλλά ένας κοινός σκεπτικισμός και καχυποψία προς τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους, τους επέτρεψε να καλλιεργήσουν δεσμούς στο εμπόριο, την ενέργεια, ακόμη και στην άμυνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να αναδειχθεί ως βασικός παίκτης στην παγκόσμια αρένα σε συγκρούσεις που κυμαίνονται από τη Συρία έως τη Λιβύη και στις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως σημαντικός εισαγωγέας σιταριού και ενέργειας, η Τουρκία έχει πληγεί σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον εγχώριο πληθωρισμό να ανέρχεται στο 80%. Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές, ο Erdogan γνωρίζει ότι η κατάσταση απειλεί τη δημοτικότητά του, ενόψει των προεδρικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Ο Erdogan πιέζει τον Πούτιν να αποδεχθεί μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων μαχητών. Ο Ρώσος ηγέτης έχει συχνά το πάνω χέρι για τη Συρία, αποφασισμένος να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας και να διατηρήσει τη δική του κυριαρχία στη χώρα.Με τη Ρωσία να αναλώνεται από τον πόλεμό της στην Ουκρανία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό αυτή τη φορά.

Η εφημερίδα New York Times σε ρεπορτάζ με τίτλο “Ο Πούτιν και ο Ερντογάν, εταίροι και εχθροί, συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας, σημειώνει ότι: Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Τούρκος ομόλογός του συναντήθηκαν την Παρασκευή στο θέρετρο Σότσι της Νότιας Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, για μια δεύτερη συνομιλία, μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, σε ένα περίπλοκο σκηνικό από κοινά και ανταγωνιστικά συμφέροντα.



Ο Erdogan έχει αναδειχθεί ως σημαντικός μεσολαβητής μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η οποία διερευνά τρόπους εξόδου από την οικονομική και πολιτική απομόνωση, που έχει επιβάλει η Δύση για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αποδείχθηκε καθοριστικός παράγων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων χωρών για την επείγουσα επανεκκίνηση των ουκρανικών αποστολών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σε σύντομες παρατηρήσεις στις κάμερες πριν ξεκινήσει η συζήτηση των ηγετών, ο Putin ευχαρίστησε τον Erdogan για τον ρόλο της Τουρκίας στη μεσολάβηση της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, που επιτρέπει επίσης αποστολές ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στα οικονομικά ζητήματα, με τον Putin να εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα φέρουν ενισχυμένους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Σχετικά με τη Συρία, ο Putin είπε ότι οι δυο τους θα συζητήσουν «θέματα ασφάλειας στην περιοχή, κυρίως τη συριακή κρίση», επιλέγοντας να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης εκεί αντί να επικεντρωθούν στις έντονες διαιρέσεις τους.

Ο Erdogan ακολουθεί μια λεπτή γραμμή, για να διατηρήσει την ικανότητα να συνομιλεί τόσο με τη Ρωσία, τον εχθρό του ΝΑΤΟ, όσο και με τα δυτικά μέλη της συμμαχίας. Η Τουρκία επιμένει στην άρνησή της να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκνευρίζοντας τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είναι ένας κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας στην Τουρκία, παρέχοντας πέρυσι το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού της χώρας και σχεδόν το ήμισυ των αγορών φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Τουρκία μετατρέπεται σε σημαντικό σημείο μεταφόρτωσης εμπορευμάτων που κατευθύνονται προς τη Ρωσία, τώρα που πολλές δυτικές εταιρείες εμπορευμάτων δεν διαχειρίζονται πλέον αποστολές με προορισμό τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων. Η χώρα παραμένει επίσης δημοφιλής προορισμός για Ρώσους τουρίστες.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top