Ο βάλτος της Δύσεως στην Ουκρανία δημιουργεί πειρασμούς αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια.
Τι κρύβει η ανάφλεξις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο – Τα νέα σύνορα και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από ΒορράOTAN κάποιοι κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα χαρακτήριζαν τα Βαλκάνια «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», είχαν υπ’ όψιν τους την ανάμειξη των πληθυσμών εντός των συνόρων συγκεκριμένων κρατών. Ο δε χαρακτηρισμός αυτός επεβεβαιώθη από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του τελευταίου πολυεθνικού κράτους της χερσονήσου του Αίμου.
Και τώρα μία εθνοτική διαμάχη μπορεί να οδηγήσει σε γενικώτερη ανάφλεξη. Αναφερόμαστε στην συνεχιζομένη αντιπαλότητα Αλβανών και Σέρβων για το Κοσσυφοπέδιο. Ακριβέστερα για τις βόρειες επαρχίες του, που κατοικούνται κατά πλειονότητα από Σέρβους.
Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Βελιγράδι και Πρίστινα εδεσμεύθησαν το 2013 να ξεκινήσουν διάλογο υπό την αιγίδα της Ευρωπαικής Ενώσεως, για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Ο διάλογος έχει μείνει όλα αυτά τα χρόνια ανούσια προβολή θέσεων χωρίς να υπάρξει πρόοδος. Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, δημιουργούν το υπόστρωμα για εντάσεις. Από την ημέρα που η Ρωσσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η Σερβία ετάχθη αλληλέγγυα με την Μόσχα. Προιόντος του χρόνου, η εξέλιξις των επιχειρήσεων και η αποτυχία των ευρωπαικών κυρώσεων οδήγησαν την κατάσταση να βαλτώσει. Κάθε ημέρα που περνάει, η Ρωσσία κερδίζει «πόντους» εθνικού κύρους, ενώ η Ευρωπαική Ένωσις, υπό την αιγίδα της οποίας συνεζητείτο το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, οδηγείται σε διεθνή ανυποληψία.
Η κατάστασις ομοιάζει επικινδύνως προς εκείνην των παραμονών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε η Σερβία ευρέθη αντιμέτωπη με την Αυστρο-ουγγρική Αυτοκρατορία εξ αιτίας της δολοφονίας του Αρχιδουκός Φερδινάνδου στο Σεράγεβο. Επαγωγικώς η Γερμανία ετάχθη υπέρ της Αυστρο-ουγγαρίας και η Ρωσσία υπέρ της Σερβίας, οπότε η ανάφλεξις υπήρξε καθολική.
Σήμερα η Σερβία έχει δεδομένη την στήριξη της Ρωσσίας, το δε Κοσσυφοπέδιο αντιμετωπίζεται σαν χώρα προστατευομένη από την ΕΕ. Στην Πρίστινα επαφίενται στην υποστήριξη των Βρυξελλών και προβαίνουν σε ενέργειες που πυροδοτούν εντάσεις. Αυτό έγινε και τις τελευταίες ημέρες, με την απαίτηση τα αυτοκίνητα των Σέρβων του βορρά να έχουν αποκλειστικώς πινακίδες Κοσσυφοπεδίου. Το ζήτημα μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα της υποβόσκουσας ασταθείας.
Πόσω μάλλον στην παρούσα συγκυρία, που το Βελιγράδι αισθάνεται ισχυρό χάρη στην στήριξη της Μόσχας, οπότε δεν διστάζει να οξύνει τα πράγματα. Χθες η Πρίστινα υπεχώρησε. Δεν είναι, όμως, βέβαιον τι θα γίνει στην επομένη κρίση. Αν τα πράγματα κλιμακωθούν, η αστάθεια θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Βαλκανική. Ευκαιρία ζητεί η Αλβανία να παρέμβει, κάτι που μπορεί να ξεσηκώσει τους ομοεθνείς της στο Σαντζάκ (νότια Σερβία) και στα Σκόπια. Ευλόγως υποθέτουμε ότι μία τέτοια εξέλιξις θα πυροδοτήσει εντάσεις στην γειτονική Βοσνία–Ερζεγοβίνη, όπου η ασταθής ειρήνη τηρείται μόνον χάρη στον διεθνή παράγοντα.
Ενδεχομένη ευρωπαική παρέμβασις θα σημάνει και αντίστοιχη ρωσσική (υπέρ και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας), οπότε το σκηνικό παραπέμπει αμέσως στο 1914!
Μπορεί η Ελλάς να κοιμάται ήσυχη, όταν η «πυριτιδαποθήκη» σείεται τόσο κοντά στα βόρεια σύνορά της;
Να θυμίσουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο έφθασε ένα βήμα πριν την ανάφλεξη εξ αιτίας του σχεδίου που υποχρέωνε τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της χώρας να υποβάλουν αίτηση για πινακίδες κυκλοφορίας Κοσσυφοπεδίου. Οι Σέρβοι αντέδρασαν, έστησαν οδοφράγματα και έπεσαν και πυροβολισμοί. Πληροφορίες για κινητοποίηση του σερβικού στρατού στα σύνορα διαψεύσθηκαν από το Βελιγράδι.
Τα πνεύματα ηρέμησαν και η ανάφλεξις απεφεύχθη, όταν η κυβέρνησις ανέβαλε την εφαρμογή της αποφάσεως για τις πινακίδες. Το πρόβλημα, όμως, συνεχίζει να υφίσταται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρξαν ανακοινώσεις τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ρωσσία. «Η γενική κατάστασις ασφαλείας στους βορείους δήμους του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αποστολή KFOR, η οποία «παρακολουθεί στενά» και «είναι έτοιμη να παρέμβει εάν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότης».
Στην Μόσχα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε για την αυξημένη ένταση αυτό που απεκάλεσε «αβάσιμους κανόνες διακρίσεων», που επέβαλαν οι Αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Η κατάστασις εξομαλύνθηκε, αλλά έχουμε ήδη μίαν αίσθηση του που μπορεί να οδηγήσει μία νέα κλιμάκωσις, η οποία, συμφώνως προς διπλωματικούς παρατηρητές στην περιοχή, είναι αναπόφευκτη.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου